Analytik: Sako, šátek, odznáček. Karolína Peake vymóděná jako Vít Bárta

23.10.2011 11:47

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nedělní Partie televize Prima nabídla divákům ryze dámskou debatu. Podle analytika Břetislava Polácha šlo o výjimečně věcnou, konstruktivní a zajímavou podívanou, a to jak kvůli údajné nezkušenosti Karolíny Peake, tak pro ostrost místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové.

Analytik: Sako, šátek, odznáček. Karolína Peake vymóděná jako Vít Bárta

"Neřekla bych, že bych čekala nějaká velká překvapení, ona také žádná překvapení nepřišla," komentovala v úvodu sjezdy koaličních partnerů TOP 09 a ODS vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake. Její oponentka ve studiu, Marie Benešová z ČSSD připomenula, že občanští demokraté jsou u moci již od roku 2006 a "pořád ta křivka korupce stoupá a ty aféry jako Toskánsko a další, to nikam nevedlo, nic se nevyřešilo. ODS dosud neřekla, že je zodpovědná za ten marasmus v oblasti korupce," uvedla bývalá nejvyšší státní zástupkyně na adresu projevů vyřčených během sjezdu ODS.

K tématu justice se následně znovu vyjádřila Karolína Peake, která je podle moderátora Partie jednou z adeptek na místo nástupce po Jiřím Pospíšilovi. "Už dnes se hovoří, že pan premiér chce pana Pospíšila odvolat, vy byste to vzala?" ptal se Jan Punčochář. "Nikdy neříkej nikdy," reagovala Peake.


Marie Benešová připomenula, že ministr Pospíšil na sjezdu ODS vystoupil s ryze odborným projevem. "Takže jakoby se těch politických témat bál a čekal, co přijde," uzavřela Benešová s tím, že po soudech a jiných prostorách se hovoří o řadě jmen, která by mohla Pospíšila nahradit.


"To sako, odznáček a šátek kolem krku působil, jako bychom viděli Víta Bártu..."


"Hodně moc se mi líbilo, jak obě dámy hovořily. Prostě a jednoduše, k věci, bez vytáček a zbytečných prostojů, v nichž si libuje například Kalousek nebo Nečas. Peake ještě není tak zkušená, navíc její vzhled, to sako, odznáček a šátek kolem krku působil, jako bychom viděli Víta Bártu, ale vnímám ji velice seriózně. Marie Benešová už před třemi lety ukázala, že se nebojí, když klíčové lidi justice označila za mafiány, takže k ní mohu dodat jen to, že v ČSSD by mohlo být víc takových persón," komentoval pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.

Podle jeho slov bylo dámské vystoupení na televizi Prima nevídaným zpestřením. "Nevybavuji si, kdy naposledy jsem toto zažil. A to ani na Primě, ani na ČT u Moravce. Bylo vidět, že se žena k ženě chová zcela jinak, než když před několika týdny proti sobě seděli Dolejš s Kalouskem," doplnil analytik.


Peake a Kalousek

Již v srpnu letošního roku místopředsedkyně vlády doznala, že jí během jednání K9 chodí sprostá psaníčka, SMSky od ministra financí Kalouska.  Ten informaci popřel s tím, že "na paní z Věcí veřejných" ani nemá mobil. Karolína Peake tehdy v rozhovoru pro náš server doplnila, že "jsou to věci, které si už neberu osobně, beru to sportovně. Muži totiž politiku berou jako boj. I když se neválčí, takže tohle je pro ně způsob války a bitva."

V září ovšem ParlamentníListy.cz exkluzivně informovaly o dalším incidentu na vládě, kdy opět ministr financí své kolegyni řekl: "Když vás tak vidím, asi jste v životě chlapa neměla." Peake nechtěla situaci jakkoli komentovat, Miroslav Kalousek ji popřel. Někteří z ministrů naší redakci přiznali, že k tomuto verbálnímu útoku skutečně došlo a že ho Karolína Peake nesla velice špatně.


Následující minuty Partie televize Prima byly věnovány Úřadu pro boj s korupcí a korupci jako takové. Podle Marie Benešové je zbytečné takový úřad vůbec mít. "Já bych tam viděla jednoho člověka, který by se o tu koordinaci snažil a konec," uvedla. "Můj Úřad má třináct tabulkových míst," namítnula Peake. "Takže to je o dvanáct míst víc, než co by si přála paní místopředsedkyně," glosoval Punčochář.

"Opět bych chtěl pana moderátora upozornit, že na jeho pupek, rozepnuté sako a čouhající kravatu není nikdo zvědavý. Je škoda, že mají na Primě v neděli v maskérně volno, protože takhle by pana Punčocháře nepustili na maturitní ples, natož před obrazovky," uvedl analytik Polách. Ten zmíněnou protikorupční pasáž Partie považuje za nejnudnější vůbec.

"To bylo hrozně povrchní, ale určitě ne vinou hostů. Ovšem divák sám slyšel, že prozatím největší úspěch paní Peake je ten, že ministerstva neškrtnula body, které měla v návrhu boje proti korupci připravené. Jinými slovy řečeno: ona je ráda, že vůbec může dělat na věcech, které byly připravené," říká Polách.

"Ale znovu chci zopakovat, že obě ženy, místopředsedkyně sociálních demokratů i vlády za Věci veřejné výborně ukázaly, že pokud by na vládě seděla Nečasová, Kalousková, Drábková či Dobešová, vypadalo by to v zemi asi docela jinak."


Justiční mafie

Bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, jejího tehdejšího náměstka Karla Černovského, někdejšího místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova označila v roce 2008 Marie Benešová za "zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury". Dodala, že se snaží zákulisně manipulovat vyšetřování kauz. Za výrok se Benešová letos v březnu musela omluvit, učinila tak prostřednictvím agentury ČTK. Spolu s omluvou musela uhradit 400 tisíc korun jako úhradu nákladů na řízení, rozhodl tak pražský vrchní soud.

KAM DÁL:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…