Plzeň ovládli anarchisté. Chceš dítě? Žij o chlebu a vodě, radili lidem

23.10.2011 22:13

REPORTÁŽ Stovky demonstrantů měly podle původních předpokladů v sobotu v 16 hodin dorazit na ohlášený a předem řádně povolený Pochod nespokojenosti, který svolali do centra Plzně anarchisté. Pochod se měl stát protestem proti sociální nejistotě, nárůstu chudoby, korupci, mediální a reklamní manipulaci, válce či drancování planety. Těsně před samotným začátkem akce bylo jasné, že počet účastníků pochodu bude střízlivější, než odhadovaných 1000 osob. Nakonec dorazilo na Chodské náměstí zhruba 200 vesměs mladých lidí.

Plzeň ovládli anarchisté. Chceš dítě? Žij o chlebu a vodě, radili lidem
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Anarchisté v Plzni

Všude v okolí Chodského náměstí, odkud měl pochod vyrazit, hlídkovaly desítky policistů, na místě byl i speciální policejní monitorovací automobil vybavený mnoha kamerami a prošpikovaný elektronikou. Vozidlo, o které se policisté z Plzeňského kraje dělí se svými kolegy ze sousedního Bavorska, policie používá při monitorování demonstrací, nebo během rizikových fotbalových utkáních. V zelených vestách se na pochod připravovali i členové policejního antikonfliktního týmu.

  • Pehe a profesorka Dvořáková: Hrozí revoluce. Lidé jsou už zoufalí

  • Kapitalismus znamená smrt? 

    U zdi školní budovy na Chodském náměstí, před kterou se shromáždění šikovalo, ležely vyrovnány desítky transparentů s hesly jako Kapitalismus může zabíjet, Přizpůsobiví umírají předčasně, Demokracie - jen si ji zkus na pracovišti, Systém škodí vám i lidem ve vašem okolí, My jsme krize, vaše krize, nebo Chceš dítě, žij o chlebu a vodě. Dominantní pak byly v popředí dva větší transparenty, které drželi mladíci se zahalenými tvářemi. Na transparentech byla hesla Tenhle systém je na hovno a Nejsme vaše loutky.

    Svolavatel akce, který se novinářům představil pouze jako Lukáš, prý z obavy před tím, že by si ho mohli podle jména najít jeho nepřátelé z řad krajní pravice, uvedl znepokojivě před samotným začátkem akce, že existuje podezření, že se pochod pokusí narušit skini a jejich příznivci. Krátce po 16. hodině akce začala na Chodském náměstí čtením několika projevů, při nichž se střídali řečníci, někteří dojeli z Prahy, ostatní byli místní. Projevy se točily kolem témat, která se objevují na připravených transparentech. Bouřlivý potlesk vyvolávají vždy věty, kdy se kritizuje kapitalismus, systém, bankovnictví a nesvoboda. Jeden z řečníků má evidentní problémy přečíst po sobě svůj vlastní projev, což demonstranty začíná nudit.

    Jednotlivá vystoupení řečníků prokládá politickou poezií černě oděný mladík se škraboškou na obličeji a evidentně se jedná o jeho vlastní tvorbu pronášenou plamenným projevem. V básních se to hemží bankéři z Wall streetu, zlými kapitalisty a člověk se neubrání pocitu, že podobné říkanky plodil v padesátých létech minulého století v komunistickém poblouznění dnes uznávaný autor divadelních her Pavel Kohout. „Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí," pronese s úsměvem a intonací použitou ve filmu Černí baroni kolega novinář stojící vedle mě v narážce na poezii.


    Kalousek do oprátky?

    Jeden přihlížející mladík se začne provolávat k všeobecnému veselí hesla velebící fotbalový klub Viktorie Plzeň a jeden z demonstrantů ho odchází přátelsky uklidnit. Další účastník akce zjevně posílený alkoholem křičí směrem k řečníkům slogany, ve kterých se dožaduje pověšení ministra financí Kalouska, ale to už projevy končí a demonstranti si začnou vybírat transparenty podle svého gusta. Na místě pak zůstává ležet jeden transparent informující o prodeji vlastní ledviny z důvodu finanční nouze a jeden velký stříbrný kříž, o který rovněž nikdo neměl zájem.

    Pod dohledem policie se šikuje čelo průvodu a do pohybu se dává i speciální automobil s velkou obrazovkou, který se paradoxně používá při pouličních reklamních akcích jako pojízdný bilboard, propagující výrobky a produkty, proti kterým zde většina účastníků demonstrace protestuje. Z automobilu s obří obrazovkou začíná dunět systémové techno doprovázené videoprojekcí. Prokletý básník odhazuje svoji černou škrabošku, v ruce má megafon a diriguje pochod, který vyráží po jinak velmi frekventované Klatovské třídě vedoucí do centra města. Policisté zastavují dopravu a projíždět mohou jen tramvaje. Fotoreportérům se nejvíce líbí mladík tlačící nákupní vozík ze supermarketu, ve kterém sedí jeho kolega a má v ruce transparent s nápisem „Levný lidský zdroj - 60 Kč na hodinu. Dvojice s vozíkem jede jako předvoj průvodu.

    Odpor žije

    Dirigent pochodu s megafonem v ruce se dostává do varu a chrlí ze sebe hesla jako "Svoboda, rovnost, solidarita" nebo "Nejsme stroje, ani lidské zdroje", "Odpor žije, boj pokračuje", „Kapitalismus, špína a hnus", "Antifa" nebo "Revoluci na ulici". Hesla po něm opakují i všichni účastníci pochodu a průvod směřuje jinak poklidným a spořádaným způsobem po Klatovské třídě směrem k Americké třídě. Policie na všech křižovatkách zastavuje dopravu a organizátoři pochodu po celou dobu konzultují všechny další kroky s velitelem policistů.

    Ve spodní části Klatovské třídy stojí na chodníku trojice příznivců krajní pravice, obklopená policisty. Jeden z vyholených mladíků začne provokovat anarchisty vztyčeným prostředníčkem a výkřiky o chudácích a v ruce drží fotoaparát, kterým si účastníky pochodu fotografuje. Cestu k němu si začne klestit s velmi zarputilým výrazem v obličeji jeden z účastníků pochodu, třímající v ruce nedopitou lahev s červeným vínem. Vzájemné potyčce včas zabrání policisté, kteří mladíky k sobě nepustí. Provokatér to zkouší znovu, ale na jeho adresu se začíná skandovat heslo „Nedej náckům žádnou šanci". Tu také "náckové" už nedostávají a průvod se po odbočení na Americkou třídu dostává v poklidu až do Resslovy ulice před klub Natural, uvnitř kterého má street party pokračovat koncerty několika skupin a promítáním filmů.

    Po ukončení pochodu následují další projevy a ke slovu se dostává řečník, který pronesl asi nejzajímavější a evidentně i nejdrsnější projev. Nejprve poděkoval všem účastníkům pochodu za to, že akce měla klidný průběh.

    Zablokujme úřady

    Zároveň vyzval všechny k tomu, aby nejen symbolicky protestovali, ale aby přistoupili ke stávkám, což je podle slov nástroj, kterým lze proti systému bojovat. "Je třeba skutečně přejít k odporu, zablokujme úřady, které rozhodují o našich životech, zablokujme univerzity, které po nás chtějí platit školné, zablokujme banky i další státní instituce. Bojujte a sabotujte," prohlásil poslední řečník a sklidil tak největší ovace. Poté dav demonstrantů zmizí v útrobách klubu, část z nich ale odchází domů. Spokojenost lze vyčíst i ve tvářích policistů, kteří neměli důvod zasahovat.

    Související: Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha dnes zažije další demonstraci

    Čtěte také:

    Foto: Josef Dvořák

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Josef Dvořák

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …