VZP vyplatila společnosti IZIP bonusy. Pět set milionů korun

24.10.2011 8:27

Projekt elektronických zdravotních knížek spolykal bezmála miliardu korun, přesto ho stále nevyužívají ani zdaleka všichni pacienti a lékaři. Pro firmu IZIP šlo však o zlatý důl. Za čtyři roky dostala od VZP na bonusech pět set milionů korun.

VZP vyplatila společnosti IZIP bonusy. Pět set milionů korun

Projekt elektronických zdravotních knížek představoval pro společnost IZOP zlatý důl. Platilo to alespoň v letech 2004 až 2008. Z dostupných smluv mezi VZP a společností IZIP vyplývá, že společnost získávala štědré za každého nového lékaře či pacienta, kteří se přihlásili o systému. Přesto platí, že projekt, který spolykal bezmála miliardu korun, stále nevyužívá sto procent pacientů, ani lékařů. Zprávu přináší server Aktuálně.cz.

Platíme jen dvanáct a půl milionu měsíčně, brání se VZP

Ze zvláštní doložky ke smlouvě mezi společností IZIP a VZP vyplývá, že v inkriminované době obdržela firma IZIP tři sta padesát korun za každého nového pojištěnce s elektronickou knížkou. Na konci roku 2007 došlo ke změně a IZIP dostal dokonce 430 korun za každého nového pacienta a téměř šest tisíc za každého nového lékaře v systému.

Díky tomu získal provozovatel IZIP za čtyři roky více než 500 milionů korun, tedy téměř 130 milionů ročně. K tomu je třeba připočíst částku 300 milionů, kterou dostal IZIP na počátku na zavedení systému. Podobné postupy zcela jednoznačně odsoudil poslanec Jan Farský (TOP09).

SLEDUJEME kauzu IZIP

"Kdyby systém generoval úspory a ročně by ušetřil tři miliardy korun, bylo by to super. V současné situaci je to nesmyslná částka," kritizuje bonusový princip člen správní rady VZP a poslanec TOP 09 Jan Farský.

Mluvčí VZP se ovšem brání Jiří Rod se však brání, že IZIP dnes již žádné bonusy nedostává. VZP vyplácí pouze paušální částku za provoz systému ve výši 12,5, milionu korun.  Stále více zákonodárců ovšem nad projektem elektronických zdravotních knížek nad projektem láme hůl. Zdá se, že buď se jeho využívání stane povinným nebo skončí na smetišti dějin.

Čtěte více:

Tluchoř a další, to je IZIP-koalice. Bendl se bojí o volby

Proč lžete, že nemáme peníze. VZP uklidňuje vyděšené pacienty

Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?

Reportéři otevřeli kauzu IZIP. Šéf VZP si stěžuje na ČT. Wollner: Zbabělost 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …