Důvěra v českou ekonomiku v říjnu vzrostla, ukazují průzkumy

24.10.2011 9:58

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v říjnu meziměsíčně po poklesech v minulých měsících zlepšila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání se zářím zvýšil o 3,2 bodu kvůli zvýšení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu vzrostla, ukazují průzkumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Meziročně je však souhrnný indikátor důvěry o 1,4 bodu nižší. Ve srovnání s hodnotami v období recese, tedy ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009, je vyšší.

Překvapivý vývoj

Indikátor důvěry podnikatelů se v říjnu meziměsíčně po výraznějším snížení v minulém měsíci zvýšil o 3,3 bodu. Důvěra se zvýšila v průmyslu, v obchodě a ve vybraných službách. Ve stavebnictví se důvěra zvýšila jen mírně a zůstává nadále velmi nízká. Meziročně je důvěra podnikatelů o desetinu bodu vyšší.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka jsou říjnové výsledky důvěry v české ekonomice docela překvapivé a zřejmě za nimi stojí především víra ve zlepšení ekonomické situace a poptávky v dalších měsících. "Na druhé straně se zdá, že právě pravděpodobnost, že se tak opravdu stane s každým týdnem klesá. Otázkou je, nakolik jde o začátek nového trendu či zda jde jen o jednorázový výkyv, který se nekryje s klesajícími náladami v západní Evropě," uvedl Dufek.

V průmyslu se v říjnu hodnocení současné celkové ekonomické situace téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky kleslo. Zásoby se podle respondentů snížily také. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v říjnu mírně snížilo a dosáhlo 83,6 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,3 měsíce, což je nepatrně méně než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka, uvádí ji téměř polovina dotázaných.

Podle ČSÚ respondenti pro příští tři měsíce očekávají zrychlení tempa výrobní činnosti při téměř stabilní zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v září. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně vlivem příznivého očekávání vývoje výrobní činnosti zvýšila o tři body a proti hodnotám v loňském říjnu je o dva body nižší.

Slabá poptávka

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v říjnu meziměsíčně snížilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se nepatrně zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zpomalení vývoje stavební činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti; zajištění práce zakázkami odhadují na 8,1 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou horší než v září. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v říjnu meziměsíčně zvýšila o jeden bod a je o čtyři body vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se v říjnu ve srovnání se zářím zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v říjnu nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v září a pro příštích šest měsíců jsou téměř stejná. Celkově se v říjnu důvěra v obchodě po zářijovém poklesu meziměsíčně zvýšila o 4,7 bodu a v meziročním srovnání je o 5,7 bodu vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zvýšilo se také hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce. Hlavní bariérou růstu produkce zůstává nedostatečná poptávka, uvedlo ji více než 30 procent respondentů. Celkově se důvěra ve vybraných službách po zářijovém poklesu meziměsíčně zvýšila o čtyři body a v meziročním srovnání je o 1,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 2,7 bodu a meziročně je o 7,3 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců mírně snížily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v říjnu nepatrně snížil. Úmysl spořit se o něco zvýšil. Respondenti se nadále obávají růstu cen, uvedl ČSÚ.

Související:

Utrpení rodinných rozpočtů: V české domácnosti radši každý za své

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…