Lékařské odbory plánují další protesty. Zatím daly Hegerovi ultimátum

24.10.2011 13:11

Odbory ve zdravotnictví dnes vyzvaly ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby jasně řekl, jestli dodrží slib, který jim dal letos v únoru - tedy že jim od ledna opětovně zvýší platy a zabrání tak jakémusi pokračování akce Děkujeme, odcházíme. Pokud totiž nedostanou lékaři přidáno, tak spustí za dva týdny nátlakovou akci. Scénář protestů mají již připravený.

Lékařské odbory plánují další protesty. Zatím daly Hegerovi ultimátum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

Zdravotnické odbory tlačí na ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby jim dal jasnou odpověď, zda dodrží to, co počátkem roku slíbil. Trvají na slibu vlády, že platy zdravotníků v příštím roce stoupnou o deset procent. Na tom se totiž odbory dohodly s ministrem v memorandu, které ukončilo protest Děkujeme, odcházíme. Tehdy dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů.

Jenže teď se doktoři bojí, že peníze dostanou nemocnice a odboráři se obávají, že je ředitelé do platů zaměstnanců nedají. Šéf lékařských odborů Martin Engel proto dnes připomněl, že memorandum podepsaly odbory s Českou republikou, ne s nemocnicemi, proto mají být peníze na platy ve vyhlášce přesně vymezeny, nemá to být na vůli ředitelů nemocnic.

Doba, do kdy se má ministr Heger  vyjádřit, vyprší v noci ze 4. na 5. listopadu. Pokud by odboráři nedostali kladnou odpověď, chtějí "se svých práv rozhodně domoci". Uvedl dnes na brífinku odborář Engel a připomněl, že protesty mohou pokračovat, neboť scénář protestů, které spustí za dva týdny, je hotov.

"Jestliže nám pan ministr neodpoví do 5. listopadu, anebo jeho odpověď nebude jednoznačná, zahájíme protestní akce," potvrdil Engel.  

Detaily odbory ale nesdělily. "Nechystáme zatím žádnou masovou akci, která by narušila kontinuitu zdravotní péče. Akce ale budou viditelné. Nechceme harašit zbraněmi dopředu. Vypadalo by to, že panu ministru nevěříme, že chce jednat," dodal Engel.

Odboráři navíc oznámili, že zakládají krizový štáb - Zdravotnickou trojku (Z3), ve kterém spolupracují Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků.

Pokud nedostanou přidáno, jak vyplývá z dohody po předešlých protestech, budou žádat také odstoupení celé vlády. Zvažují také oslovení europarlamentu a dalších evropských institucí.

SLEDUJEME exodus lékařů

„Pokud pan ministr do 5. listopadu 2011 nedá jasné garance splnění jarního memoranda, máme od členů naší organizace mandát k jakékoli protestní akci," doplnila k tomu šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Ministr první část jarního memoranda splnil, letos lékařům tarifní platy stouply o pět až osm tisíc korun měsíčně. Příští rok by měly stoupnout platy o deset procent nejen lékařům, ale všem zdravotníkům.

Oboráři ale v těchto dnech "zazářili" ještě další akcí - před sídlo ministerstva na pražském Palackého náměstí totiž postavili figurínu doktora Exoda. Na ni instalovali digitální hodiny, které budou odpočítávat, do kdy se má Heger k plnění dohody vyjádřit.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…