Mezi ústavními činiteli je nejdůvěryhodnější Rychetský

24.10.2011 15:59

Průzkum společnosti SANEP prokázal, že lidé nadále nejvíce důvěřují předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Ten je ve vedení žebříčku oblíbenosti od dubna letošního roku. Za ním se umístil prezident Václav Klaus, který si pohoršil nejspíš kvůli svým kontroverzním postojům nebo angažovanosti v medializované kauze Bátora. Podporu mu ubírá také podezření z korupce při udělování prezidentské milosti. Premiér Petr Nečas se zařadil mezi nejméně oblíbené ústavní činitele, stejně jako předseda Senátu Milan Štěch.

Mezi ústavními činiteli je nejdůvěryhodnější Rychetský

Pavel Rychetský získal 48 procent hlasů. Pro své zkušenosti a odbornost je ceněn nejen mezi odbornou veřejností. Oproti dubnu si ale pohoršil o 2,1 procentní bod.

Klausovi ubírají mediální kauzy. Nedávno třeba podezření na korupci

Druhým nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je prezident Václav Klaus se 45,3 procenty. Od dubna si pohoršil o tři procenta. Podle SANEPu za úbytkem podpory může třeba mediální střet Klause s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) nebo kauza Bátora. Nedávno se také objevilo podezření na korupci při udělování prezidentských milostí.

Archiv průzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dalo důvěru 37,2 procent respondentů. Také jí klesla podpora, celkem o 3,5 procent. Přesto patří k nejlépe hodnoceným ženám ve vrcholné politice a lidé si u ní cení serióznost i fakt, že se jí netýkají žádné korupční kauzy.

Nečasovi věří pravicová část populace. Důvěra ale stále klesá

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) dostal důvěru od pouhé čtvrtiny respondentů - 25,9 procent. Nadále tak dochází k úbytku jeho podporovatelů. Oproti letošnímu dubnu mu ubylo 4,2 procent. Nečas si ale stále udržuje celkem uspokojivou důvěru pravicové části populace.

Nejméně důvěry získal předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) - 23,8 procent, což je o 1,4 procent méně než v dubnu. Nízká důvěra je důsledkem nepříliš výrazného vystupování v médiích, tedy nízkého veřejného povědomí o jeho aktuální pozici a činnosti.

Průzkum proběhl na internetu ve dnech 9. až 16. října na skupině 15 042 lidí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…