Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze

26.10.2011 4:53

REPORTÁŽ Černý most. Na první pohled pitoreskní a architektonicky velmi dobře řešené sídliště na metropolitní periferii. Nová hřiště lákají k dětským radovánkám, řada barevných novostaveb zase k nastěhování. Jde jen o pozlátko, které zakrývá nebezpečí, jež touto částí Prahy v posledních měsících zmítá, nebo o realitu? ParlamentníListy.cz hledaly odpověď přímo na místě.

Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malý Rom

Právě Černý most se totiž v posledních týdnech a měsících podle informací redakce měl stát útočištěm řady nepřizpůsobivých občanů zejména z řady členů romského etnika. Dokladem podobných tendencí je i akce Dělnické strany sociální spravedlnosti, jejíž šéf Tomáš Vandas na "Čerňáku" již ve středu vystoupí na akci směřující proti zvyšující se kriminalitě.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Nad Čerňákem se smráká

Ač části pražské "čtrnáctky" zřejmě zatím nehrozí "druhé Šluknovsko", nebezpečno tu je. "Nad Čerňákem se smráká, je tu černo, hlavně po nocích," sdělil ParlamentnímListům.cz starousedlík, který v pošmourném říjnovém dopoledni na vylidněných ulicích venčil svého čtyřnohého miláčka. Na sídlišti prý žije už desetiletí, zvýšené nebezpečí ale vnímá až v poslední době.

SLEDUJEME téma Romové

"Je jich tu (sociálně nepřizpůsobivých, zejména z řad Romů, pozn. red.) čím dál víc, srocují se hlavně kolem domů, kde jsou státní byty. Pořád se povalují v parku, hlavně po večerech a nocích," popisuje realitu pražského sídliště, které na náhodného pozorovatele přes den působí jako hotová oáza klidu.

Bitky denně. To je realita

"Bitky jsou tu na denním pořádku, hlavně s mladými lidmi. Často bez důvodu, nebo kvůli jednomu slovíčku, záminka se vždycky najde," říká muž, který na otázku, zda má situace řešení, krčí rameny. Nerozsekne ji tak zřejmě ani Vandas. "Možná pomůže tomu, že se o tom začne víc mluvit, jinak nevím," říká redakci.

Další pejskař, zhruba 18letý mladík, má podobné dojmy. "Určitě jich tu (sociálně nepřizpůsobivých, zejména z řad Romů, pozn. red.) v poslední době přibylo," svěřuje redakci ustrašeně se rozhlížející mladý muž. A kde že se Romové, kteří se do lokality přistěhovali, zdržují?

Místo bytu sklep

"Nevím, vybydlené domy tu nejsou. Zřejmě jsou ve sklepích, nedávno jsme našli zrovna v našem roztahané věci," řekl redakci mladík.

Psali jsme: Trápíte Romy, vzkazuje nám Kanada. A Schwarzenberg přikyvuje 

Podle šéfa místní pobočky státní policie Jana Bambouska ale situace v lokalitě není nijak alarmující. "K výraznému vzestupu kriminality v poslední době nedošlo, počet přestupků je zhruba stejný jako ve stejném období v loňském roce," řekl redakci.

Policie: Čerňák není výjimečný

"O žádných squatech nebo místech, kde by se problémové osoby hromadně zdržovaly, nevíme, nejčastější je tady motokriminalita, stejně jako v ostatních částech Prahy," řekl ParlamentnímListům.cz. "Problémy, které máme, jsou problémy celé Prahy, domnívám se, že stížnosti obyvatel jsou pouze subjektivním vyjádřením jedné konkrétní zkušenosti," uzavřel Bambousek s tím, že situace podobná té na Šluknovsku jeho "rajónu" rozhodně nehrozí.

Napsali jsme: Romský chlapče, čím se budeš živit? Odpověď raději nečíst

Problémy nemáme, říká radnice. Jde prý o Vandasovo PR

Podobný názor sdílí i radnice Prahy 14, pod niž Černý most spadá. „Ostře odmítáme výroky Dělnické strany, že se na Černý most masivně sestěhovávají nepřizpůsobiví a zvyšuje se zde kriminalita. Spíše si myslím, že jde o propagandu samotné Dělnické strany, která si připravuje půdu pro protestní shromáždění," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí „čtrnáctky" Tomáš Kvasnička.

Bandy tu nepobíhají, odmítá vedení "čtrnáctky"

Sám sice připouští, že problematika soužití běžných a nepřizpůsobivých občanů sice městskou část trápí, nejde však o  dramatičtější situaci, než s jakou se potýkají ostatní městské části. „Bandy terorizující obyvatelstvo tu rozhodně nepobíhají," tvrdí zástupce radnice.

Reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

Další místní, které redakce oslovila, ale vyslovovali vesměs jiný názor než vedení městské části. „Z práce se vracím až kolem půlnoci, to se dost bojím. Támhle kolem těch státních bytovek (ukazuje na oprýskané domy) raději vůbec nechodím," řekla redakci žena. Na Čerňák se přistěhovala teprve nedávno. A tak nemůže srovnávat, zda se situace zhoršila či ne.

Romové i v popelnicích

I učitelka z místní základní školy, která zde žije už od revoluce, problém soužití s Romy vnímá. „Je jich tu hodně, děti se často hrabou v popelnicích, posílají je tam rodiče, nebo jdou i samy. Vnímám problém i ve škole, ty děti třeba ve třetí třídě neumí násobilku," sdělila redakci.

Podle mluvčího Prahy 14 Kvasničky jsou podobné výroky logické. Lidé prý přehánějí. „Je tady i mediální masáž, lidé hodně slyší o Šluknovsku a podobně," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že je logické, že se vůči Romům vymezují negativně.

On sám, stejně jako starosta MČ Praha 14, se na shromáždění, které před metro Černý most svolal na středu šéf DSSS Tomáš Vandas, také chystá.

Starosta se chce poučit

„Je to pro nás nová situace, chceme se z ní poučit. Vyzvali jsme na pomoc policii i pražský magistrát, ti už zkušenosti mají. Na místo se dostaví jak pan starosta, tak já," sdělil redakci Kvasnička s tím, že je zvědav, co mítink Tomáše Vandase přinese. Místní se však prý bát nemusí.

Lidé se bát nemusí. Policistů přijde dost

„Policejní posily budou dostatečné," řekl redakci. Konkrétní číslo policistů, kteří se akce účastní, ale prý uvést nesmí.

Čtěte také: Pracovitý Rom: Nesnáším kradení, černej nebo bílej, sekal bych ruce

Tomáš Vandas a jeho Dělnická strana svolali mítink na středečních 17:30. Jedná se o jedno z mnoha setkání, která tato partaj v posledním říjnovém týdnu pořádá. V pátek vystoupí v Havířově a Ostravě, v sobotu v Karlových Varech.

Svými shromážděními reaguje zejména na rostoucí sociální nepokoje, které rozdmýchavájí život Čechů zejména na severu Čech. V tamějších městech Rumburk, Varnsdorf nebo Nový Bor došlo od léta již k řadě napadení. Potyčky vypukly zejména mezi přistěhovalci z řad Romů a místními starousedlíky.

Více čtěte:

Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Romové na gymnázia? Jen dva z tisíce

Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…