Klaus napsal z postele novou knihu o Evropské unii

27.10.2011 13:48

Podle informací ParlamentníchListů.cz prezident republiky Václav Klaus v blízké době vydá novou knížku o Evropské unii.

Klaus napsal z postele novou knihu o Evropské unii

Podle informací redakce ji napsal v září, v čase, kdy ležel v posteli s angínou. Během této doby si našel čas napsat knihu o evropské integraci.

psali jsme: Klaus má angínu. Omezí kvůli tomu program 

Klaus o Evropské unii a nebezpečí evropské centralizace píše dlouhodobě. EU se zaobírá například jeho kniha Evropa Václava Klause či Klaus v Bruselu. Články i rozhovory na toto téma jsou i v dalších publikacích. Obšírně se k tématu národní suverenity a identity vyjadřuje například v knize rozhovorů s Petrem Hájkem Václav Klaus Narovinu.

V knize Kde začíná zítřek výrazně varoval Klaus i před tendencím ke globální vládě a varoval před konstruovaným rušením národního státu jako osvědčené a ničím nenahraditelné pojistky demokracie ve prospěch subkontinentálního, kontinentálního či dokonce globálního vládnutí. „Prototypem tohoto kvaziglobalizačního, ale za globalizační považovaného procesu je evropské integrování v podobě současné Evropské unie i rychle rostoucí moc OSN a podobných ´světových´ organizací. Sloganem dneška stále více začíná být global governance," posteskl si v knize Klaus.

Hrozba evropeismu

Zásadní je jeho teoretická esej Co je to evropeismus, v níž formuloval svou teorii evropeismu. Evropeismus je podle Kaluse heterogenní metaideologií, která integruje zdánlivě nesourodé ideové směry sociální demokracie, křesťanských demokratů, zelených a tak dále.

Psali jsme: Pragmatik Klaus versus snílek Havel. Skóre 46:31

Prvky, které spojují tyto různé ideové směry pod prapor evropeismu, jsou: odpor k volně tržnímu hospodářství a liberální ekonomice, podpora takzvaného sociálně-tržního hospodářství s prvky plánování; centralizace, supranacionální přístup potlačující suverenitu národních států oproti mezistátnímu přístupu, tento postup je podpořen regionalismem rozmělňujícím národní stát a tím, že regiony komunikují přímo s Bruselem; odpor k tradiční parlamentní demokracii a podpora rozhodování prostřednictvím institucí bez demokratické legitimity, jako jsou nevládní organizace a odbory (NGOismus, korporativismus), podpora multikulturalismu, feminismu, ekologismu, homosexualismu a nátlaku na politické rozhodování nevládních organizací podporujících tyto směry; supranacionalismus proti národnímu státu; konstruktivismus proti spontánnímu vývoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…