Nebáli jsme se Romů na Šluknovsku, ale kriminality. Většinový názor

27.10.2011 18:40

Měsíc po nejvíce vyhrocených nepokojích a demonstracích ve Šluknovském výběžku, zjišťovala agentura STEM, v čem čeští občané spatřují hlavní důvody protestů. Téměř polovina oslovených se přiklonila k názoru, že šlo o důsledek obav z rostoucí kriminality. Průzkum také odhalil, že ve společnosti je nejpočetnější skupina lidí, kteří se nebojí Romů a násilný postup proti nim neschvalují.

Nebáli jsme se Romů na Šluknovsku, ale kriminality. Většinový názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Strach z kriminality byl tím hlavním důvodem, proč před měsícem vypukly ve městech Šluknovského výběžku nepokoje a demonstrace. Ukázal to průzkum agentury STEM, který se uskutečnil ve dnech 7. až 15. října a měl za cíl zjistit, co považují čeští občané za hlavní příčinu protestů v tomto regionu.

Výsledky šetření provedené na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ukázaly, že nejvíce dotázaných (45 procent) vidí důvod pro demonstrace v obavách z rostoucí kriminality. Podle 26 procent lidí byl na vině liknavý přístup státu k řešení problémů, kritizovat zneužívání dávek chtěli protestující podle 23 procent respondentů a jen 6 procent dotázaných si myslí, že šlo o to zastrašit Romy.


Levice vinila liknavost státu, pravice strach z kriminality

Ukázalo se, že názory na důvod protestů nebyl téměř závislý na vzdělání či pohlaví a dokonce ani na názoru na vývoj situace v České republice. Levicově orientovaní voliči častěji zastávali názor, že lidé chtěli na Rumbursku a Šluknovsku poukázat na liknavý přístup státu. Lidé hlásící se k jasné pravici ještě častěji než ostatní tvrdí, že lidé protestovali hlavně ze strachu před sílící kriminalitou.

„Liknavý přístup státu bych dal do popředí. Neřešení problémů je podle mě hlavní příčinou," říká pro ParlamentníListy.cz Ivan Šaray, bývalý poradce exministra Michaela Kocába pro romskou menšinu, co on by zařadil na první místo mezi důvody vypjaté situace na Šluknovsku. Kromě státu však spatřuje chybu i ve sdělovacích prostředcích.

K negativnímu pohledu na menšinu přispívají i média

„Média přispívají k tomu, že se vytváří rasistický problém. Když uvádějí při některých událostech, že něco udělal Rom, tak tím jen podněcují averzi. Vždyť ať je to kdokoli, kdo něco provede, od toho jsou orgány činné v trestním řízení a soudci, aby konali bez ohledu na to, jaké je kdo barvy pleti. Tím si Česká republika jenom ubližuje v nahlížení na ní," podotýká Šaray.

Průzkum hledal rovněž souvislosti mezi motivy protestů na severu Čech a obecnými názory na romskou menšinu. Na přímou otázku, zda se bojí Romů, odpovědělo stejně lidí ano i ne (po 44 procentech) a jen 12 procent volilo únikovou variantu „nevím". S hnutími či osobami, které vystupují proti romské menšině silou, vyslovilo sympatie 23 procent respondentů, více než polovina (53 procent) s nimi nesouhlasí a 24 procent uvedlo, že neví.


Nejvíce je těch, kdo se Romů nebojí a násilí proti nim neschvalují

Při kombinaci obou předchozích otázek se ukázalo, že ve společnosti je nejpočetnější (30 procent) skupina lidí, kteří se Romů nebojí a násilný postup proti nim neschvalují. Názor, že lidé protestovali na severu Čech hlavně proti tomu, aby nedocházelo ke zneužívání dávek, se vůbec nejčastěji vyskytuje u skupiny lidí, kteří se sami Romů bojí a souhlasí s těmi, kteří proti Romům vystupují silou.

Názor, že protestující byli vedeni snahou zastrašit Romy, se relativně nejčastěji objevuje u lidí, kteří nemají na Romy vyhraněný názor (sami nevědí, zda se jich bojí) a také u skupiny v populaci relativně nejpočetnější - tedy u občanů, kteří se sami Romů nebojí a nesouhlasí se skupinami nebo jednotlivci, kteří vůči romské menšině vystupují silou.

O pozitivních věcech v souvislosti s Romy se nikde nepíše

„To, že vyšel stejný podíl lidí, kteří přiznali strach i těch, co se nebojí, se mi nelíbí, ale uznávám, že to tak může být. Ale vychází to i z předsudků. Lidé jsou manipulovatelní a ukázaly to i události ve Šluknovském výběžku. Proč se v televizi neukazuje nebo v tisku nepíše i o pozitivních věcech, které Romové dělají? I tohle přispívá k takovým výsledkům průzkumu," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministrův poradce pro romskou menšinu.

Ani čísla z průzkumu vypovídající o sympatiích či nesouhlasu s osobami a hnutími, které vystupují proti romské menšině silou, Šaraye nepřekvapují. „Mně se násilí vůbec nelíbí a nemůžu s ním sympatizovat. Násilí plodí zase jen násilí. Ale ty výsledky průzkumu podle mého odpovídají náladám ve společnosti," domnívá se Šaray.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…