Personální změny v Lesy ČR nevylučuji, konstatoval ministr Bendl

27.10.2011 20:21

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek připustil možnost personálních změn ve vedení státního podniku Lesy ČR. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tento týden pozastavil jeho obří tendr na práce v lesích po roce 2012.

Personální změny v Lesy ČR nevylučuji, konstatoval ministr Bendl

"Nemohu takovou alternativu vyloučit," řekl ve sněmovně Bendl k možným personálním změnám v odpovědi na interpelaci Ivana Ohlídala (ČSSD). Ministr zdůraznil, že je nutné počkat na konečné stanovisko úřadu. Na vedení Lesů ČR se prý bude dívat i s ohledem na tuto zakázku. Bendl zopakoval, že předběžné opatření ÚOHS respektuje.

Tendr se koná na základě Dřevěné knihy, která vznikala za Bendlova předchůdce Ivana Fuksy (ODS). Ministr podotkl, že podmínky tendru byly konzultovány s ÚOHS i s protikorupční organizací Transparency International. Dřevěnou knihu ale Bendl označil za živý materiál. Je prý připraven na debatu o její případné modifikaci "napříč politickým spektrem".

ÚOHS svůj krok nezdůvodnil. Lesy ČR však nemohou s vítězi uzavřít smlouvy. Podnik hned oznámil, že proti vydání předběžného opatření podá rozklad. 

Z oficiálního přehledu podaných nabídek do soutěže vyplývá, že společnost Less & Forest zaznamenala vítězství na 75 procentech jednotek. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Vítězové tendru Lesů ČR mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a sami prodávat. Soutěží se o 90 procent těžby dříví, zbývající desetina území je vyhrazena k samostatné soutěži určené zejména malým firmám s regionální působností. Vítězné firmy ve velkém tendru budou muset pětinu vytěženého dřeva dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.


Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…