Peake: Romské ubytovny jsou časovaná bomba

29.10.2011 8:51

Skoro nepozorovaně začala návštěva místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) v Moravskoslezském kraji. Těsně po osmé hodině ji před Integrovaným bezpečnostním centrem v Ostravě přivítal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas jen v doprovodu své tiskové mluvčí.

Peake: Romské ubytovny jsou časovaná bomba
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake vedle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase

„Tady je to opravdu jako centrální mozek lidstva," řekla Karolína Peake při pohledu přes skleněnou zeď místnosti krizového štábu Moravskoslezského kraje na obrovskou místnost dispečinku a absolvovala výklad o tom, jak toto centrum funguje.

Parlamentníisty.cz zajímalo, proč si místopředsedkyně vlády vybrala návštěvu Ostravska právě v tento sváteční den vzniku samostatného československé státu: „Já se snažím vyjíždět každý druhý týden do některého z regionů a tentokrát padla volba na Moravskoslezský kraj. I když je volný den, pan hejtman Palas byl tak laskav, že byl ochoten část svátečního dne strávit se mnou. Jsem moc ráda, že jsme se mohli zastavit v tomto centru, které je opravdu unikátní. Jsem mile překvapena, co se také v České republice dokáže vytvořit. Překvapilo mne, jak výborně dokáže Moravskoslezský kraj čerpat evropské peníze, protože z 92 procent bylo toto bezpečnostní centrum financováno z evropských fondů. Je skvělé, že je možné v této republice ještě najít synergii spolupráce mezi několika složkami, které spolupracují tak, že je z toho takovýto fantastický výsledek. Já se s tou spoluprací v politice spíše potýkám mezi jednotlivými stranami. Takže když vidím, že to někde funguje, tak jsem mile překvapena," sdělila vicepremiérka vlády pro boj s korupcí.

Senioři potřebují naši pomoc

Karolína Peake ve svém dopoledním programu pokračovala prohlídkou domova pro seniory "Nový domov" v Karviné. „Byla bych ráda, aby se nezapomínalo i na seniory a na staré občany vůbec. Je sice milé se vyfotit s malými roztomilými dětmi při návštěvě nemocnice, či dětského domova, ale já mám velkou úctu i k rodičům, prarodičům a starým lidem vůbec. A měli bychom na to pamatovat všichni, že potřebují naši pomoc," okomentovala tuto návštěvu pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně vlády za Věci veřejné.

Romské centrum bojuje o existenci

Její poslední kroky v Karviné pak vedly do Romského kulturního a společenského centra Občanského sdružení Romů Severní Moravy, kde si prohlédla pěkné prostory centra. Došlo i na focení s dětmi, které měly u počítačů svoji výuku. Karolína Peake byla příjemně překvapena nejen pěknými prostory centra, ale také rozsahem činností, které zde Romové pro své lidi vykonávají. „Bojujeme o existenci, protože toto centrum spolkne měsíčně včetně mezd 80 tisíc korun a já jsem na to sám. Dostaneme sice nějakou dotaci ve výši 200 tisíc korun od kraje a asi 150 tisíc od karvinského magistrátu, ale to nám náklady nepokryje," řekl předseda Sdružení Romů Severní Moravy Milan Ferenc, který se snaží provoz sdružení podporovat ze svého podnikání.

Jednoduché a líbivé nabídky problémy nevyřeší

Romská otázka a otázka vyloučených lokalit je podle Karolíny Peake v poslední době poměrně velmi aktuální. „Navštívila jsem podobná centra i v ústeckém a karlovarském kraji, takže se o tuto otázku zajímám. Chci tuto problematiku přinést zpátky na vládu i na úřad, případně i nějaké legislativní podněty, které z těch návštěv vyplynou," řekla Peake. Milan Ferenc ji zároveň upozornil také na otázku romských ubytoven, které ve městě Karviná obývá zhruba 500 romských rodin. „Nepovažuji za rozumné, aby majitelé ubytoven dostávali od státu vysoké částky na ubytovávání těchto lidí. Je to opravdu časovaná bomba. Myslím si, že je třeba hledat rozumné řešení, co s těmito lidmi dál," řekl Milan Ferenc, který velmi oceňuje aktivitu místopředsedkyně vlády chodit mezi lidi do regionů a poslouchat jejich problémy.

SLEDUJEME témata: Romové a Šluknovsko


ParlamentníListy.cz zajímal názor Karolíny Peake na zvýšenou aktivitu Dělnické strany sociální spravedlnosti v Moravskoslezském kraji: „Zaznamenala jsem zvýšenou aktivitu nejen dělnické strany, ale i dalších stran, které využívají všech nálad ve společnosti. Snaží se nabídnout líbivá, jednoduchá řešení na komplikované problémy. To je problém nejenom ČR, ale i jiných evropských zemí. Já doufám, že voliči jsou inteligentní a podobným jednoduchým nabídkám nebudou naslouchat," řekla na závěr svého pobytu v Moravskoslezském kraji Karolina Peake.


Čtěte také:


Foto: autorka


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …