Klausův projev je jako cítění starého muže, píše komentátor

29.10.2011 14:11

V projevu Václava Klause k výročí založení Československa je prý cítit smýšlení starého muže, které je odlišné od generace, která mezitím nastoupila do aktivního života. Vzpomínal třeba na hodnoty, které již neplatí.

Klausův projev je jako cítění starého muže, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

K výročí založení Československa 28. října měl prezident Václav Klaus jako již tradičně projev. „Ten byl plný stesku po době, kdy podle něj platily osvědčené hodnoty," píše ve svém komentáři pro deník Právo Alexandr Mitrofanov.

Podle něj generuje Klausův projev tři závěry o jeho osobě. „Za prvé, že vidí svět kolem sebe očima člověka jiné generace, než které mezitím nastoupily do aktivního života. Nebýt úcty k prezidentskému úřadu, řeklo by se, že jde o cítění starého muže. Se vším, co věk přináší - s unikátními zkušenostmi, ale také s touhou vrátit staré dobré časy," míní Mitrofanov.

Související: Začněme u sebe, burcoval Klaus v projevu celý národ

Druhý závěr je prý takový, že prezident Klaus nepronáší pouze akademické úvahy, ale i bojovné projevy. „Klaus zůstává ozbrojencem a smiřovatelem se nestává," píše dál komentátor.

S tím pak spojuje třetí závěr z projevu. Jde ho prý brát i jako projev budoucího předsedy politické strany nebo alespoň jejího ideového vůdce. „Vyznačoval by se rozdělováním lidí ve jménu jejich proklamované svornosti, protože odkaz na někdejší hodnoty a jejich povýšení na piedestal jediného správného přístupu jedny přiláká, ale jiné odpudí," charakterizuje možná budoucí kroky Klause Mitrofanov.

Čtěte více:

Kompletní projev prezidenta Václava Klause ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…