Politolog k Rathovým obviněním: Nečas není od pohledu děvkař

30.10.2011 16:52

POLITOLOGOVÉ Jméno Jana Nagyová patřilo během týdne v českých médiích k těm nejskloňovanějším. Nejprve na důležitost šéfky Nečasova kabinetu upozornila v pořadu 168 hodin Česká televize a posléze následoval řečnický atak poslance Davida Ratha. Ten ve své ostré interpelaci označil Petra Nečase za zbabělce, jelikož prý tají výši platu šéfky svého kabinetu, varoval před lobbystickým vlivem Nagyové a nakonec ji označil za premiérovu intimní spolupracovnici. Nečas na Rathova tvrzení doposud nijak nereagoval.

Politolog k Rathovým obviněním: Nečas není od pohledu děvkař

ParlamentníListy.cz u politologů a mediálních odborníků zjišťovaly, jaká by byla reakce veřejnosti v případě, že by se slova Davida Ratha o intimním vztahu mezi premiérem Petrem Nečasem a šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou prokázala. A zda nadměrný vliv Jany Nagyové, o němž hovoří média, může premiérovi uškodit.

"Já Janu Nagyovou neznám osobně, alespoň z médií ale vím, že byla blízkou, téměř intimní spolupracovnicí Petra Nečase ještě na ministerstvu práce, kde ji za její služby už tam dával odměny v řádu stovek tisíc korun, " uvedl ve sněmovním projevu David Rath.

Více zde:
Zbabělec Nečas a jeho intimní Nagyová, řval Rath ve sněmovně

Sociálně demokratický poslanec dále připomněl, že sama Nagyová byla přistižena novináři, jak jedná s pražskými kmotry, což v pořadu 168 hodin potvrdil i sám člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička. Ten na kameru přiznal, že se s Nagyovou nedávno bavil o rozpočtu Prahy a o rozpočtovém určení daní, tedy o důležitém zákonu, jehož znění štípe koalici.

I kdyby se případný intimní vztah prokázal, nebude to podle politologa Zdeňka Zbořila žádná katastrofa. "Když někdo pracuje, jako třeba premiér, 24 hodin denně, je jasné, že rodina se čtyřmi dětmi na to doplácí," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Podle politologa často nepřetržitá spolupráce způsobí, že si jeden nebo druhý, nebo oba dva, odskočí. Měli by prý ale vědět, že jsou pod větším, třeba pokryteckým drobnohledem.

"Petr Nečas není od pohledu žádný děvkař, ale i děvkaři z opozice si o něm budou rádi vyprávět a "hledat brvy v oku druhého a nevidět břevna v oku svém". Navíc, česká společnost je dost promiskuitní, a proto také tolerantní," uzavřel své zamyšlení Zbořil.

Čtěte názory českých politologů na klíčové problémy ZDE

Všichni jsme jen lidé

Případné poukazování na mimomanželský osobní vztah mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou od politické konkurence není podle politologa Pavla Hynčici z Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho nijak zvlášť vážný problém, který by měl politické důsledky.

"Premiér by ale jistě utrpěl na své dosud dobré pověsti (vzorného otce rodiny). Jeho chování by mohlo být omlouváno ve stylu "všichni jsme jenom lidé" (nepřímo to vyznívá i ze zmíněných posledních výroků Davida Ratha)," soudí Hynčica.

Čtěte také:
Nečasova milenka? Je to špína proti mé osobě, tvrdí lídr ODS

Podle politologa by Nečas měl ale daleko vážnější problém v případě, že by se prokázal nadměrný vliv Jany Nagyové na zákulisní chod ODS a s tím související finanční odměny.

"Pokud by se potvrdilo, že Jana Nagyová má nadměrný vliv na rozhodování v politice (ve vládě, v ODS - viz např. nedávná účast a aktivity na sněmu středočeské ODS) a získává za svou činnost vysoké finanční odměny, potom by to znamenalo pro Petra Nečase v lepším případě vážné oslabení jeho politické pozice, v horším případě vážný politický skandál," míní politolog. Toho by podle Hynčicy pravděpodobně využili všichni Nečasovi skuteční i potenciální konkurenti uvnitř strany i mimo ni.

Ona filtruje koho ano a koho ne

Mediální expert Petr Žantovský nechce o případném osobním vztahu mezi Nečasem a Nagyovou spekulovat, ale o jejím údajném nadměrném vlivu na politiku ODS má jasno.

"Zlí jazykové říkají, že prý má samostatný sekretariát v Hrzánském paláci a tam přijímá ty, kdo se chtějí setkat s premiérem, teprve poté sama posoudí, kdo je či není hoden audience u premiéra, což je pravomoc dosud u podobných administrativních pracovnic nebývalá. Jistou zajímavostí je také, že Jana Naygová studovala "věhlasnou" Univerzitu Jana Amose Komenského, takže má jistě nepochybnou kvalifikaci pro výkon tak důležité funkce," naráží Žantovský na skutečnost, že Jana Nagyová je vyučená prodavačka a magisterský titul získala na vysoké škole, která čelí kritice Akreditační komise.

Související:
Dobeš chrání školu stiženou podezřením. Kvůli vlivným studentům?

Foto: Zbyněk Pecák

TÉMA z minulosti: Nevěry českých politiků

Václav Klaus
Smutkem neobtěžuji, tak se jmenuje kniha, kterou vydala prezidentova žena Livia Klausová. Důvod? Před osmi lety odhalil prezidentovu mladou milenku, dnes už bývalou letuškou Klárou Lohniskou, Blesk. V roce 2007 kauza pokračovala další dívkou, opět stevardkou Petrou Bednářovou.


Jiří Paroubek
Předseda ČSSD a jeho první manželka Zuzana se rozvedli po téměř 28 letech manželství v září 2007, v době, kdy jejich syn byl už dospělý. Tehdy byl Paroubek poslancem a zároveň předsedou strany. V listopadu 2007 pak uzavřel druhé manželství s Petrou Kováčovou, která pro něj dříve pracovala jako tlumočnice. Jejich vztah začal už v době, kdy byl Paroubek ženatý.

Více: Paroubek pokřtil dceru Margaritu Elišku

Mirek Topolánek
Bývalý premiér a předseda ODS Topolánek se v únoru 2010 rozvedl s manželkou Pavlou, se kterou má dvě dcery a syna. Už od ledna 2007 však žil se svou nynější partnerkou Lucií Talmanovou, v červenci téhož roku se jim narodil syn Nicolas. Talmanová byla poslankyně za ODS a místopředsedkyně PS. Jejich poměr vyšel najevo v červnu 2006.

Více: Topolánek se konečně rozvedl. ODS si oddechla

Hejtman David Rath
Bývalý ministr zdravotnictví, nynější hejtman Středočeského kraje a poslanec za ČSSD se nikdy netajil tím, že má dvě manželky a dva syny. V jeho oficiálním životopisu se píše: „David Rath žije střídavě s manželkou Evou, která je lékařkou, a se svou přítelkyní Renatou Horkou, manažerkou farmaceutické firmy. S každou má syna. Většinou žije u své přítelkyně. Obě ženy žijí v Hostivicích u Prahy."

Martin Bursík
Někdejší ministr životního prostředí ve vládě Mirka Topolánka měl za manželku pražskou lokální političku Ivanu Bursíkovou. Od roku 1998 spolu už nežili (rozvedli se až na jaře 2008). Bursík si v minulosti vybíral ženy veřejně činné: Na přelomu tisíciletí žil čtyři roky s moderátorkou Jitkou Obzinovou, v letech 2005-6 s česko-rakouskou právničkou Monikou Arkai, dcerou prvního polistopadového ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Od roku 2007 je partnerem zelené exposlankyně Kateřiny Jacques, se kterou má dceru, narozenou v říjnu 2009.

Více: Bursík a Jacques svými výroky zeleným škodí, soudí Kubáček

Radek John
Předseda strany Věci veřejné se rozvedl s herečkou Zlatou Adamovskou, s níž má dceru Barboru (22) a o sedm let mladšího syna Petra. Adamovská přiznala, že už v minulosti musela řešit manželovy nevěry. V lednu 2010 vyšlo najevo, že John má sedmiletou nemanželskou dceru Terezu. John okamžitě vydal tisové prohlášení, kde svou dceru přiznal a tvrdil, že se mu ulevilo, když celá aféra vyšla na světlo.

Více: Adamovská: Budu volit VV, i když mě John podváděl s Wolfovou

Michael Kocáb
Rodinné problémy ministra pro lidská práva v roce 2010 rozvířil deník Blesk, když napsal, že má poměr se svou mluvčí Lejlou Abbasovou. Kocáb má s Američankou Marshou tři děti, měl údajně rodinnou krizi již před několika lety, kdy se podle médií začal objevovat se zpěvačkou Zlatou Emily Kinskou.

Kocáb kvůli zveřejnění informací ze soukromého života nabídl tehdejšímu premiéru Janu Fischerovi rezignaci, kterou premiér nepřijal. Lejla Abbasová okamžitě rezignovala na svůj post a pozici mluvčí ihned opustila.

Více: Kocáb je prý nevěrný s Abbasovou. Proto hodlá rezignovat

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…