Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan

31.10.2011 11:12

Zákon o státním rozpočtu, který začne tento týden projednávat sněmovna, by měl být schválen tak, jak byl navržen. Tedy s předpokládaným růstem hrubého domácího produktu o dvě a půl procenta, nikoli jen o jedno, jak předpokládá nejčerstvější odhad. Ekonomové se pozastavují nad tím, proč nebyl rozpočet navržen v pesimističtější prognóze, která se rýsovala už v srpnu.

Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že růst české ekonomiky bude v příštím roce podle říjnových odhadů jen jedno procento. Nevyloučil ani ještě horší vývoj a přiznal, že jeho úřad chystá i pesimistický a katastrofický scénář pro případ nulového růstu či dokonce poklesu hrubého domácího produktu.

Státní rozpočet, který začnou poslanci v tomto týdnu projednávat, ale počítá pro příští rok s růstem ekonomiky o dvě a půl procenta. Přesto do sněmovny žádná upravená verze nepůjde. „Pan ministr Kalousek už při debatě v rozpočtovém výboru řekl, že bude usilovat o to, aby se rozpočet schválil tak, jak je v této chvíli navržen," prohlásil pro Hospodářské noviny náměstek ministra financí Jan Gregor.

Nejnověji:
Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou

Kromě DPH se může sáhnout na sociální výdaje i OSVČ 

Zároveň připustil, že není žádným tajemstvím diskuse o DPH v rámci koalice a snaha ministra Kalouska, aby byla vyšší než avizovaných 17,5 procenta. „Na příjmové stránce je určitě řešením zdanění OSVČ včetně výdajových paušálů, na výdajové straně to mohou být sociální výdaje," přiznal Gregor, kam ministerstvo financí zřejmě napne svoji pozornost.

Případné změny chce ministerstvo financí zapracovat až v příštím roce. „Kdo neschovával hlavu do písku, věděl už v srpnu, že hospodářský růst rozhodně nebude dvě a půl procenta. My jsme to tvrdili už dávno. Nechápu, proč se to začalo řešit až teď, a ne v době, kdy se s tím dalo něco dělat," podivuje se pro ParlamentníListy.cz analytička Next Finance Markéta Šichtařová, že ministerstvo financí přiznalo barvu až v době, kdy už by se přepracování a schválení nové verze nestihlo.

Exministr Mertlík odhadoval nulový růst už před časem

„Obezřetná strategie ministerstva financí by byla počítat s recesí, a tu možnost určitě mělo. Těžko spekulovat, proč to neudělalo. V každém případě, kdo to chtěl vědět, že růst nebude dvě a půl procenta, tak to věděl už dávno," nastoluje analytička Next Finance Šichtařová otázku, proč se právě v takovéto podobě státní rozpočet připravoval.

Podobně už před více než měsícem hovořil pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, bývalý ministr financí. „Růst bude ještě pomalejší, než konstatují poslední odhady. Osobně si myslím, nebo spíš z našich výpočtů usuzuji, že i tyto odhady růstu budou mylné a růst bude ve skutečnosti nulový," předvídal už tehdy Mertlík to, s čím šel až nyní na veřejnost ministr Kalousek.

Podle Tlustého servíruje Kalousek nejdříve optimistickou variantu

A nynějšího šéfa státní pokladny nešetřil ani další z jeho předchůdců ve funkci. „Je to už mnoho let, co jsem ve sněmovně říkal, že ministr financí musí při sestavování státního rozpočtu počítat s tou nejpesimističtější variantou a pak může být příjemně překvapen, pokud vyjde optimističtější prognóza," připomněl pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý, dlouhá léta ekonomický expert ODS.

Ten poukázal i na jeden společný rys Kalouskových rozpočtů. „Pan Kalousek nám vždy naservíruje optimistickou variantu a pak nám po kouskách tváří v tvář realitě servíruje tu horší a horší," všiml si Tlustý, podle něhož to je od jeho nástupce jen taková hra. „Něco jako ´na slepou bábu´ nebo v tomto případě ´na slepého Kalouska´. Všechny státní rozpočty, které pan Kalousek připravoval, byly nereálné," prohlásil bývalý dlouholetý předseda rozpočtového výboru.

Bárta se buší v prsa, že zvýšení DPH na 19 procent nedopustí

Jak ze šlamastyky ven, už promýšlejí jak na ministerstvu financí, tak i členové Národní ekonomické rady vlády. „Osobně tipuji, že pro vládu bude příští rok pohodlnější, ale ne že by to bylo lepší pro naši ekonomiku, místo aby osekala výdaje, tak zvýší příjmy. Proto čekám, že nás v příštím roce čeká dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty," uvádí pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Naopak předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta v oficiálním prohlášení vyzval občany, aby nedbali na strašení devatenáctiprocentní DPH, že jeho strana ví, jak to vyřešit jinak. „V létě jsme našli v Kalouskově rozpočtu velkou rezervu, a to především v dluhové službě," poukázal Bárta s tím, že VV ve sněmovně předloží pozměňovací návrh na zvýšení daně firmám o jedno procento.

Podle deníku Kalousek přiznal, že ekonomika jde do kopru

Navíc Věci veřejné odmítají přistoupit na úpravy zdanění práce, podle nichž by daňoví poplatníci zaplatili vyšší daně, ale stát by paradoxně vybral na daních o 20 miliard méně. „Pokud se nám povede prosadit obě změny, pak není nutné škrtat," slíbil Bárta kromě nezvyšování DPH i zachování dosavadní výše výdajů ze státního rozpočtu.

Nedělní vyjádření ministra financí Kalouska inspirovalo levicový deník Haló noviny, aby tuto informaci uvedlo titulkem „Kalousek přiznal, že ekonomika jde do kopru". Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš k tomu uvedl, že návrh státního rozpočtu stojí na nereálných číslech a vláda je bezradná. „Návrat krize zkrátka načapal tuto vládu s trenýrkami u kolen," poznamenal Dolejš.

K věci:

Nereálné rozpočty a nulový růst. Kalousek to schytal od předchůdců 

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 

Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a pro své děti  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…