Nepleťte si vlastenectví a šovinismus, vzkázal Halík. Církevní vyrovnání ho nezajímá

01.11.2011 17:28

Ač otázka vyrovnání s církvemi v posledních dnech a týdnech rozdmýchává politickou i mediální scénu, teolog Tomáš Halík zůstává v klidu. "Moc mě to nezajímá," uvedl v úterý v rozhlase. O EU a integraci zato mluvil s nadšením. Zejména v souvilosti s patriotismem, který si prý není radno plésti s šovinismem.

Nepleťte si vlastenectví a šovinismus, vzkázal Halík. Církevní vyrovnání ho nezajímá
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

 Teolog Tomáš Halík patří k předním zástupcům českého kulturního i společenského života. Nebrání se ani často silnějším vyjádřením na adresu politiků či budoucnosti Evropy. Právě ta byla i hlavním tématem úterních 20minut Radiožurnálu.

Problémy Evropské unie, rozpory způsobené ekonomickou krizí i špatnou finanční situací řady z členských států Halík nevnímá nijak tragicky. "Dnešní problémy ekonomické vidím v souvislostech, není to o Evropské unii, ale o celém světě," řekl v rozhlase Halík.

Budoucnost je v celku, agitoval Halík

Současnou Evropskou unii si tak bez ohledu na negativa její existence chválí. "Je velmi demokratická, má všechny slabosti, které demokracie má," uvedl Halík. Dodal, že je jedině dobře, že se postupně téměř všechny vyspělé evropské státy daří do tohoto společenství sdružovat. 

Sledujeme téma miliardy pro církve

"Národní suverenita je naprosto zavádějící, budoucnost mají jen velké celky," tvrdí Halík, který fandí i další integraci Evropy. Unie je podle něho psychologický, ale i kulturní projekt nedozírného významu.

Vlastenectví. Nikoliv šovinismus

"Evropské národy by se měly více chápat, vlastenectví nemůže být šovinistické vyvyšování jednoho národa, je to odpovědnost za jednu zemi," uzavřel Halík kapitolu Evropa.

V pořadu přišla řeč i na palčivou otázku vyrovnání s církvemi. "Nejsem expertem na vyrovnání s církvemi a moc mě to nezajímá, abych řekl pravdu," řekl v rozhlase Halík. Dodal ale, že církve přežijí tak, jako tak.

Neznásilňujme vůli lidu, vyzval Halík

"Populisté si myslí, že na tom budou získávat body," řekl na adresu restitucí. Referendum v otázce restitucí ale teolog důrazně odmítl. "Právo by bylo znásilněno takzvanou vůlí lidu," komentoval tuto možnost v Radiožurnálu.

 K věci:
Halík by za války podporoval Hitlera, řekl klausovec Bátora 
Vládní spory reprezentují krizi demokracie, míní Halík
Klausovy teologické posudky nebudu komentovat, říká Halík 

Ilustrační foto: Hans Štembera

reklama

autor: jas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…