Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal

02.11.2011 11:32

Prezidentu Václavu Klausovi vadí obstrukce poslanců sociální demokracie ve sněmovně. Noční maraton považuje za smutný a absurdní. Byl sice podle svých slov vždy ideologickým odpůrcem ČSSD, ale viděl ji jako státotvornou stranu. Pokud by ovšem pokračovala v takové politice, tak by tento potenciál podle hlavy státu ztratila. Poslanci ČSSD se proti jeho kritice ostře ohradili. Koalice logicky jeho prohlášení spíše vítá.

Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Do kritiky poslanců ČSSD se pustil prezident Václav Klaus. Hlavě státu vadí jejich probíhající obstrukce a noční maraton považuje za smutný a absurdní. Byl sice podle svých slov vždy ideologickým odpůrcem ČSSD, ale viděl ji jako státotvornou stranu. Pokud by ovšem pokračovala v takové politice, tak by tento potenciál ztratila, uvedl Klaus.

"Pan prezident opouští dříve deklarovanou nadstranickost. Když ODS použila obstrukcí na jaře 2010, nijak ji tehdy nekritizoval. Sociální demokracie nemůže státotvorně tolerovat tunelování důchodového systému," řekl redakci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Tak pravil člověk, který na zahraniční návštěvě sebral pero. Smál se nám za to celý svět. Vskutku státotvorné chování toho, který peskuje druhé," nepáral se s prezidentem poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath

Obstrukce je legitimní

"Absurdní to bylo, ale je to jen logický důsledek arogance koaličních stran. Jsem rád, že KSČM byla ve svých vystoupeních věcná," reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miroslavy Vostré je obstrukce legálním prostředkem opozice. "Smutné je, že se musí použít jako důsledek nekomunikace vládnoucích stran s opozicí," dodala Vostrá. 

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Hamáčka prezident Klaus opět ukázal, že není nadstranickým. „Nevzpomínám si, že by stejně kritizoval obstrukce ODS v roce 2010. Parlamentní obstrukce je navíc jedním z práv opozice v demokratickém systému," sdělil ParlamentnímListům.cz Hamáček.

Čo je to absurdné?

Další místopředseda socialistického klubu Jeroným Tejc zdůrazňuje, že ČSSD vždy byla a je státotvorná a proto nyní využívá všech legitimních možností jak zabránit přijetí vládních reforem. „Právě proto, že tyto vládní koalicí prosazované změny vedou k rozpadu základních funkcí státu včetně zajištění bezpečnosti obyvatel. Navíc dochází k zadlužování státu pro budoucí generace, když je neustále snižován odvod do veřejných fondů jen pro nejbohatší. Pravicové reformy, které nás vedou do Řecka, ČSSD důrazně odmítá," dodal Tejc.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba se inspiroval Černými barony. "A čo je to vlastně také absurdné, vojín Kefalín? Tuším, že takhle nějak se ptal major Terazky. Pan prezident je rozhodně inteligentnější. Měl by být. Nuže. Smutné-souhlas. Jinak nechť laskavě vynechá ´stranu růže´. To novopečení trojkoaliční předáci Stanjura a Gazdík opakovaně navrhují noční jednání. I o víkendu. Informace pro pana prezidenta: nejsou z ČSSD. Díky Bohu. Ano, je to vše smutné, absurdní i rozhodně ne státotvorné. I mě to štvě. A tak jsem i mluvil. V tom s Václavem VI. souhlasím. Jenom si jaksi spletl v tomto rádoby demokratickém konfliktu strany. U hlavy státu dost ostuda, že? Je mi líto. Asi taky nespal. On může. My ne, parťák Stanjura trval zase na svém. On je mimochodem stále z ODS. To, aby nebyla zase mýlka,"vyjádřil se poslanec ČSSD.

Šaškování opozice

"Pokládám šaškování opozice za slaboduché a absurdní. Navíc zcela jasně bez významu, neboť do 1. ledna evidentně nevydrží. Takže jde jen o vnitrostranickou rozcvičku, kterou obtěžují všechny ostatní," pustil se do ČSSD místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. "Prezident má pravdu. Jako obvykle," reagoval stručně místopředseda klubu poslanců ODS Jan Vidím.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ParlamentnímListům.cz sdělil, že s prezidentem souhlasí. "ČSSD se opravdu nechová jako státotvorná strana. Ukázala, že jí vůbec nejde o nějakou věcnou diskusi. Poslanci ČSSD několikrát četli stanovisko Asociace stavebních spořitelen i několikrát stanovisko Ústavního soudu. Pan předseda Bohuslav Sobotka také dokázal, že naprosto postrádá vůdcovské kvality. Po půlnoci se totiž potají vytratil a své poslanec v tom nechal. To opravdový lídr nedělá. To dělá člověk bez charismatu," řekl Gazdík. 

"Kdyby prezident věděl, že podstatou ´příspěvku´, někdy ale také ´přízpěvku´ bylo opakované čtení dvou dokumentů, mnohdy i velmi špatné čtení, byla by jeho slova ostřejší," reagoval podobně místopředseda Rozpočtového klubu Michal Doktor z ODS. 

Místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša s vyjádřením prezidenta souhlasí. "Daňoví poplatníci vidí, jak se poslanci ČSSD placení z jejich daní usilovně vyhýbají konstruktivní práci," vyjádřil se Lukša.

Nelze moralizovat

Poslanec TOP 09 Daniel Korte byl ale k prezidentovi spíše kritický. "Že by mě to bavilo, to tedy ne. Ale obstrukce je legitimním nástrojem politického boje. Moralizování však do politiky nepatří vůbec," myslí si Korte.

„Ať se nám to jako koaličním poslancům líbí, nebo ne, podobné obstrukce jsou legitimním prostředkem opozice. ČSSD už svou státotvornost opustila dávno tím, že si netroufá kousnout do kyselého jablka úspor a jejím jediným programem je ´jedeme dál´. Sami vidíme na Řecku, kam vy socialistický scénář vedl," řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Viktor Paggio.

Nutnost vyváženosti

"Opozice musí balancovat mezi snahou prosadit se a nesklouznutím k populismu a neadekvátním prostředkům. Chápu složitost tohoto balancování, znám frustraci opozičního zastupitele. Myslím, že včera ale opozice tuto rovnováhu netrefila," řekla ParlamentnímListům.cz vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake.

První místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer uvedl, že má v podstatě stejný názor jako prezident. "Vnímání smyslu a významu obstrukcí dostává skutečně nový rozměr. Vládní koalice má legitimitu provádět reformy a nést za ně politickou i osobní odpovědnost. Opozice by neměla totálními obstrukcemi mařit výsledky voleb," míní poslanec. 

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová míní, že obstrukce nebyly ze strany ČSSD aktem státotvorné opozice. "Mnoho hodin byli jako kolovrátek. Takové nedůstojné jednání nás od prosazení reforem samozřejmě neodradí," dodala poslankyně.

Absurdní situace

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta vyjádření prezidenta pochválil. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dále řekl, že obstrukce nebývale stmelily koaliční poslance a za to patří ČSSD dík.

"Nevím, jestli to je smutné, nebo směšné. Spíše definitivně absurdní. S prezidentem souhlasím. K ničemu pozitivnímu takové jednání nevede a ani ten nejjednodušší volič snad nemůže chování opozice vnímat pozitivně. Není to konstruktivní jednání. Vždyť ani někteří členové opozice podle vlastního vyjádření nejásají nadšením. Prostě dostali za domácí úkol sepsat plamenné proslovy a aby nebyli po škole, úkol splnili," říká místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Pravdu má ten, kdo vítězí?

Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková si myslí, že prezident nemá pravdu. ČSSD podle ní hájí oprávněné zájmy občanů ČR. "Chceme, aby věděli, že jsme na jejich straně. Tak, jak se chová k lidem ODS, TOP 09 a Starostové a VV a bohužel i pan prezident, mě vede k zamyšlení, kdy nápis Pravda vítězí na prezidentské standardě nahradí nápis Pravdu má ten, kdo vítězí," říká poslankyně.

Poslance ČSSD Františka Bublana Klausovo vyjádření nepřekvapilo: "Podle něho znamená státotvornost poslušné kývání na všechno, co současná asociální vláda vymyslí. Klaus nikdy nebyl disident, nemůže pochopit ideový odpor vyjádřený demokratickým způsobem."

Podle poslance ČSSD Václava Votavy je obstrukce standardní postup opozice v demokratických parlamentech. "Noční jednání si odhlasovala koalice, pokud to pan prezident nezaregistroval, měl by tedy svoji kritiku směřovat na koaliční strany," dodal poslanec.

Diktát české a mezinárodní pravice

Poslanec KSČM Miroslav Opálka míní, že je nutné oddělit příčinu a následek. "Jestliže koalice nerespektuje opozici, ani průzkumy veřejného mínění, vystupuje silácky a s pohrdáním i k dodržování zákonů, pak opozice nemá mnoho možností, jak prosadit aspoň část svého poslání a především požadavků většiny veřejnosti. Opozice nemůže a nesmí pasivně rezignovat na své možnosti. Dnes jsme svědky odporu proti diktátu české, respektive mezinárodní pravice. A tu hájí nejen vláda, ale i prezident," vysvětluje poslanec.

"Nebýt pana prezidenta, který vládu jmenoval a v zimě zachránil, tak už máme od této vlády dávno pokoj a nemuseli bychom bojovat proti vládním chybným krokům, jako je zvýšení DPH, zv ýšení plateb u lékaře a rezignace na boj s nezaměstnaností. Vláda žene občany svými návrhy do chudoby a podkopává růst české ekonomiky. Sociální demorkacie nabízí řešení a bojuje za občany. Pan prezident to považuje za nedůstojné. Podle mě je nedůstojná a nedemokratická vláda ODS, TOP 09 a VV," řekl redakci poslanec ČSSD Adam Rykala.

K věci:

Nálevny a špinavé zuby, teď rozpočet. Vše o jednání vaší sněmovny 

Nečas se smíchem: Kdo uteče na fotbal, bude zastřelen 

Stanjura: Pravice na Senát nedá. Vrácené zákony schválíme v původním znění 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …