Státní správa je neefektivní. Za pár let zkolabuje, varuje odborník

04.11.2011 8:03

České úřady jsou neefektivní, jejich financování je netransparentní, a pokud se to nezmění, tak za pár let zkolabují. Přesně to tvrdí analýza speciální komise ministerstva vnitra, která na přání vlády zanalyzovala chod úřadů v republice. Úřední agendy se mnohdy překrývají a to i na nejvyšších úrovních, takže by mohlo dojít např. i ke sloučení ministerstev.

Státní správa je neefektivní. Za pár let zkolabuje, varuje odborník

Speciální komise ministerstva vnitra zpracovala na pokyn vlády analýzu fungování státní správy. Vyplývá z ní, že představují zkostnatělou neefektivní strukturu, kde často pravá ruka neví, co dělá levá. Mnohdy také vykonávají agendu, bez které by se občané obešli. Zprávu přináší páteční deník Právo. 

Netransparentní financování

Skupina složená ze zástupců resortů vnitra a financí, stejně jako asociace krajů nebo místních samospráv, zkritizovala prakticky všechny úřady ministerstvy počínaje a samosprávou konče. Zdá se, jakoby úředníci nenesli za svá rozhodnutí ani odpovědnost.

„Samotné orgány ústřední státní správy přesně nevědí, které agendy jsou v rámci jejich úřadu vykonávány, a zda mají zákonné oprávnění k jejich výkonu," konstatuje např. na adresu centrálních institucí komise s tím, že u některých agend už ani neexistuje relevantní celospolečenská potřeba či aktuální objednávka.

Chybí právní zakotvení

Chybí právní zakotvení povinností a práv úředníků, zcela neprůhledný je prý také systém financování úřadů prostřednictvím příspěvků, neboť neumožňuje jednoznačné stanovení reálně vynaložených nákladů a jejich případné kontroly podle jednotlivých agend.

Šéf odboru veřejné správy ministerstva vnitra Robert Ledvinka má dokonce za to, že se systém za pár let zhroutí, pokud neprojde nezbytnými změnami. Do poloviny příštího roku chce proto ministerstvo vnitra předložit vládě návrh zákona o úřednících a státních zaměstnancích, který by měl mimo jiné řešit i doposud velmi nejasnou hranici mezi politicky a úředně obsazovanými pozicemi. Z minulosti jsou totiž známy i případy, kdy s výměnou politické garnitury došlo k výměně úředníků i na nejnižší úrovni úřadu.

Čtěte:
Nečas: Úředníci mohou nyní za korupci dostat až 8 let
Líní a pohodlní úředníci, kritizuje zástupkyně ombudsmana

Foto: patriot.sk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …