STEM: Zásadní reformy jsou potřeba, uznávají tři čtvrtiny dotázaných

04.11.2011 21:21

Provést zásadní reformy v sociální, zdravotní a daňové oblasti je v nejbližších letech nutné podle 72 procent lidí. Zjistil to říjnový výzkum agentury STEM, který se zaměřil na některé otázky z oblasti vývoje naší ekonomiky a reforem. Dotázaní se však rozcházeli v názoru na to, jak by se reformy měly provádět.

STEM: Zásadní reformy jsou potřeba, uznávají tři čtvrtiny dotázaných

V sociální, daňové i zdravotní oblasti je nezbytné provést v nejbližších třech až pěti letech zásadní reformy. V říjnovém výzkumu agentury STEM to uvedly téměř tři čtvrtiny dotázaných (určitě ano 26 procent a spíše ano 46 procent), naopak 28 procent dotázaných si to nemyslí (22 procent spíše ne a 6 procent určitě ne).

Dost odmítavě naopak reagovali respondenti na dotaz, zda prováděná a připravovaná úsporná opatření vlády jsou správnou cestou k ozdravení státních financí. Celkem 69 procent je za správné nepovažuje (spíše ne 39 procent, určitě ne 30 procent), zatímto kabinetu Petra Nečase dává v tomto směru za pravdu 31 procent lidí (spíše ano 25 procent, určitě ano 6 procent).

Reformní kroky vlády podporují dvě třetiny stoupenců ODS a TOP 09

Lidé se také většinou postavili i proti tomu, aby se zvýšily daně, přičemž by se více prostředků mohlo využít na sociální opatření. Zvýšit daně z takového důvodu odmítlo 68 procent dotázaných (spíše ne 46 procent, určitě ne 22 procent), kladně se k takové možnosti vyjádřilo 32 procent respondentů (spíše ano 24 procent, určitě ano 8 procent).

Výzkum sledoval tyto otázky i z pohledu stranické náklonnosti. 91 procent příznivců TOP 09 a 90 procent sympatizantů ODS souhlasí s potřebností reforem, stejný názor má i 65 procent respondentů z tábora ČSSD a 53 procent z řad KSČM. Opatření vlády v tomto směru podporuje 68 procent příznivců TOP 09, 65 procent ODS, 14 ČSSD a 8 procent přívrženců KSČM.

V názoru na zvýšení daní kvůli sociálním opatřením stranictví nerozhoduje

Naopak v názoru na zvýšení daní, které by se mohlo využít na sociální opatření, už stranická náklonnost žádnou roli nehrála. Souhlasilo 38 procent přívrženců ČSSD, 37 procent KSČM i ODS a 32 procent stoupenců TOP 09. Výzkum se uskutečnil na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 7. až 15. října a zaměřil se také na některé otázky z oblasti vývoje naší ekonomiky a reforem. Na otázky odpovídal soubor 1277 respondentů.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K věci:

Foto: stem.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …