Ministr Drábek: Pracovat není ponižující. Ani rukama

05.11.2011 6:37

Práci nepovažuji za ponižující, říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) o takzvané veřejné službě, kterou by měli vykonávat ti, kdo přijímají od státu nějakou z dávek v nezaměstnanosti či nouzi. Vzhledem k očekávanému poklesu ekonomického růstu už jeho resort chystá scénáře pro pád dalších lidí do sociální sítě. S konkrétními čísly nicméně čeká až na lednovou prognózu.

Ministr Drábek: Pracovat není ponižující. Ani rukama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Už dnes ministr financí upravil odhad růstu ekonomiky pro příští rok na zhruba jednoprocentní, zatímco státní rozpočet počítá ještě s odhadem ve výši 2,5 procenta. „Ten 2,5procentní odhad, to víme už několik týdnů, je nereálný," konstatoval Kalousek už minulý týden. Aby však „jobovek" nebylo dost, pracuje ministerstvo i na katastrofickém scénáři, který počítá s hlubokou recesí.

Propad ekonomiky s sebou může přinést i sociální důsledky v podobě růstu počtu nezaměstnaných či těch, kteří budou potřebovat pomoc státu například formou dávek v hmotné nouzi. To pak zatíží i rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí, které tyto dávky spravuje. Konkrétní údaje však ministr Drábek zatím nezná.

Vše k ministru Drábkovi ZDE
Drábek chce skoncovat s okrádáním handicapovaných

Koště a nástup. Drábek přinutí k práci i ty, kteří ji už zapomněli
Vláda rozhodla, že Drábek bude vést radu pro neziskový sektor
Drábek: Reformy jsou nepopulární, ale nezbytné

Bude hůř. O kolik? Nevíme

„Samozřejmě pracujeme na jednotlivých variantách vývoje zejména pro příští rok. To ovšem nejde bez resortu financí a v prvním kroku bez prognózy ekonomického vývoje ministerstva financí. To znamená, připravují se scénáře a na základě toho my připravujeme svoje propočty, jak se tyto scénáře projeví do naší kapitoly - do veřejných rozpočtů," řekl Drábek ParlamentnímListům.cz.

O jakou sumu by mohlo jít je také zatím tajemstvím. „To je v tuto chvíli předčasná otázka. Adekvátní informace získáme z lednové prognózy ekonomického vývoje s tím, že to bude ten správný čas na vyčíslení různých variant postupů. V tuto chvíli by to byla jen čirá spekulace," reagoval ministr na dotaz redakce.

Odsunutí důchodové reformy? Ptejte se v dubnu

Premiér Petr Nečas (ODS) nedávno naznačil, že by mohla být třeba o rok odsunuta platnost důchodové reformy. I na tuto otázku je nicméně podle Drábka předčasné dávat odpověď. „Momentálně sněmovna projednává tisky související s důchodovou reformou vrácené Senátem. Navíc se v každém případě do zákonů v rámci důchodové reformy budou ještě doplňovat další ustanovení například o předdůchodech, na kterých se v tuto chvíli intenzivně pracuje. Čili ty zákony se stejně ještě budou otvírat," vysvětlil Drábek.

„Proto si myslím, že relevantní doba na jednání o tom, zda účinnost důchodové reformy je optimální od 1. ledna 2013 či nikoliv, tak nastane někdy na konci prvního čtvrtletí příštího roku. To si myslím, že je správné datum, kdy je potřeba o takové věci jednat," doplnil ministr.

DPH nebude lepit rozpočet, ale důchodový schodek 

Ten odmítl, že by případný odsun důchodové reformy umožnil látat díry ve státním rozpočtu ze zvýšení DPH, které má být součástí právě důchodové reformy. „Je všeobecně známo, že už dnes je důchodový účet ve schodku, který se pohybuje někde mezi třiceti a čtyřiceti miliardami ročně. Čili i bez ohledu na konkrétní datum zavedení důchodové reformy platí to, že pokud se podaří například zvýšením DPH najít prostředky na sanaci tohoto schodku, tak je to jedině správně," dodal Drábek.

Opozice i odborové centrály Drábka často kritizují, že hodlá od prvního ledna zavést institut veřejné služby, který předpokládá, že příjemci dávek v nezaměstnanosti či hmotné nouzi budou dvacet hodin týdně pracovat formou veřejně prospěšných prací.

Ekonomka Ilona Švihlíková ze sdružení Společenství práce a solidarity dokonce vyjádřila názor, že institut veřejné služby může časem dojít tak daleko, že firmy budou za malý poplatek dostávat nezaměstnané k "téměř totálnímu nasazení".

Nevím co je na práci ponižujícího

„Já jsem připraven na seriózní jednání o institutu veřejné služby, ale na takovéto prvoplánové napadání není potřeba vůbec reagovat. Stačí si přečíst formulace, které vymezují veřejnou službu v zákoně o zaměstnanosti a dalších zákonech, a to je myslím jednoznačná odpověď na takovéto invektivy," reagoval Drábek.

Veřejná služba je podle něj prostředkem, jak na jedné straně udržovat pracovní a standardní životní návyky těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. „A na druhé straně jsou způsobem, jak zabránit zneužívání čerpání podpor od státu," míní ministr.

Ten odmítá argument kritiků, že „veřejně prospěšné práce" jsou ponižujícím institutem pro ty, kteří se stanou třeba po třicetileté poctivé práci ne vlastní vinou nezaměstnanými. „Já práci rozhodně nepovažuji za ponižující, ať je to práce duševní, nebo ať je to práce fyzická. Je to asi stejně relevantní argument, jako kdyby někdo říkal, že že třicet let platil zdravotní pojištění a tím, že nedostal žádnou závažnou nemoc, tak ho vlastně stát poškozuje, protože platil na něco, co potom nemůže čerpat," vysvětlil Drábek.

Jde o to, aby nezapomněli pracovat

„Tady jde prostě o princip pojištění, princip solidarity, princip vzájemných vztahů mezi lidmi. Proto si nakonec lidé stát zřídili, aby mohli zapracovat do mezilidských vztahů princip solidarity. Ale to neznamená, že ta solidarita má být všeobjímající i pro ty, kteří takovou solidaritu chtějí zneužít," dodal.

Vzhledem k tomu, že vládou prosazované reformy své ovoce přinesou až za několik let, zajímalo ParlamentníListy.cz, s čím předstoupí TOP 09 v roce 2014 před voliče, pokud se tedy budou volby konat v řádném termínu.

Jsme nej v..., taky v..., jdeme správným směrem

„V dnešní turbulentní době, tím myslím ekonomiku evropskou i světovou, lze jen těžko upínat k nějakým číslům. Ale vhodné je mezinárodní srovnání. My jsme v tuto chvíli země, která je společně s Lucemburskem uváděna jako země s nejmenší mírou ohrožení chudobou v Evropě. Jsme země, která má jednu z nejvyšších podpor rodin ze strany státu mezi čtyřiceti nejvyspělejšími zeměmi světa. Jsme zemí, která patří k jedné třetině zemí v Evropské unii s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

A pokud tyto parametry udržíme, tak si myslím, že postupujeme správným směrem za podmínky, že to nebude na úkor zadlužování našich dětí, tedy zadlužování české společnosti," konstatoval Jaromír Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…