Vláda udělá z lidí bezdomovce. Profesor Keller se bojí mrazů

05.11.2011 8:24

Po velkých obstrukcích opozice sněmovna přijala zákon, který snižuje na dva tisíce korun podporu státu v rámci stavebního spoření. Podle sociologa a publicisty Jana Kellera jde o další útok vlády proti středním vrstvám. Přitom nás čeká nová vlna bezdomovectví, na kterou podle Kellera není stát připraven. Navíc podle něj ministr financí Miroslav Kalousek bez skrupulí zvýhodňuje bohaté.

Vláda udělá z lidí bezdomovce. Profesor Keller se bojí mrazů
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Už je to jasné, od příštího roku se sníží podpora stavebního spoření na maximálně dva tisíce korun. Podle ministra financí se tak alespoň o něco srovnají podmínky nemístně zvýhodněného spořícího produktu proti jiným formám spoření.

Jako náhodou bohatí budou zase zvýhodnění

„Pan Kalousek mluví o zvýhodňování a nezvýhodňování vždycky jenom tak, jak se mu to momentálně hodí. To je člověk naprosto bez skrupulí, který manipuluje, mění stanoviska, a to den ze dne, jak se mu to hodí," reagoval pro ParlamentníListy.cz na Kalouskovu argumentaci Keller.

„Ke stavebnímu spoření on řekne, že se státní podpora musí skrouhnout, protože by to bylo zvýhodnění jednoho produktu či skupiny lidí na úkor druhých. Na druhou stranu stát ztratí asi devět miliard tím, že se zruší zdanění dividend," podivil se Keller s tím, že úspora na stavebním spoření přinese asi jen šest miliard korun. Navíc osvobození dividend od daní má v zemích OECD jen Estonsko a Slovensko a nejde tedy o rozšířený jev.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:
Profesor Keller: Zaveďme euro, uvidíme, že pracujeme za almužnu
Platy malé, úspory žádné. Bída žene Čechy do dluhů
Keller: Chudý reformy zaplatí a boháč ne? Naprostý skandál
VIDEO Profesor Keller: Bárta asi vyhrál Radka Johna v tombole
Profesor Keller o mladých: Nosí nos nahoře, volí TOPku. Tvrdě narazí

„Přeci jestliže dividendy přestanou být daněny, tak je to obrovské zvýhodnění oproti těm, kteří svoje úspory zdaněny mají, kteří mají vklad v bance. Takže když se to panu Kalouskovi hodí, tak škrtne jednu položku, znevýhodní jednu část obyvatel a řekne, že je to kvůli rovným podmínkám. A když se mu to hodí, tak zvýhodní jinou část obyvatel - zpravidla nějakou náhodou to bývá ta nejbohatší část obyvatel - a tam už potom zapomene, že mají být nějaké rovné podmínky. Takže ty jeho škrty jsou velice vážné, ale jeho řeči brát nelze," míní sociolog.

Navíc Keller souhlasí s názorem, že stát snižováním podpory stavebního spoření v podstatě rezignoval na jakoukoliv podporu bydlení, když státní výstavba je nula a i obce privatizují prakticky veškerý svůj bytový fond.

Chystejme se na bezdomovce

„Mně příští týden vyjde knížka Nová sociální rizika a proč se jim nevyhneme. Všechna takzvaná nová sociální rizika a jejich spousta, se sbíhají v jediném bodě a tím je bytová otázka. A u nás bude bytová otázka už velice aktuální, protože jejímu řešení čelí například spousta seniorů. Když zaplatí už teď za bydlení, tak některým zbudou dva tři tisíce na všechny další výdaje," popisuje Keller.

A připomíná: „Teď se budou deregulovat nájmy a zároveň se zvýší DPH na věci základní spotřeby. Takže já se vážně obávám, že můžeme očekávat novou vlnu bezdomovectví, na kterou vůbec nejsme připraveni," shrnuje Keller své obavy.

Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci
Sofie Chrtková: Chudoba a bezdomovectví jako politický cíl

Podle něj dnes ty samé městské čtvrti, které se ptají, co dělat s bezdomovci, kterých prudce přibývá, už prodaly všechny svoje byty, ze kterých mohly částečně udělat sociální bydlení. „To znamená, že nikdo není připraven na to, že bytová otázka bude velice aktuální a nebude tady žádná státní ani městská instituce, která by v tomto pomohla," tvrdí sociolog.

A zase útok na střední vrstvy

Přitom například v Ostravě prý ročně o dvacet až dvacet pět procent přibývá bezdomovců nad padesát pět let. „Jde o lidi, kteří 55 let žili normálně a najednou ztratí střechu nad hlavou. Letos na Ostravské charitě vyhledalo přespání výrazně více lidí, než obvykle to bývá za nejkrutější zimy. Tak se ptám, co bude, až udeří mrazy," hrozí se Keller.

V tomto kontextu je podle Kellera nutné dívat se i na snižování státní podpory stavebního spoření. „Samozřejmě, že spoří skupina obyvatel, která je lehce nad vodou. My jsme zjistili, že 70 procent ostravských domácností nemá žádné úspory. Čili ti, kteří si touto formou spoří, jsou na tom momentálně o něco lépe, než velká část populace. A toto opatření je zase srazí o něco blíže k těm méně úspěšným," je přesvědčený Keller.

„V podstatě je to další z opatření namířených proti středním vrstvám, protože tento produkt nepotřebují superbohatí a nemohou si ho dovolit chudí. A tato vláda proti středním vrstvám systematicky útočí, vysvětluje sociolog s tím, že stavebního spoření zhusta využívají rodiče pro spoření na nové bydlení pro svoje ratolesti.

Z čeho asi tak budou bohatnout české firmy

„A tady se kumuluje řada věcí. Rodiče by měli současně střádat sobě na důchod, dětem na bydlení, často dětem svých mladých na školné a tím se střední vrstvy dostávají do zoufalé situace. Přitom v zásadě historicky střední vrstvy byly od toho, protože šlo relativně početnou skupinu s vysokou kupní silou, aby spotřebovávaly," říká o úloze středních vrstev ve společnosti.

„A když spotřebovávaly, vyprazdňovaly sklady, tak firmy mohly rychleji bohatnout. Jak budou bohatnout české firmy, když tady se očesají střední vrstvy, donutí se, aby spořily na nemoc, stáří, na všechny možné pojistné systémy, aby zároveň financovaly zbytky sociálního státu. Tím docílíme toho, že už nebudou moci nakupovat a čerpat služby. Komu se to pak prodá, to vyrobené zboží a služby, když zbídačíme střední vrstvy? Na to vláda vůbec nemyslí," uzavřel Jan Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…