Ransdorf chce, aby umírali lidé. Peake tvrdě setřela komunistu

05.11.2011 15:18

Výrok europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa, že není třeba plošných stávek, stačí se jen zaměřit na citlivá místa "pomalu odcházejícího režimu", se pozornosti dočkal až nyní, když ho zopakoval pro levicový deník Haló noviny. Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake se tímto nápadem Ransdorf zařadil mezi lidsky a charakterně ty nejhorší.

Ransdorf chce, aby umírali lidé. Peake tvrdě setřela komunistu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Když na Vratimovském odborném semináři, který nedávno pořádala KSČM ve Frýdku-Místku na téma „Reformy - vítězové poražení. A co s tím?", vyslovil europoslanec Miloslav Ransdorf myšlenku, že stávky nemusejí být plošné, ale zaměřené na citlivá místa pomalu odcházejícího režimu, nevzbudilo to takřka žádnou pozornost.

V rozhovoru pro sobotní Haló noviny svou úvahu, co myslel těmi citlivými místy, dále rozvinul. „Zkušenost posledních desetiletí ukazuje, že úplně stačí vyřadit z fungování energetiku, dopravu a komunikace. Není nutná plošná mobilizace všech pracujících," zmínil Ransdorf pro levicový deník konkrétní příklady.

Vedle vyřazení citlivých míst se osvědčuje i přísné dodržování předpisů

Europoslanec ještě dodal, že osvědčenou metodou je také stávka, spojená s přísným dodržováním předpisů. „Například ve Velké Británii se ukázalo, že toto stačí k tomu, aby se komunikační trhy zablokovaly. Variant těchto postupů je velmi mnoho a je pouze třeba shromažďovat a vyhodnocovat zkušenosti ze sociálních zápasů, které dnes ve světě probíhají," uvedl Ransdorf.

Za to se mu dostalo ostré reakce od místopředsedkyně vlády Karolíny Peake. „Jeho nápad, že stávky nemusí být plošné, ale "stačí vyřadit energetiku, dopravu a telekomunikace", ho možná intelektuálně řadí mezi komunistickou avantgardu Evropy, ale lidsky a charakterně mezi ty nejhorší, co náš kontinent za poslední staletí vytvořil," pustila se Peake do komunistického europoslance.

Celé prohlášení:
Peake (VV): Nesnesitelná lehkost nezodpovědnosti Miloslava Ransdorfa

Jde o metody, jejichž důsledkem mohou být nevinní mrtví

Místopředsedkyně Věcí veřejných se proto ptá, zda vyřadit energetiku znamená nemít elektrický proud v nemocnicích a nechávat tam umírat lidi. „Co bude, když v předpokládaném čase nenaskočí náhradní zdroj energie v nemocnicích? Co bude, když náhradní zdroje nezajistí fungování telefonů? Co bude, když zastaví dopravu a již dnes téměř neprůjezdná dálnice D1 se zastaví zcela?" navozuje Peake katastrofické scénáře.

„Znamená to, že v rámci boje proti současnému společenskému zřízení se komunista Ransdorf nebude štítit používat metody, jejichž důsledkem mohou být nevinní mrtví?" ptá se místopředsedkyně vlády, zda to znamená, že naše děti a péče o ně musí jít stranou, protože Ransdorf sní o Novém čtení Marxe.

Nebezpečné a nelidské europoslancovo snění

Peake dále upozorňuje, že vyřazení telekomunikací při krizových stavech, jako jsou povodně, i při vědomí použití náhradních zdrojů by mohlo znamenat tisíce lidských tragédií a neschopnost hasičů, starostů a občanů účinně hájit své holé životy a majetky nashromážděné tvrdou prací. „Ransdorfovo snění je nebezpečné. Je to snění mimo lidské kategorie, a proto je také nutně nelidské," konstatuje místopředsedkyně VV na Ransdorfovu adresu.

„Nikdo nemluví o nemocnicích, o zásobování vodou a podobně. Nikdy by mě nenapadlo vybízet k něčemu, co by mohlo někoho ohrozit na životě. To je posunutý výklad toho, co jsem říkal, a něco vypovídá o uvažování paní místopředsedkyně," vyvrací pro ParlamentníListy.cz Miloslav Ransdorf, že při realizaci výše uvedených návrhů by byli lidé ohroženi na životě.

Přísné dodržování předpisů se už využívalo i za Rakouska-Uherska

Podle komunistického europoslance jde o to donutit vládu, aby opustila svou politiku arogance. A k tomu může posloužit i taktika s přísným dodržováním předpisů. „To je známá věc, že samotné předpisy a jejich striktní dodržování stačí k tomu, aby se věci komplikovaly. To už se využívalo i za Rakouska-Uherska, ale to paní místopředsedkyně asi neví," poznamenává Ransdorf.

I když europoslanci za KSČM vadí, že jeho vyjádření vicepremiérka posunula někam zcela jinam, než kam bylo zasazeno, přesto na její reakci něco pozitivního shledává. „Těší mě, že členové vlády čtou Haló noviny a zajímají se o to, co se v nich píše," dodává pro ParlamentníListy.cz trochu překvapeně Ransdorf.

K věci:

Peake (VV): Nesnesitelná lehkost nezodpovědnosti Miloslava Ransdorfa 

VIDEO Profesor Keller: Bárta asi vyhrál Radka Johna v tombole 

Komunisté jiskřili myšlenkami: Ukradneme, co bylo lidu ukradeno 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…