To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu

10.11.2011 14:07

Na dvaadvacáté výročí sametové revoluce se v Praze, jak včera ParlamentníListy.cz informovaly, chystá demonstrace pojatá jako poslední rozloučení se ztracenými iluzemi listopadu 1989, kterou pořádá Iniciativa za demisi vlády. Redakce se dotázala listopadových pravicových vůdců, poslanců Jana Vidíma a Marka Bendy z ODS, jak takovou iniciativu hodnotí.

To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Pozvánku na akci pořadatelé pojali jako smuteční oznámení a vyzývají lidi, aby přišli k rakvi se symbolickými ostatky převratových iluzí zapálit svíčku. Poslední ideály a naděje podle organizátorů ‚zemřely‘ nedávno, když vláda Petra Nečase sněmovnou protlačila reformní zákony, které iniciativa označuje za asociální.

K tématu: Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest 

Absurdní zneužití odkazu 17. listopadu

Podle občansko-demokratických poslanců a zároveň bývalých studentských vůdců sametové revoluce je tato akce spíše zneužitím připomínky listopadových událostí než nějakou konstruktivní formou řešení dnešních problémů.

Podle poslance a místopředsedy Ústavně právního výboru Sněmovny Marka Bendy jsou takové významné události vždycky předmětem zneužívání k aktuálním politickým tématům. „Jestli to nějak řešit, no já si myslím, že to bude mít mizivou odezvu. Při každém 17. listopadu se objeví někdo, kdo se tváří, že zrovna tohle je ta správná iniciativa. Tohle mi přijde naprosto absurdní. A ještě to navíc spojovat s ‚antisociálními‘ reformami vlády v situaci, kdy vidíme, že kdo opravdu nezačne šetřit, tak dopadne hodně špatně, je tragické," soudí o demonstraci Benda.

ČSSD je neschopná

Podle Bendy je absolutně nepochopitelné, kdo je schopen něco podobného říkat. „Každá situace ve společnosti je vždycky nějakým způsobem zneužívána. A protože sociální demokracie sama ničeho není schopna, tak se aktivizují různé skupiny kolem ní. Tahle akce mě opravdu nechává chladným, nic závažného neočekávám," pokračoval poslanec.

Čtěte také: Marek Benda a spol. ve sněmovně protestovali proti špiclování lidí

„Myslí si snad, že za komunismu bylo líp? Jestli tohle říkají lidé, kterým je okolo dvaceti, tak ať si o tom komunismu něco přečtou. Je to vážně absurdní. Kdokoliv komunismus zažil, tak trochu tuší, že na dnešní dobu může nadávat, může říkat, co je špatně, ale určitě soudný člověk nemůže říct, že tehdy bylo líp," dodal ParlamentnímListům.cz Marek Benda.

Vidím: Nehorázný blábol a nevzdělanost organizátorů

Jeho stranický kolega a další studentský vůdce Jan Vidím, poslanec a místopředseda sněmovního branně - bezpečnostního výboru, vidí situaci podobně. „Že na sedmnáctém listopadu parazitují různé obskurní spolky, je věc známá. Dělo se to v minulosti a bude se to dít pořád," je stejného názoru Vidím.

Psali jsme: Odboráři prý zkazí 17. listopad. Zaplaví Václavák

„Nejlepší by asi bylo nad tím mávnout rukou, ale když ti lidé mluví o tom, že oni jsou tu nositeli těch listopadových ideálů a že ta současná vláda je pošlapává, tak to bych jim jako listopadový organizátor za nezávislé studenty rád vzkázal, že když tvrdí, že tyto reformní kroky pošlapávají myšlenky 17. listopadu, tak je to nehorázný blábol a svědčí to o tom, že ti organizátoři vůbec netuší, co to byl 17. listopad 1989, do jakého rizika jsme tím pochodem šli, co to byl komunistický režim," sdělil redakci naštvaně Vidím.

Takových lidí je Vidímovi svým způsobem líto, ale to podle něho nic nemění na tom, že takové podobné akce jsou parazitováním a zneužíváním sedmnáctého listopadu.

Listopadové ideály zrazuje naopak Havel a jemu podobní

Další z listopadových studentských aktivistů a spoluzakladatel pravicové konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín vidí ztrátu převratových ideálů v postupné evropské integraci a mizející státní suverenitě, proti čemuž ale avizovaná demonstrace na Staroměstském náměstí nemířena není.

Čtěte také: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř

„Hlavními ideály 17. listopadu 1989 byly svoboda a národní suverenita. Ty průběžně ztrácíme již delší dobu a to bohužel díky mnoha hlavním protagonistům listopadového převratu. Nečasovy reformy, ať už si o nich myslíme cokoliv, s tím nemají nic společného," řekl pro server ParlamentníListy.cz Semín.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …