Novela ČSSD chrání spotřebitele

10.11.2011 14:57

Opoziční sociální demokraté předložili do sněmovny novelu, která má více ochránit spotřebitele. Z občanského zákoníku chtějí vyškrtnout ustanovení, podle kterého lidé nemohou rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy, pokud ji podepsali u sebe doma. Podnikatelé tuto výjimku podle předkladatelů často zneužívají hlavně při předváděcích akcích.

Novela ČSSD chrání spotřebitele

Zákoník uvádí, že zákazník může odstoupit od smlouvy do dvou týdnů v případech, kdy uzavřel spotřebitelskou smlouvu mimo běžné prostory k podnikání. Lhůta se prodlužuje bez sankcí na měsíc, pokud ještě zboží nebylo dodáno. Neplatí to však u smluv, u nichž si spotřebitel výslovně sjednal návštěvu dodavatele. Tato věta by měla podle ČSSD z kodexu zmizet.

Podnikatelé podvádí na předváděcích akcích

V praxi se podle autorů předlohy stává, že podnikatelé nechávají lidi na předváděcích akcích podepisovat prohlášení o tom, že si výslovně sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Případně není také prý výjimečné, že se lidé nechají svézt z akce i se zbožím domů, kde podnikateli potvrzení podepíšou. ČSSD tvrdí, že tím podnikatelé obcházejí zákon.

Předkladatelé poukazují na to, že v návrhu nového občanského zákoníku se už výjimka nevyskytuje. Kodex má ale platit až od roku 2014. Současný občanských zákoník by se vypuštěním jedné věty navíc sladil s chystanou evropskou směrnicí o ochraně spotřebitele při smlouvách sjednávaných mimo obchodní provozovnu.

Předlohu ČSSD nejprve posoudí vláda, rozhodne o ni ale parlament. Předkladatelé navrhli, aby poslanci schválili novelu zrychleně už v prvním čtení.

Čtěte více:

Sněmovna asi schválí předlohu, která má ochránit spotřebitele

Český spotřebitel je dnes zkušenější a sebevědomější než dříve

Poslanci souhlasí: Spotřebitelé budou mít lepší informace o cenách energií

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…