Demisí Kocourkova aféra nekončí, píše Steigerwald

10.11.2011 16:37

Martin Kocourek podal po svém tiskovém prohlášení demisi. Tím tato kauza ovšem nekončí. Možná právě naopak. „Čeká ho druhý krok - orgány činné v trestním řízení. Abdikace je gesto politické, po něm musí přijít objasnění, vyšetření, osvobození či rozsudek...“ píše Karel Steigerwald v komentáři na serveru iDNES.cz

Demisí Kocourkova aféra nekončí, píše Steigerwald

„Tisková konference ministru Martinu Kocourkovi nijak neposloužila. Tonul v podezřeních, byly kolem něj prapodivné kombinace. Nic z toho svým prohlášením nerozehnal. Nejistý projev, mnohoznačné výroky, to vše jen posílilo podezření. Večerní demise ministra byla jen logickým závěrem toho nešťastného extempore," shrnul Kocourkovo vystoupení Karel Steigerwald.

Pokud nemám politik jasno ve svých financích, nemá podle Steigerwalda ve vládě co dělat.„Vina nevina, toto nesmí politik nikdy připustit. Dějí se mu veřejně příliš neobvyklé finanční děje - už to je důvod k politické abdikaci."

Odstoupení však Kocourek zbytečně protahoval. „Mohl si odpustit ponižující a trapnou tiskovou konferenci. Ale i tak si ušetřil kus dlouhé ulice hanby, kterou tak neochvějně kráčel dr. Gross," píše Steigerwald.

SLEDUJEME témata Kocourek a zbohatnutí Kocourkovy matky

Abdikace je teprve začátek

Pro Kocourka to však demisí nekončí. „Čeká ho druhý krok - orgány činné v trestním řízení. Jeho aféra je plná podezření, která se pod rohožku neskryjí abdikací. To je jen krok číslo jedna. Naše orgány známe a dobře také víme, jak často abdikace zastínila skutečnou podstatu aféry. Abdikace je gesto politické, po něm musí přijít to, co v podobných případech čeká na každého občana. I na bývalého ministra. Objasnění, vyšetření, osvobození či rozsudek atd. Může se ukázat, že politik měl jen smůlu a že události jej zavlekly do souvislostí, které mu důvěru poničily. Nebo se ukáže, že je to horší: politika stihne trest a jde ještě o kus dál než jen pryč."

Steigerwald ale připouští, že s tímto krokem to bude asi složitější. „Víme ale, jak to chodilo. Měsíce či dokonce léta trvající vyšetřování převážně nic neobjasnilo, nýbrž sloužilo jen tomu, aby aféra činitele upadla v zapomnění. Afér tohoto typu jsme zažili už desítky, ne-li stovky. Průběh vždy stejný. Rozpačitý, matný a nesrozumitelný způsob, s nímž se kompetentní orgány státu s těmi aférami vypořádávaly, jen posiloval obecné přesvědčení, které slyšíme v každé hospodě," stěžuje si komentátor.

Čtěte více:

Kocourek jde na kobereček k Nečasovi kvůli milionům. Skončí?

Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí

Kocourek ví, že může letět z vlády. Kvůli matčiným penězům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…