Rudé noviny využily nálady lidí: Havel a další lidem v ´89 lhali

12.11.2011 12:59

Česká společnost je nespokojená s hospodářskými poměry a s tíživou ekonomickou a sociální situací většího počtu rodin či jednotlivců. Chudoba, sociální vyloučení a obavy ze ztráty zaměstnání se staly už běžnou záležitostí. V takové atmosféře si český národ připomene výročí 17. listopadu, píší sobotní Haló noviny.

Rudé noviny využily nálady lidí: Havel a další lidem v ´89 lhali

Výročí roku 1939 jako symbol odporu českých studentů proti nacistické okupaci národ spojuje. Na rozdíl od toho ale výročí roku 1989 českou společnost rozděluje. Podle Haló novin mělo tehdejší Československo obrovský majetek a bylo bez dluhů. Lidé jen toužili po větším prostoru „pro své tvůrčí ambice a méně stranickosti a administrativního omezení".

Havel a listopadoví vůdci lhali lidem. Cílem vlády je privatizovat poslední veřejné peníze

Zároveň si lidé přáli zachování socialistického společenského systému a jistoty pracovní i sociální. Podle článku v Haló novinách lhali političtí vůdci listopadových událostí v roce 1989, zejména Václav Havel a disent. Lidem lhaly také polistopadové vlády a lže jim i současná vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Vládní reformy jsou údajně cestou ke „kapitalizaci" posledního velkého balíku veřejných peněz, které se vybírají od občanů na důchodové, sociální a zdravotní pojištění. „Dnešní vláda tak dokončuje to, co bylo pro ty, kteří se chopili moci, smyslem převratu: Malé procento občanů se mělo dostat k velkým majetkům na úkor všech ostatních," píší Haló noviny.

Zatím se nepřistoupilo k přímým politickým perzekucím, i když by se tak daly nazvat snahy o pozastavení činnosti KSČM.

Vláda neodkládá reformy ze soucitu, nemá na ně peníze

Vláda ustoupila aktivitám odborů a chce naoko ustoupit z některých reforem. Podle Haló novin to ale nedělá ze soucitu k lidem, jen nemá dostatek prostředků. Odkládá reformy na dobu krize, kdy budou dopady zákonů ještě tvrdší než dnes.

Pokud si to lidé nepřejí, měli by údajně vyrazit do ulic, pomoci sesadit vládu a v nových volbách zvolit lepší vládu.

Článek je zápis ze 46. schůze Výkonného výboru Ústředního výboru KSČM.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…