Veřejné zakázky? Zvítězil ČEZ a další

13.11.2011 11:41

Místo toho, aby zákon o veřejných zakázkách hlavně zprůhlednil jejich průběh, usnadní život gigantům typu společnosti ČEZ nebo České dráhy. Horší podmínky budou mít hlavně malé obce, jak píše server Aktuálně.cz.

Veřejné zakázky? Zvítězil ČEZ a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) chtěl, aby se přestala používat tzv. užší výběrová řízení. ruší také jednací řízení, kterého se smějí zúčastnit jen předem oslovené firmy.

Zákon by měl platit alespoň pro ČEZ

Související: VV: Zákon ztíží manipulace kolem veřejných zakázek

Ve třetím čtení odhlasovala celá sněmovna, že přísnější režim neplatí pro tzv. sektorové zadavatele. Do této kategorie nepatří jen ČEZ, ale i další státní podniky ČEPS, České dráhy, SŽDC, Správa hmotných rezerv či Diamo, dopravní firmy velkých měst, nestátní energetické podniky jako E.ON a RWE, teplárny a vodárny.

Zpravodaji zákona Jiřímu Petrů (ČSSD) vadí hlavně to, že na zákon doplatí mnohem chudší obce. „V rámci koncernů jako jsou ČEZ nebo E.ON se bez soutěží předávají některé zakázky na služby dceřiným firmám. Cena těchto zakázek se promítne v konečné ceně elektřiny, plynu nebo tepla, přitom bez soutěže nejde ověřit, jestli by se tyto služby nedaly pořídit laciněji," uvedl pro server.

Čtěte více:

 

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…