Korupčníci dělají z lidí debily, vykřikoval Babiš u Moravce

13.11.2011 22:15

I ve druhé hodině Otázek Václava Moravce probíral moderátor se svými hosty – podnikatelem Andrejem Babišem, vicepremiérkou Karolínou Peake a ředitelem české pobočky Transparency International Davidem Ondráčkou – neutěšenou situaci, ve které se republika nachází z hlediska korupce.

Korupčníci dělají z lidí debily, vykřikoval Babiš u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Dělají z lidí debily od rána o večera!" rozčiloval se miliardář Babiš, který nedávno uvedl svou protikorupční iniciativu ANO 2011. Následně začal vyjmenovávat jednotlivé korupční kauzy, které podle něj dosáhly kulminačního bodu v době Topolánkovy vlády. „Já myslel, že za Nečase se přestane krást. Ale zdá se, že v téhle zemi už není vůbec žádná perspektiva," zlobil se Babiš.

Následně odmítl spekulace o jeho vlastním zapojení do korupčních struktur. „Já jsem nikdy nic neukradl. Nebyl jsem v žádný partě," ohrazoval se. Přesto přiznává, že se v minulosti s vlivnými politiky a podnikateli na různých neformálních akcích pravidelně setkával.

12 miliard na ulici

Jeho konfrontační styl se příliš nezamlouval vicepremiérce Peake. „Takhle jenom naštváváte společnost. Jsou to obecné řeči bez konkrétního kroku," vmetla Babišovi do tváře. Politička obšírně hovořila i o situaci kolem Mostecké uhelné společnosti. Poukázala na fakt, že na švýcarských účtech leží 12 miliard korun, o kterou se česká vláda zatím vůbec nehlásila. Aby Česko peníze dostalo zpět, muselo by v kauze vystupovat jako poškozený stát.

„Nikdo z ministrů, které Švýcaři v záležitosti oslovili, záležitost na vládu nepřinesl. Jsem šokovaná z toho, že o tom někteří věděli třeba a nic neudělali," podivuje se Peake. Podle Davida Ondráčky je však politická motivace ke zdrženlivosti více než jasná. Aby Česko peníze dostalo zpět, muselo by v kauze vystupovat jako poškozený stát. Což by znamenalo nutnost okamžitého spuštění soudních řízení s viníky kauzy. A mezi nimi jsou, jak Ondráčka poznamenal, i mnozí vlivní politici a manažeři.

Konec anonymních akcií?

Na přetřes přišla i otázka anonymních akcií. Zatímco Andrej Babiš se rozhodl tolerovat je aspoň v soukromém sektoru, Ondráčka i Peake navrhují jejich úplné zrušení. „Já jsem pro komplexnější řešení, které u formu úplně zakáže," uvedl Odráčka. Peake zároveň ujistila, že se dohoda o státních zakázkách na vládě již rýsuje. Nově by měly být zaknihované v depozitáři a musely by být vyjeveny kdykoli, když se jejich vlastník bude ucházet o stání zakázku.

Stávající zákon o veřejných zakázkách Peake označila za kvalitní. „Musíme si ale uvědomit, že každý protikorupční zákon je jen vhozením písku do korupčního soukolí, které bude fungovat vždycky. My se jen musíme snažit, abychom tam toho písku házeli co nejvíc," uzavřela debatu politička.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…