Ty lháři a zloději! Miliardář Babiš to schytává za nedělního Moravce

14.11.2011 4:20

Miroslav Šlouf podle miliardáře Andreje Babiše stojí za startem masivního prorůstání korupce do české politické scény. Sám lobbista ale obvinění obrací právě proti podnikateli. Je to prý lhář a zloděj, který si neoprávněně přihrál miliardy korun. Právě ten si bude hrát na "svatého muže"? děsí se Šlouf.

Ty lháři a zloději! Miliardář Babiš to schytává za nedělního Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Miliardář Andrej Babiš v neděli skutečně zaperlil. V nedělních Otázkách Václava Moravce poslal "do tepláků" exšéfa dopravy Víta Bártu, z korupčního jednání obvinil i údajně Václavu Klausovi blízkého Václava Petra a o Věcech veřejných hovořil jako o tom nejhorším, co po revoluci v Česku vzniklo.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE


Po Bártovi došlo i na Šloufa

Servítky si nebral ale ani v případě hodnocení lobbisty a spolupracovníka exšéfa ČSSD Miloše Zemana Miroslava Šloufa. Toho obvinil z toho, že stál u zrodu rozpuku korupce v české politice.

Měl prý být klíčovou osobou například v případu schůzky Mirka Topolánka a lobbisty Marka Dalíka, na níž se měla ztratit igelitka s miliony. Od této epizody už byl jen krůček k přeběhlictví Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Topolánkova vláda přitom podle Babiše vznikla právě na základě setkání Dalíka s lobbistou Šloufem. Topolánka posléze podpořili právě již zmínění přeběhlíci  z ČSSD.

Čtěte vše o výzvě ANO 2011

Sám Šlouf se ale vůči Babišovým obviněním ostře vymezuje. "Je to lhář a zloděj," komentoval osobu miliardáře pro ParlamentníListy.cz lobbista. "Jsem už starý, je mi 63 let, tak se s ním soudit nebudu. Je mi lhostejný," řekl redakci Šlouf.

Pomluvy své osoby tak obrátil proti Babišovi. "Nezákonně si přišel na desítky miliard, a teď bude vystupovat jako svatý muž," rozzuřil se lobbista. Narážel tak na údajné Babišovo zbohatnutí díky majetku firmy Unipetrol, který, aniž by za něj zaplatil, prý v minulosti zhodnotil.

Kalousek je vydírán?

Babiš se v neděli opřel ale také do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Toho obvinil z toho, že se nechává vydírat právě Bártou. "O ničem takovém nevím. Je ale pravda, že diskuze s Věcmi veřejnými spíše než vyjednávání někdy připomínají vydírání," komentoval pro ParlamentníListy.cz nařčení Kalousek.

Sám Babiš se ke svým slovům proneseným v České televizi pro redakci nevyjádřil. Neodpovídal na sms a nezvedal ani telefon.

Psali jsme:


Z podnikatelské sféry se miliardář do veřejného života přesunuje od počátku října. V této době oznámil vznik iniciativy ANO 2011 a připouští i založení politické strany.

Na internetových stránkách svého hnutí se chlubí podporou veřejně známých osobností. Jejich přízeň si však v některých případech podle zjištění ParlamentníchListů.cz osvojil neprávem.

Marvanová i Šiklová říkají: ne!

Na stránkách ANO 2011 se v sekci „Podporují nás" objevila veřejně známá socioložka Jiřina Šiklová nebo expředsedkyně Unie svobody a aktivistka hnutí Veřejnost proti korupci Hana Marvanová. Obě přitom veřejnou podporu Babišovi dementují.

A kolik celá ta "legrace" stojí? Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce vyložil karty na stůl. Podle vlastních slov už investoval 1,9 milionu korun a dodal, že jeho tým je složen z jednoho novináře, který pobírá plat 60 tisíc korun a asistentky, té platí 25 tisíc.

Více čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…