Uznávání odbojářů proti komunismu zahájí obrana 17. listopadu

15.11.2011 14:35

Symbolicky 17. listopadu spustí ministerstvo obrany práci odboru, který se bude věnovat účastníkům protikomunistického odboje. Od tohoto dne budou také lidé moci žádat o oficiální uznání svého odporu proti totalitnímu režimu a jednorázové finanční odškodnění. Obrana zatím registruje asi 200 žádostí o uznání odbojářů, které ale nyní nemůže vyřídit, protože přišly před datem, kdy zákon o třetím odboji vstoupí v platnost.

Uznávání odbojářů proti komunismu zahájí obrana 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Podle zákona, který začne platit na 22. výročí sametové revoluce, dostanou účastníci protikomunistického odboje peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Příslušné osvědčení člena protikomunistického odboje bude vydávat ministerstvo obrany ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Sledujeme téma 17.listopad

Pokud ministerstvo žádost o odškodnění odmítne, může se občan odvolat k etické komisi, která posoudí, zda bylo odmítnutí odborně správně posouzené, uvedl Hrbata. Komise bude stát mimo resort obrany, dodal náměstek.

Ministerstvo zatím obdrželo zhruba 200 žádostí o uznání statusu bojovníka proti komunistické totalitě. Kvůli pravidlům byrokratického procesu ale může posoudit až žádosti, které přijdou po vstoupení zákona v platnost, tedy po 17. listopadu. Podle Hrbaty ale úřad jedná se všemi, kteří žádost odeslali dříve, aby zajistil její opětovné odeslání.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …