Kuba jmenován ministrem. Bývalý šéf Zimola: Je to pracovitý člověk

16.11.2011 11:03

Novým ministrem průmyslu a obchodu se stal jihočeský vicehejtman a předseda jihočeské ODS Martin Kuba, který je kardiologem a anesteziologem. Prezident Václav Klaus ho v jedenáct hodin dopoledne jmenoval ministrem. Už teď se o ale o něm v Jihočeském kraji hovoří jako o dalším “kmotrovi“, který je ve vládě. Přitom už dříve se o něm spekulovalo, že měla firma, v níž figuroval, připravit lidi o peníze.

Kuba jmenován ministrem. Bývalý šéf Zimola: Je to pracovitý člověk
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ani sám jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) nechce jmenování svého kolegy vícehejtmana ministrem příliš komentovat. "To ať dělají kronikáři. Já mohu říct, že je to pracovitý člověk a věřím, že svou pracovitost přenese na ministerstvo," říká hejtman.

Kdo Kubu, který se zřejmě chce vzdát i mandátu jihočeského zastupitele na kraji nahradí, není jasné. Jisté je to, že to bude někdo z ODS.

Některým bude prý Kuba na kraji chybět, jiným ne. Za to, že dostal "laso", tedy nabídku, prý může vděčit prosazování dostavby Temelína i tomu, že se opět s přehledem na jihu Čech stal předsedou ODS.

Nečas si Kubu do vlády vybral, přestože v roce 2010 na sjezdu ODS úspěšně bojoval proti tomu, aby se Kuba stal novým místopředsedou strany. Mluvil o tom, že by nebylo dobře, kdyby se do vedení strany dostal jeden z architektů velkokoaličního projektu v Jihočeském kraji. Do vedení strany ho protlačoval právě Pavel Dlouhý, označovaný jako jeden z "kmotrů ODS" a přezdívaný kníže z Hluboké. Protože ale Kuba neměl podporu Nečase, neuspěl.

Kuba pracoval dlouho jako lékař a na svém webu uvádí jako podnikatelské aktivity franšízu pekárny Fornetti a podíl ve firmě Fruit Frog na ovocné koktejly.

Nyní si jmenováním Martina Kuby může Nečas na svou stranu přiklonit jihočeskou ODS, která proti němu dříve byla v opozici. To prý může prospět oběma stranám.

"Tady na kraji jsou dva druhy lidí. Ti, kteří berou Martina Kubu jako férového chlapa, u něhož platí slovo podáním ruky a lhostejno, z jaké je strany. A ti, kteří ho nemůžou ani cítit, protože je z ODS a je to nejbližší ruka Dlouhého z Hluboké, který ovlivňuje politiku v celé zemi, za kterým jezdil Topolánek, Kalousek, ale za kterým jezdí místní ódeesáci, ale i sociani, včetně některých poslanců i senátorů," dodal pro ParlamentniListy.cz zdroj z Krajského úřadu v Českých Budějovicích.

Otázkami dostavby Temelína se zabývá Kuba už dlouho

Petr Kuba pak poskytl pro Lidové noviny (LN) rozhovor. V něm se svěřil, že pro něj rozhodně nemůže být nevýhoda to, že nemá ekonomické ani technické vzdělání.

„Funkce ministra je především funkcí politickou. To dokazují i profese jiných současných i bývalých ministrů. Lékař je například i ministrem kultury a mohl bych z minulosti jmenovat další. Důležité je, aby si ministr vybral dobré spolupracovníky a komunikoval jak s odborníky, tak různými profesními svazy. To je základní úloha ministra. Proto se neobávám, že bych nemohl být ministrem i bez ekonomického vzdělání," řekl pro LN.

ODS podle něj nyní drží při sobě. „Myslím, že ta loňská kongresová rétorika byla ještě dozvukem rétoriky Mirka Topolánka, která vycházela z nešťastného tvrzení, že se strana dělí na čisté a nečisté, na kmotry a nekmotry. To byl postoj, který ODS velmi ublížil. Dnes je strana někde jinde, myslím, že regiony pevně stojí za Petrem Nečasem, strana je jednotná. To mimo jiné ukázal i poslední stranický kongres," uved dále.

Politik z kraje, v němž se temelínské bloky budou stavět

Jako náměstek hejtmana Kuba kdysi vyjednával s ČEZ o kompenzacích za jihočeský souhlas s dostavbou temelínské elektrárny. Navíc tady zřejmě existuje fakt, že v souvislosti s plánovaným rozšířením Temelína chtěl mít premiér v čele ministerstva politika z kraje, v němž se nové dva jaderné bloky budou stavět. Kuba pak s touto myšlenkou souhlasí.

„Premiér Nečas už sám naznačil, že tenhle fakt hrál při návrhu na mé jmenování určitou roli. Znalost místního prostředí může ministrovi ve věcech kolem dostavby Temelína hodně pomoci. Na regionální úrovni se otázkami spojenými s touto dostavbou zabývám už dlouho," dodal pak Kuba v rozhovoru pro LN.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kra, olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …