Klaus uctil památku studentských obětí nacistického teroru

17.11.2011 9:33

U koleje Josefa Hlávka začal pietní vzpomínkou na události roku 1939 seriál akcí, jichž bude ve státní svátek, kterým Česká republika slaví jako den boje za svobodu a demokracii, bezpočet. Slavnostní projev přednesl prezident Václav Klaus, který označil datum 17. listopadu za dvojnásobný předěl v naší novodobé historii.

Klaus uctil památku studentských obětí nacistického teroru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Krátce po deváté hodině začala u koleje Josefa Hlávky v Praze chorálem Ktož jsú boží bojovníci pietní vzpomínka na události roku 1939, kdy došlo k zatčení a popravě vedoucích představitelů studentské organizace a internace stovek studentů v koncentračních táborech. Zároveň bylo německými úřady rozhodnuto o uzavření českých vysokých škol.

Vzpomínkové akce se zúčastnili prezident Václav Klaus, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, ministr obrany Alexandr Vondra, pražský primátor Bohuslav Svoboda a další představitelé politického a akademického života.

Nacisté si uvědomili význam české inteligence

Prezident republiky Václav Klaus ve svém projevu uvedl, že 17. listopad znamenal dvakrát předěl v naší novodobé historii. „Nacisté správně pochopili, že pro porobení našeho národa je překážkou česká inteligence. Ta byla - asi více než dnes - strážcem naší suverenity a nositelem odkazu Tomáše Garrigua Masaryka," vyzdvihl Klaus hrdinství a odvahu českých studentů v roce 1939.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda ve svém projevu zdůraznil, že je naší povinností nenechat zapomenout na tyto dějinné události. „V poslední době pozoruji posun národní hrdosti navzdory různým pochybným průzkumům. Sám nejsem stoupencem ukřičeného šovinismu, ale jsem hrdý na svou zemi. Události, kvůli nimž jsme se tu sešli, by se nikdy nestaly, kdyby byl náš národ prost hrdinů," prohlásil Svoboda.

K věci:

Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpoví jí Václavák 

To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu 

Karel Gott o 17. listopadu: Vše bylo řečeno. Ale ...  

Prezident Klaus: Předání poselství 17. listopadu dalším generacím je naší povinností

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …