Paroubkův Dimun: 17. listopad poukázal na bezradnost ČSSD

18.11.2011 18:48

Z výzkumu společnosti STEM z půli listopadu vyplývá, že dvě třetiny společnosti odmítají vládní reformy. Podpora největší opoziční strany, sociální demokracie, však tento fakt nijak výrazně nereflektuje. V současné době by tuto stranu volila přibližně čtvrtina voličů, přičemž toto číslo zůstává poměrně konstantní. „Jak to, že ČSSD netěží z odporu k vládě a nevykazuje aspoň o deset procent vyšší podporu?“ táže se Petr Dimun, poradce expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Paroubkův Dimun: 17. listopad poukázal na bezradnost ČSSD

Právě nijak ohromující podpora podle Dimuna přinutila poslance ČSSD k zahájení obstrukční bitvy, které jsme byli svědky před dvěma týdny. Jenž tahle cesta z nevýraznosti opozičním politikům nevyšla - ti, kteří se do obstrukcí nejviditelněji zapojili, zaznamenali podle jmenovaného průzkumu až tříprocentní pokles popularity. Co víc, podle STEM naopak obstrukce pomohly vládním politikům.

„Je zřejmé, že obstrukce ČSSD nic pozitivního nepřinesly, lidé pochopili, že to bylo jen divadlo, bezduché plácnutí do vody, které mělo zastřít dosavadní spokojené opoziční podřimování ČSSD," uzavírá Dimun. Dále připomíná, že sociální demokraté na jaře propásli jedinečnou šanci na potopení celé vlády. Po kauze uplácení ve Věcech veřejných Vítem Bártou totiž hlasování o nedůvěře vládě mohlo končit ve prospěch opozice. Vedení ČSSD se však podle Dimuna této možnosti, kterou jim navrhoval Jiří Paroubek, zaleklo.

Opoziční guláš

Podle Dimuna působí současné chování ČSSD na voliče velmi nepřehledně. Předseda strany Sobotka dnes sice plánuje hlasování o nedůvěře vládě, vedení se však není schopné dohodnout na přesném postupu. „Není se ani čemu divit, když její první místopředseda a šéf Asociace krajů Hašek plánuje spolu s hejtmany za veřejné prostředky krajská referenda, která s existencí Nečasovy vlády počítají," komentuje Dimun počínání socialistů.


Svou současnou bezradnost ČSSD podle Dimuna demonstrovala vystoupením na 17. listopadu, kdy spolu s komunisty pohřbívali „iluze Sametové revoluce." Mnozí účastníci akce přitom socialisty „přivítali" pískotem, což podle Dimuna jasně ukazuje bezradnost, v jaké se ČSSD v současné době nachází. „Ta ČSSD, která ústy svého předsedy na jedné straně odmítá jakoukoliv spolupráci s KSČM, aby se pak potupně připojila k demonstraci, která byla v režii stoupenců KSČM," uzavírá Dimun.

Čtěte také:

Dimun o obstrukcích ČSSD: Zavšivený labrador se nese k moci 

Petr Dimun: Důsledky obstrukcí ČSSD aneb o znechucení z politik 

Petr Dimun: Babišovy dobroty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…