České silnice atakují falešní policisté. Místo pomoci řidiče vydírají

23.11.2011 10:29

Jsou jako supi, krouží po českých silnicích a na místě dopravní nehody bývají mnohdy dříve než policie. Využijí prvotního šoku havarovaných řidičů a nabízí své služby za více než nevýhodných podmínek. Nikdo je nevolal, nikdo o jejich služby nestál, přesto vám je prodají. Kdo měl již čest s pochybnými asistenčními službami, ví, o čem bude řeč.

České silnice atakují falešní policisté. Místo pomoci řidiče vydírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nuselský most

Pomáhat a chránit? Leda tak do vlastní kapsy

Příběh, který se denně stává snad stokrát. Řidič vozu A zabrzdí před přechodem pro chodce. Řidič vozu B již takové štěstí nemá. Jako Kobra 11 se řítí na vůz A. Zlomek vteřiny, brzdy, prásk a ticho. Vyděšená posádka automobilů vystupuje z vozů a zjišťují první škody. Mají všichni všechno na svém místě? Co nohy, co ruce, co hlava? Co teď a co potom? Volat policii, nevolat? Sepsat protokol o hlášení dopravní nehody nebo nesepsat? A máme jej vůbec v automobilu?

"Andělé" využívají šoku

Obě strany jsou v šoku. Netrvá dlouho a přijíždí jim na pomoc jejich doslova strážní andělé. Nebo že by ne? Stříbrobílá Škoda Octavie s nápisem Anděl 112 nápadně připomíná policejní vozidlo. V tomto případě, ale rozhodně nepřijelo pomáhat a už vůbec ne chránit.

Lidé se nejvíc bojí autonehod. Mají ale také strach ze psů

Řidič, nejspíš také anděl, suverénně vystupuje ze svého vozidla a ochotně nabízí pomoc. Odtah nepojízdného vozu je samozřejmostí. Řidiči havarovaných automobilů chvíli dokonce ani sami netuší, hovoří-li s policistou, nebo pouze zaměstnancem asistenční služby. Nakonec pomoc s radostí přijmou, zbaví se odpovědnosti, ale také přebytečných úspor, což zatím ještě netuší.

Zbrklost přijde draho. Andělé jako lichváři

Domnívají se, že asistenční službu proplatí pojišťovna včetně odtahu havarovaného vozidla. Matně si vzpomínají, že něco takového jim při podpisu pojistné smlouvy bylo slibováno. Bohužel, ne všechny asistenční služby mají s danou pojišťovnou smlouvu a tak se účastník nehody bude pěkně divit, až mu za pár týdnu dorazí faktura k proplacení. V takových případech je však už pozdě a řidič je nucen asistenční služby uhradit z vlastní kapsy.

Převlečení za policii České republiky

Paní Karla o své zkušenosti s pochybnou asistenční službou Anděl 112 vypraví: "Všude nás varují, že si máme dát pozor na asistenční služby, které se neohlášené objeví bezprostředně na místě nehody. Já to tedy samozřejmě také dobře vím, ale je to úplně jedno. Když se vám stane nehoda, jste v šoku a pokud přijedou bezprostředně rychle, dříve než se stačíte vzpamatovat, podepíšete jim všechno. Později si klepete na čelo, jak jste to mohli udělat, ale už je pozdě. Pak už vám nezbývá nic než platit. Myslím, že jsem byla tak neopatrná a důvěřivá také kvůli zarážející podobě vozu asistenční služby a policie. Ve chvíli nehody jsem nevěděla, čí jsem já, natož, kdo jsou oni" Paní Karla není jediná, která narazila na "ochotnou" asistenční službu. Na internetu se vede řada diskuzí řidičů s podobným neseriózním zážitkem.

Přitom vyvolávat úmyslně pocit záměny s policií není povoleno. Vzhled policejního vozu je považován za jakousi firemní značku Policie České republiky. Proto není možné tuto značku napodobovat. Bohužel se ale i tak nejedná o trestný čin, ale o přestupek, za který hrozí pokuta pouze pět tisíc korun českých.

Čtěte také:

Jedinou radou je nepodcenit situaci a být připraven ještě předtím než ke skutečné nehodě dojde. Většina řidičů totiž matně ví, jak v případě nehody postupovat nebo si alespoň mlhavě vzpomínají, že to někde četli či slyšeli. To bohužel nestačí.

Je nutné zkontrolovat, že v autě sebou vždy vozíte protokol o nahlášení nehody pro pojišťovnu a ideálně kontakt na smluvní asistenční službu. Pokud si nejste jisti, raději zavolejte na vaši pojišťovnu a ověřte si, že asistenční služba, kterou využijete je jejím smluvní partnerem a služby vám tak budou pojišťovnou bez problémů proplaceny.

Více čtěte:

Pomáhat a chránit? To jsme si nevymysleli, hájí se policisté

Johnova metropolitní policie. Budí obavy i očekávání 

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …