Dvě stovky členů opouští ČSSD. Jako jediní víme přesné důvody

21.11.2011 19:09

EXKLUZIVNĚ Sociální demokracii opouští skoro celá buňka v Libčevsi na Lounsku, třetí nejsilnější v Ústeckém kraji. Odchází 227 lidí z 237, řekl dnes novinářům její předseda Karel Vrba. Sám prý v politice končí, většina řadových členů ale přejde k národním socialistům bývalého lídra ČSSD Jiřího Paroubka. Svůj krok vysvětlují nesouhlasem se současným vedením krajské ČSSD, které prý používá mafiánské praktiky. ParlamentníListy.cz jako jediné médium získalo kompletní prohlášení členů výboru MO Libčeves.

Dvě stovky členů opouští ČSSD. Jako jediní víme přesné důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Libčeves má sice jen asi 800 obyvatel, ale také donedávna třetí nejpočetnější buňku ČSSD v kraji, hned po Mostě a Teplicích. Celkem 93 z asi 240 členů bydlí přímo ve vesnici, zbytek je z okolních obcí, v samotné Libčevsi tedy byl straně zhruba každý sedmý dospělý. Od začátku letošního roku se ale místní buňka ocitla pod tlakem nového vedení krajské ČSSD, které ji vinilo z náboru černých duší. V rozhádané severočeské ČSSD má její vedení na své straně jen čtyři ze sedmi okresů, k opozici se klonilo i Lounsko.

Ústeckou ČSSD řídí mafiání, tvrdí v Libčevsi

Teď Libčeveští odcházejí. "Stávající situace je podle nás neúnosná, současné praktiky vedení krajské ČSSD nechceme reprezentovat," řekl novinářům Vrba. Viní krajské vedení z rozkrádání peněz, náboru černých duší i zastrašování. Poslední kapkou prý bylo to, když na schůzi libčeveské ČSSD dorazil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD), který se ji pak snažil blokovat kvůli formálním maličkostem. Jakubec se k tomu minulý týden nechtěl vyjadřovat.

Část z členů prý přejde do strany Národní socialisté - levice 21. století, vznikající kolem expremiéra Jiřího Paroubka. "Za sebe můžu říct, že já k nim půjdu. Pan Paroubek na rozdíl od stávajícího vedení vždycky dodržel slovo," řekl jeden z odcházejících Kamil Ferenc. K národním socialistům podle něj chce v okolí vstoupit asi 180 lidí, z velké části právě odcházejících z ČSSD. "Je u nás spousta hasičů, myslivců i dalších zájmových spolků. Je to všechno o práci," dodal Ferenc. Celkovou voličskou ztrátu pro ČSSD odhadl asi na 5000 voličských hlasů.

K VĚCI:


Prohlášení členů výboru MO Libčeves k odchodu z ČSSD

Stávající situace v ČSSD v Ústeckém kraji je podle našeho názoru nadále neúnosná. V posledních týdnech se objevila řada otřesných mediálních kauz spojených s vedením krajské organizace ČSSD a vedením Ústeckého kraje. Podle našeho názoru jsme svědky doslova „kocourkovského" odklonu od programu sociální demokracie a uchylování se k praktikám vedení krajské ČSSD, které nehodláme nadále reprezentovat, neboť je považujeme za mafiánské a zločinné.

Nemůžeme být nadále v jedné straně s lidmi, kteří rozkrádají veřejné prostředky v řádu stamilionů, ať již se jedná o tzv. Fond hejtmanky, anebo peníze z fondů EU na podivné projekty připomínající „malou domů" či „odklon" peněz na stavební zakázky přes spřízněné stavební firmy.

Nemůžeme tolerovat mafiánské praktiky pánů Housky či Jakubce, kteří jsou podezřelí ze zastrašování svých politických soupeřů a kritiků z řad veřejnosti. Považujeme za neúnosné, aby partner hejtmanky Vaňhové a vysoký funkcionář strany, jejímiž jsme členy, bez trestu přejížděl nohy strážníkům a aby tento prohřešek byl zameten magistrátem města, v jehož čele stojí primátor za ČSSD. Pan Houska je ostudou nejen ČSSD, ale celé politické scény a bohužel i ústecké justice, která za podivných okolností jeho případ zametla pod koberec. Spekulace, že se v soudním řízení s panem Houskou angažovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, už považujeme jen za potvrzení dobrých vztahů mezi těmito politickými mafiány a symbolem boje ČSSD proti korupci.

Nemůžeme nadále přehlížet fakt, že radní Ústeckého kraje za ČSSD Jakubec a Kouda jsou spojeni s kauzou „mrtvá kočka", kdy se měli angažovat ve sporu Bulasová vs. studenti a učitelé litoměřického gymnázia na straně kritizované ředitelky Bulasové, kterou pak zaměstnali na krajském úřadu. Tento případ, spolu s podezřením o spolupráci s Lukášem Kohoutem na diskreditaci politických soupeřů a kritiků z řad veřejnosti způsoby, které nelze nazvat jinak, než jako mafiánské, považujeme za důkaz naprosté politické žumpy, kterou představuje ústecká ČSSD.

Posledním impulsem pro naše rozhodnutí opustit ČSSD jsou informace o postupu vedení Ústeckého kraje v čele s hejtmankou za ČSSD Vaňhovou a předsedou krajské ČSSD a radním pro životní prostředí Arno Fišerou ve věci povolení skladování a pálení ostravských kalů v Ústeckém kraji. Fakt, že již tak zatížené životní prostředí Ústeckého kraje je za souhlasu špiček ústecké ČSSD ničen dovozem nebezpečného odpadu z Ostravy, je asi nejvýstižnějším důkazem o pohrdání ústeckých špiček ČSSD občany Ústeckého kraje. Opět jen můžeme spekulovat o desítkách milionů, které údajně inkasoval pan Fišera za to, že jím řízený odbor krajského úřadu promptně rozhodl o povolení skladování a spalování desítek a možná stovek tisíc tun karcinogenního odpadu v okolí Litoměřic a Litvínova.

Od chvíle, kdy došlo k výrazným změnám ve vedení ústecké krajské organizace ČSSD, které přišly především po rezignaci Jiřího Paroubka na funkci předsedy strany a následně po odchodu Petra Bendy z vedení její krajské organizace, jsme se stali doslova štvanou zvěří. Bylo nám několikráte naznačováno, že v sociální demokracii nebudeme, alespoň na krajské úrovni, respektováni a náš hlas v podstatě nic neznamená. Je zřejmé, že v ČSSD v Ústeckém kraji dochází k potlačování demokratických principů a prosazují se praktiky obvyklé na Sicílii. Nositeli této praxe jsou především šedé eminence ústecké ČSSD, jmenovitě životní partner hejtmanky Vaňhové Roman Houska nebo 1. náměstek hejtmanky Vaňhové a člen KVV ČSSD v Ústeckém kraji Pavel Kouda.

Cítíme, že ze sociální demokracie v Ústeckém kraji se pomalu, ale jistě stává záložní tým Občanské demokratické strany, jejímž hlavním charakteristickým rysem vždy byla politika vlastního prospěchu. Pro příklad uvádíme alespoň několik aktuálních kauz, které nás hromadně přesvědčily, že nechceme nadále spojovat svá jména se sociální demokracií, resp. s jejími představiteli v Ústeckém kraji, kterými jsou Arno Fišera, Jana Vaňhová, Petr Jakubec, Pavel Kouda či nejvlivnější sociální demokrat Roman Houska, kterého lze bezesporu slovy Mirka Topolánka označit za kmotra, respektive jednoho z regionálních oranžových baronů ČSSD. Je smutné, že s tímto tristním stavem ČSSD v Ústeckém kraji není schopno nic udělat ani centrální vedení, kdy na jedné strana Bohuslav Sobotka problém přehlíží, a na straně druhé jej toleruje Michal Hašek, neboť zmínění politici jsou jeho blízkými spojenci.

Kauzy:

1) Kauza netransparentního rozdělování peněz z Fondu hejtmanky Ústeckého kraje - Mimo jiné z reportáže České televize odvysílané před několika týdny jsme se společně s dalšími obyvateli Ústeckého kraje dozvěděli, že desítky milionů korun z Fondu hejtmanky Ústeckého kraje jsou zřejmě cíleně poskytovány formou dotací firmám napojeným na spřátelené struktury okolo vedení krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji. Vedení kraje nebylo schopno do dnešního dne věrohodně tyto informace vysvětlit a nadále k nim mlčí.

2) Podněcování nepokojů na Šluknovsku - Z materiálů, které v posledních týdnech zveřejnila například Mladá fronta Dnes v Ústeckém kraji, vyplývá, že krajský radní Petr Jakubec úzce spolupracoval s notorickým lhářem a mystifikátorem Lukášem Kohoutem. Ten měl od P. Jakubce dokonce inkasovat desítky tisíc korun za diskreditaci politických protivníků. Jakubec navíc zřejmě veřejně lhal, když tvrdil, že Kohouta nezná. Za tento styl politiky přitom sociální demokracie ať už v Ústeckém kraji, tak i centrálně vždy odsuzovala svou politickou konkurenci. Přejímáním a tolerováním doslova mafiánských praktik, jako je například zavěšování mrtvých zvířat na kliky, se ČSSD dostala na to nejnižší pomyslné politické dno.

3) Skladování toxických odpadů v Ústeckém kraji - Vedení Ústeckého kraje je odpovědné za schválení převozu a dlouholetého skladování toxického odpadu z ostravských lagun na svém území. Ačkoliv má náš kraj dostatek vlastních problémů s poškozeným životním prostředím, tyto nebezpečné látky plné těžkých kovů a dalších nebezpečných prvků budou spalovány na území Ústeckého kraje. Navíc, kdyby se o toto téma nezačali zajímat opoziční politici a média, pravděpodobně by občané Ústeckého kraje nebyli o této skutečnosti nikdy informováni. Z tohoto důvodu byla dokonce již podána několikerá trestní oznámení a celou kauzu tak prošetřuje policie. V jednom případě došlo i k vyhrožování ústecké novinářce Haně Vojtové, které se v této věci rovněž obrátila na policii. Existuje zároveň podezření z korupce při projednávání povolení na skladování kalů. Je to ostuda vedení Ústeckého kraje v čele s hejtmankou Vaňhovou. Popsané mafiánské praktiky, které tuto kauzu doprovázejí, nás pouze utvrzují v tom, že ústecká ČSSD a její partneři z politiky a byznysu jsou ohrožením demokracie v naší zemi.

4) Krajské politice v Ústeckém kraji vládne klientelismus a protěžování spřízněných osob - Jedním z důkazů neřízeného nepotismu, tedy systému přidělování funkcí na základě přátelství či příbuzenství, je obsazení některých míst na krajském úřadě. Zářným příkladem je bývalá ředitelka gymnázia v Litoměřicích Eva Bulasová. Ta byla nucena odejít z postu ředitelky poté, co se proti ní postavila většina žáků i jejich rodičů, kteří Bulasové vytýkali špatné vedení školy, špatnou personální politiku a neprůhledné hospodaření školy. Přesto všechno politici ze sociální demokracie, kteří vládnou kraji ve velké koalici s ODS, drželi ředitelku Bulasovou ve funkci. A aby toho nebylo málo, po jejím odstoupení z vedení strany ji náměstek hejtmanky Kouda zaměstnal na krajském úřadě. Taková forma protekcionismu přesahuje všechny myslitelné meze, neboť Bulasová je evidentně zaměstnána a placena z veřejných peněz nikoli díky své erudici, ale spíše na základě přátelských vztahů s politiky ČSSD. Krajský úřad tak dnes připomíná spíše personální agenturu pro známé a příbuzné vlivných politiků. Důkazem je pak zaměstnávání syna náměstka Koudy na stejném odboru, kde působí i Bulasová, nebo manželky šéfa kabinetu hejtmanky Vaňhové Konopáska. V jeho případě navíc stále přetrvává podezření ze spolupráce s StB.

Ústecká ČSSD se evidentně, ať už vědomě, nebo nevědomě stává sesterskou organizací ODS, se kterou je také na krajské úrovni v koalici. Pod neformálním vedením krajské organizace panem Romanem Houskou se navíc ústecká sociální demokracie nebezpečně často uchyluje k praktikám, které minimálně odporují dobrým mravům, v horším případě pak připomínají styl sicilských klanů. Proto jsme ale do ČSSD nevstupovali. Toto jsou naše osobní pocity, které mimo jiné pramení z výše uvedených kauz. Nechceme se nadále podílet na tunelování, rozkrádání a poškozování Ústeckého kraje a jeho občanů.

Z těchto důvodů jsme se my, členové výboru MO ČSSD Libčeves, rozhodli vystoupit ze strany a s námi kromě 10-ti členů všichni členové MO ČSSD Libčeves. To znamená, že od začátku, kdy byl zvolen předsedou KVV ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera, celkově vystoupilo a vystoupí 227 členů MO ČSSD Libčeves.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…