Horší než za Topolánka. Vlastně nejhorší. To je rekord, vládo

22.11.2011 7:51

Téměř dva a čtvrt roku vládl zemi bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Za tu dobu důvěra v jeho kabinet nikdy podle průzkumů neklesla pod čtvrtinovou podporu. To jeho nástupce v čele občanských demokratů Petr Nečas si o podobné důvěryhodnosti své vlády může už více než půl roku nechat jen zdát. Politolog Jiří Pehe za tím vidí silnou Topolánkovu osobnost, jeho kolega Zdeněk Zbořil zklamání z Nečase a ministr za obou premiérů Karel Schwarzenberg to, že až teď vyplouvají některé věci na povrch.

Horší než za Topolánka. Vlastně nejhorší. To je rekord, vládo

Od konce vlády sociálních demokratů v roce 2006 si Česko dvakrát vyzkoušelo, jaké to je, když má v čele vlády předsedu ODS. Kabinet Mirka Topolánka dostal důvěru v lednu 2007 a skončil po 26 měsících v březnu 2009 poté, neustál hlasování o vyslovení nedůvěry během českého předsednictví EU. Jeho nástupce ve vedení ODS Petr Nečas získal se svou vládou důvěru v červenci 2010, takže už je u moci nezanedbatelných 16 měsíců. Ale už sedm z nich se Nečasův kabinet netěší podle průzkumu CVVM přízni ani čtvrtině veřejnosti.

Důvěra ve vládu Mirka Topolánka nikdy neklesla pod 26 procent a ještě tři měsíce před svým pádem vykazovala podle šetření CVVM 30, 32 a 33 procent. To Nečasův kabinet získal podle prvního průzkumu v září 2010 důvěru 42 procent, následoval pokles těsně nad hranici 30 procent a od dubna tohoto roku ještě větší sešup pod 25 procent. Už sedm měsíců tedy této trojkoaliční vládě věří méně než čtvrtina dotazovaných.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Nečas nemá stejný kalibr politického vůdcovství

„Topolánek byl upovídaný, uměl rozhodnutí okecat, měl lepší argumentaci. Do Nečase lidé vkládali velké naděje, o to větší je zklamání z kauz ministrů Drobila, Vondry a jejich zametání pod koberec," nabízí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil možné vysvětlení toho, proč veřejnost více důvěřovala Topolánkově než Nečasově vládě. „Neboť teď teprve vyplouvají věci na povrch," reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který zastával tuto funkci i v Topolánkově kabinetu.

„Topolánkova vláda měla v čele silnou osobnost, to Petr Nečas nemá stejný kalibr politického vůdcovství," připomíná politolog Jiří Pehe. Druhým důvodem je podle něj nesourodost této vládní koalice. Spolupráce tří stran v Topolánkově vládě byla podle politologa vstřícnější, zatímco v nynější vládě působí Věci veřejné jako vnitrovládní opozice.

Tato vláda chce šetřit na těch chudých

„A třetím faktorem je, a to je dědictví předchozích vlád, že vyplývají na povrch korupční aféry od pandurů a zneužívání státních zakázek," dává Pehe za pravdu Schwarzenbergovi. Politolog připouští i možný vliv ekonomické krize, i když Topolánkova vláda padla až půl roku po jejím začátku. „Tato vláda od začátku mluví o tom, že bude škrtat. Takže i ekonomická krize může sehrát roli, ale ty první tři faktory jsou důležitější," je si jist Pehe.

To bývalý místopředseda Topolánkovy vlády Jiří Čunek si myslí, že za rozdílem v důvěryhodnosti obou vlád je i necitlivá politika škrtů. „Je to těmi nesprávně prováděnými reformami. Tato vláda chce šetřit na těch chudých, a těch je nejvíc. Naopak těm bohatým přilepšuje - viz třeba loterijní společnosti. My jsme bojovali proti tomu, aby se reformy prováděly právě takto. A i když ne všechno jsme vybojovali, nynější stav bychom nedopustili," tvrdí pro ParlamentníListy.cz senátor Čunek.


Bursík ani Liška nebyli křupani na rozdíl od lidí z VV

Sám bývalý předseda KDU-ČSL nechce hodnotit, zda jeho strana a zelení byli pro ODS koaličním partnerem zvyšujícím důvěru ve vládu ve srovnání s TOP 09 a Věcmi veřejnými, a tak to za něj udělal politolog Zdeněk Zbořil. „Ať už byli Bursík či Liška jacíkoli, nebyli to křupani a burani, jako je celá plejáda těch lidí z Věcí veřejných, jejichž myšlenkové přemety připomínají studenty před maturitou, k níž by je stejně ani nepustili," nešetří Zbořil ani trochu nejmenší stranu Nečasovy vlády.

Politolog se domnívá, že Topolánkova vláda vysvětlovala věci kolikrát krkolomně, ale nezahalovala je do tajemství. „Lidé jsou ale přesvědčeni, že tahle vláda včetně Kalouska neříká pravdu celou. Lidé se tolik nebojí toho, co je čeká, ale mnohem víc toho, co ještě nevědí a co se jim skrývá," míní Zbořil a hned dodává, že on sám za hlavní důvod nízké důvěryhodnosti Nečasovy vlády považuje to, že každý týden jedna koaliční strana napadá druhou, jako by se koaliční vláda sama chtěla zničit, když na to opozice nemá sílu.

Důvěře jako Paroubkova vláda se kabinety šéfů ODS netěšily

Pomyslný souboj dvou předsedů ODS o větší důvěryhodnost jejich vlád tedy na celé čáře vyhrál Topolánek, i když Nečasovo premiérování má ke konci ještě daleko. I tak by to ale bylo málo na bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, jehož vládě v posledních měsících úřadování v únoru a dubnu 2006 věřilo podle průzkumu CVVM shodně 44 procent. Mimo veškerou konkurenci je pak úřednická vláda Jana Fischera se 73 procenty z února 2010 či 72 procenty o dva měsíce později.

K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…