Miroslav Kalousek poražen. Ale mrzet ho to asi nebude

22.11.2011 11:29

Titul politického gaunera získal jak podle průzkumu agentury SANEP, tak podle ankety Blesk.cz bývalý předseda ČSSD a expremiér Stanislav Gross. Bulvární deník se proto na titulní straně ptá, zda patří do basy, a hned si odpovídá, že s tím národ souhlasí. Podle advokátky a bývalé političky Hany Marvanové by ke snížení korupce jen odsouzení nějaké velké ryby nestačilo, důležité je řešit všechny případy.

Miroslav Kalousek poražen. Ale mrzet ho to asi nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Bývalý premiér Stanislav Gross se může těšit z pohádkového bohatství, které získal prodejem akcií dnes už zkrachovalé energetické firmy Moravia Energo. Mnohem menší radost mu určitě udělají výsledky průzkumu agentury SANEP a ankety Blesk.cz, která ho shodně pasovaly na největšího politického gaunera uplynulých dvaadvaceti let.

V průzkumu SANEP, kterého se zúčastnilo 28 457 lidí, se pro Grosse vyslovilo 25,5 procenta respondentů, ministru financí Miroslavu Kalouskovi dalo hlas 16,1 procenta a prezidentu Václavu Klausovi 8,3 procenta lidí. Za nimi následují exministr dopravy Aleš Řebíček, ministr obrany Alexandr Vondra, expremiér Mirek Topolánek a středočeský hejtman David Rath. Jak přijal své prvenství, na to zatím Gross pro ParlamentníListy.cz neodpověděl.

Gross by měl sedět, udeřil šéfredaktor bulváru

„Gross by měl sedět ve vězení. Není o tom nejmenší pochybnost. Kdyby nebyl vlivným politikem, ministrem vnitra a pak premiérem, tak by nikdy k takovým penězům nepřišel. Jestliže nesedí, je něco shnilého ve státě čekém," tvrdí v komentáři k výsledkům průzkumů šéfredaktor Blesku Pavel Šafr, který se naopak zastal druhého v pořadí Kalouska, protože ten bojuje za státní rozpočet a proti veřejným dluhům, což je jeho práce. Jako by chtěl strážci státní kasy vynahradit, že ho bulvár o den dříve v reportáži podezíral ze záletů.

Na titulní straně doprovází fotomontáž Grosse za mřížemi text „Patří do basy? Národ souhlasí". „Důležité je, aby se řešily všechny případy. Vyšetřovat by se mělo začít i po informacích z médií, a to hned. Kauz je tolik a jakmile se objeví, měly by se šetřit. Jen zavřít velkou rybu, ať už by jí byl kdokoli, nestačí," poukazuje pro ParlamentníListy.cz advokátka a zakladatelka občanského sdružení Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE

Lidé by měli pocit, že se s korupcí něco děje

Na rozdíl od bývalé političky si socioložka Jiřina Šiklová myslí, že usvědčení a odsouzení někoho významného by byl pro vnímání korupce ve společnosti významný signál. „Nejde o to, zda by to byl Gross nebo někdo jiný. Lidé by měli pocit, že se něco děje, že se soudy jen donekonečna neprotahují, než se na jednotlivé případy nezapomene," říká pro ParlamentníListy.cz Šiklová.

Asi jedinou velkou rybou, která skončila ve vězení, byl ministr financí Ivo Svoboda z počátku Zemanovy vlády. „Tehdy přišel Miloš Zeman s akcí Čisté ruce, ale spousta jiných případů vyzněla do ztracena. Třeba právě privatizace MUS, o níž se teď hodně mluví, přitom ministr financí Mertlík podal trestní oznámení," připomíná bývalá poslankyně a předsedkyně US-DEU Marvanová situaci z konce devadesátých let.

Jedna vlaštovka jaro nedělá

„Teď je problém korupce ale mnohem horší. Zasáhlo to i orgány činné v trestním řízení. Objevují se třeba manipulace se spisy, to se tehdy nedělo," srovnává advokátka a hned dodává, že tehdy se boj s korupcí rozjel, ale skončil jen odsouzením Svobody. „Byly tam podvody v bankách, Komerční bance, Konsolidační agentuře a nic se nevyšetřilo. Ukázalo se, že jedna vlaštovka jaro nedělá," dodává pro ParlamentníListy.cz Marvanová.

Nad nápadem bulvárního deníku i samotným průzkumem se pozastavuje politický komentátor Karel Hvížďala, který dvanáct let svého života prožil v sousedním Německu. „Na něco podobného se v tamních denících nepamatuji. Mám pocit, že provést podobný průzkum by ani neumožnily kodexy německých agentur," podivuje se pro ParlamentníListy.cz Hvížďala nad zadáním průzkumu.

Od bulváru to je hodně nízké

V německých novinách se také běžně objevovaly titulky či články, které vyzývaly kancléře či nyní kancléřku k demisi. „Ale na základě faktů. Kdyby přinesli něco nového ke kauze MUS, tak neřeknu. Přitom tam byl hlavním viníkem nejspíš Miloš Zeman jako předseda vlády, méně Gross jako ministr vnitra. Ale to, co předvádí Blesk, je jen hra s emocemi, a to je špatné. Ten způsob je velice nízký," konstatuje Hvížďala.

Socioložku Jiřinu Šiklovou zase udivuje, že se mezi politickými gaunery umístil na třetí příčce prezident Václav Klaus. „Nevím, za co by tam měl být Klaus. Jak proti němu mám sama hodně námitek, tak tohle je nesmysl. Žasnu, jak často se zmiňuje, že si během návštěvy Chile vzal pero. To je jen odvádění pozornosti od závažných věcí," myslí si Šiklová.

K věci:

Takhle si žije Gross. Bulvár sleduje bydlení slavných 

Gross ovládl americkou společnost. Myslím to upřímně, slibuje 

Udivený Gross: Já odstoupil kvůli milionu. A dnes to vládě prochází 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…