Nenažraní starostové TOP 09 a další. VV dělají dusno kolem hazardu

24.11.2011 14:22

Věci veřejné chtějí svolat schůzku K9 k hazardu. Podle předsedy strany Radka Johna je třeba znemožnit loterijním společnostem kontrolu nad vlastními odvody na neziskový sektor. Zároveň je ale třeba zajistit dostatečné financování sportu, shodli se prý poslanci Véček. Koalice by také měla zajistit součinnost svých senátorů při nápravě toho, co sněmovnou prošlo během říjnového pokusu účinně zdanit hazard.

Nenažraní starostové TOP 09 a další. VV dělají dusno kolem hazardu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John a Karolína Peake

Když se poslanci zabývali hazardem a jeho zdaněním naposledy, byla daleko více než výsledek jejich práce vidět mediální přestřelka Michala Babáka z VV na straně jedné a poslanců Farského a Langšádlové z TOP 09 na straně druhé. Obě strany se navzájem obviňují z dalšího triumfu loterijních společností, které i nadále mohou kontrolovat celých 40 procent z povinných odvodů, což je přesně stav, který vadí VV i TOPce.

Zlomem se stal pozměňovací návrh Heleny Langšádlové, kdy žádala rozdělení výnosu z daní mezi obce a stát v poměru 80:20 ve prospěch obcí. Původní dohoda koalice přitom zněla 70:30. Zatímco poslanec VV Josef Novotný hovoří o "nenažranosti" starostů z TOPky, tito starostové, tedy Langšádlová a Farským tvrdí, že i jejich pozměňovací návrh byl koaličně vyjednán a dohodu porušila ODS a několik poslanců VV.

VV požadují spolupráci obou komor Parlamentu, i kvůli sportu

Nyní chtějí VV v oblasti hazardu další jednání koaliční K9. A přijdou hned s několika návrhy. "Žádám premiéra o svolání schůzky koaličních představitelů, na které musíme domluvit jednotný postup při jednání se senátory nad zákonem o jednotném inkasním místě, který parlamentem prošel v podobě, s níž nemůžeme souhlasit," zdůraznil asi nejzásadnější požadavek strany její předseda John. O poměru, v jakém se peníze vybrané od loterijních společností přerozdělí, jsou VVprý ochotny s partnery diskutovat. Sami pak navrhují variantu 50:50. Naprosto zásadní je pak podle šéfa poslanců VV Víta Bárty dojednat společný postup se senátory při průchodu již schválené, ale podle VV nepřípustné varianty zdanění hazardu Horní komorou.

Senátoři budou mít podle vedení strany ještě jeden zásadní úkol- ve spolupráci s ministrem financí Kalouskem vyřešit dostatečné garance, aby bez peněz nezůstalo odvětví, dnes na výnosech z hazardu existenčně závislé- české sport. Tuto garanci nepožaduje jen ministr Dobeš, ale i poslanec VV a bývalý liberecký hejtman za ODS Petr Skokan. Ten je v oblasti financování sportu naprosto neústupný. "Prostě já přes podmínku 30 procent výnosů pro oblast sportu nejdu, tvrdím to už nějakou dobu a rozhodně na tom nechci nic měnit," řekl minulý týden ParlamentnímListům.cz.

Tentokrát za jeden provaz?

I přes Skokanovu podmínku nyní šéf poslanců VV Vít Bárta garantoval, že až se bude o hazardu jednat příště, budou tentokrát poslanci nejmenší vládní strany jednotní, což naposledy nebyli a poskytli tak lidem z TOP 09 prostor k mediální odvetě za krach návrhu jejích poslanců. Za to si poslanci Vacek, Skokan a ministr školství Doběš vysloužili tvrdou kritiku i od Josefa Novotného. Ten na čtvrtečním brífinku VV k hazardu uvedl, že "je třeba konečně přestříhnout pupeční šňůru, která váže český sport k hazardu." "Musíme konečně odstranit závislost sportu i obcí na hazardu a ne tuto provázanost ještě posilovat zvyšováním částek, které do těchto oblastí z výnosu hazardních plynou," dodal poslanec.

V případě návrhu na rozdělení výnosu ze zdanění 50:50 pak naznačil, že VV nebudou ani v této oblasti příliš ochotné diskutovat o poměru vyloženě výhodném pro obce, jak požaduje TOPka. V případě, že by místní samosprávy dostaly podle Novotného výraznou většinu těchto peněz, přenesla by se závislost na hazardu ze sportovců právě na ně, což by jistě ovlivňovalo rozhodování zastupitelstev, zda vyhláškou "bedny" v obci povolit či nikoliv.

K tématu:

Babák je hloupý. Pomohl hazardu, nadává poslanec VV

Babák (VV): Farský volá, chyťte Farského

Rozdělení peněz z hazardu i pro loterijní firmy pomohli Babák a Svoboda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …