Hrad se mračí. Konflikt v ODS může nahrát Bátorovi

25.11.2011 6:47

POLITOLOGOVÉ Nejen ve vedení metropole, ale i v samotné ODS to v posledních dnech vře. Důvodem je především postup šéfa pražské ODS Borise Šťastného a primátora Bohuslava Svobody. Jeden druhého při vyjednáváních o metropolitní koalici obchází. Jakou roli hraje v občanskodemokratické šachové partii "hradní partička" a vazby na prezidenta Václava Klause, které má právě Šťasný? Může spor nahrávat třeba nově vznikajícímu pravicovému uskupení kolem kontroverzního Ladislava Bátory? ParlamentníListy.cz se ptaly politologů.

Hrad se mračí. Konflikt v ODS může nahrát Bátorovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Po rozpadu koalice ODS a ČSSD našly společnou řeč ODS a TOPka. Primátor Bohuslav Svoboda totiž už ve čtvrtek ráno podepsal s TOP 09 o koaliční smlouvě. Podle ní získá TOP 09 většinu v radě, ODS - tedy Svoboda - si ponechá místo primátora.

Více čtěte:
A je vymalováno. Svoboda porazil Šťastného, primátoruje

Svoboda a Šťastný. Kdo s koho?

Podle informací ParlamentníchListů.cz byla koalice původně dohodnuta pouze mezi Svobodou a jemu loajálními zastupiteli a TOP 09. Svoboda tak de facto obešel šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Ten na něho zase ušil botu v pondělí, kdy ukončení spolupráce s ČSSD oznámil za jeho zády.

A Šťastnému je zřejmě horko i kvůli postupu premiéra Petra Nečase. Ten  výrazně podpořil Svobodu právě proti Šťastnému, který mu byl dosud velmi loajální.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

Mohou mít rošády v ODS fatální důsledky na podobu této strany a její vztahy s Hradem? Budou nově rozdány pomyslné karty mezi premiérem a prezidentem? ParlamentníListy.cz sondovaly v řadách politologů.

Jde to i bez Klause

"Současné vedení ODS kolem Petra Nečase se na Klause neváže, hledí už do budoucna," řekl redakci politolog Jan Bureš. Strana se podle něho snaží získat novou tvář bez kmotrovské patiny. I to je prý důvod, proč Šťastný ustoupil tlaku. Ač se mu hrubě nelíbil.

Zbavit se Svobody, to byl cíl. Nevyšel

"Cílem bylo zbavit se primátora Svobody, to se ale nepovedlo," dodal politolog, "Šťastný si tak teď, když se Svoboda udržel, netroufne to celé rozbít," doplnil. Roli prezidenta Václava Klause tak nepřeceňuje. "Ústřední nemusí být vztah ke Klausovi, je to jen jeden z mnoha štěpících momentů," uzavřel Bureš.

Politolog Petr Jüptner na věc nahlíží z jiného hlediska. "Premiér Nečas si tentokrát jiný postoj nemohl dovolit," řekl redakci s tím, že odklod od Hradu by v metropolitních rošádách neviděl. "Hrdličkova část ODS tentokrát prohrála," konstatoval odborník na politiku.

Další názory politologů k aktuálním tématům ZDE

Nečas boj s kmotry vzdal, Svoboda pokračuje

To politologa Lukáše Jelínka zarazil způsob, jakým ODS nastalou situaci řeší. "Je zajímavé, že zatímco Nečas boj s kmotry vzdal, Svoboda převzal štafetu a pokračuje v něm. Klaus měl v pražské ODS vždy zastání - v Bémovi a Janouškovi i Šťastném a Hrdličkovi," řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Více čtěte:

Vlivní muži pražské ODS: Primátora shodil Hrdlička, jde o zakázku na úklid

Hrad bude z tahanic těžit?

Vztah Klause a Nečase podle něho neutrpěl vážné trhliny. I přesto může mít vnitrostranické pnutí v ODS fatální důsledky. "Prohlubují se zákopy v ODS a  není vyloučeno, že z napětí uvnitř ODS mohou těžit architekti nového pravicově-národoveckého projektu, který se rýsuje hlavně kolem D.O.S.T. a Hradu," říká další odborník na politiku, Josef Mlejnek. "Pražský konflikt se může promítnout do vyšších pater," řekl redakci.

Ke smlouvě došlo během desítek hodin

TOP 09 a ODS už ve čtvrtek podepsaly smlouvu o nové koalici. TOPka má podle ní dva náměstky a čtyři radní, občanským demokratům zůstali dva náměstci, dva radní a primátor Bohuslav Svoboda. O novém složení rady rozhodlo pražské  zastupitelstvo.

Za TOP 09 obsadí místa náměstků Tomáš Hudeček a Pavel Richter. Na místa řadových radních byli zvoleni za TOP 09 Helena Chudomelová, Lukáš Manhart, Eva Vorlíčková a Václav Novotný. Za ODS zůstali náměstci Ivan Kabický a Josef Nosek a radní Aleksandra Udženija a Radek Lohynský, některým se ale změní kompetence. Rada tak bude mít plných 11 členů, jak ukládá zákon.

Socialisté končí


Zvolení nových členů rady předcházelo odvolání čtyř sociálních demokratů. Pražskou radu tak dnes opustili náměstci primátora Karel Březina a Antonín Weinert a dva radní Lukáš Kaucký a Petr Dolínek (všichni ČSSD).

Prezident Václav Klaus poslednímu vývoji v Preze nerozumí. "Praze málo rozumím, nemyslím městu Praha, ale politice v Praze. Pondělní večerní zpráva o ukončení dosavadní koalice na magistrátě mě nesmírně překvapila, přiznám se, že jsem nic takového netušil. Nevím také, který z výroků, které se každou chvíli objevují v médiích, je relevantní nebo irelevantní, pravdivý nebo nepravdivý. Zdá se mi, že se někdo pustil do jistého projektu, který se mu vymyká z ruky a teď to vidím velmi nejasně. Rozumím, že se na to Pražané musí mračit. Já se mračím také," řekl prezident v chatu na Novinkách.

Související:
Rozpad koalice v Praze? Kmotrovina, hodnotí moderátor Kraus
Primátor k rozpadu koalice: Rozpočet není důvodem. Štastný na to přišel na poslední chvíli
Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…