Přijetí eura se snad nedožiju, napsal Václav Klaus Supeeeergirl

24.11.2011 15:28

Evropa je ve slepé uličce a nemá žádné pokračování, není to tunel, na jehož konci je světýlko. Na konci slepé uličky není nic. Takto se rozepsal na adresu Evropské Unie prezident Václav Klaus při online rozhovoru serveru Novinky.cz, kde odpovídal na dotazy čtenářů, kteří se nejvíce obávali o osud naší země i Evropské unie.

Přijetí eura se snad nedožiju, napsal Václav Klaus Supeeeergirl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Václav Klaus se snažil obavy tazatelů mírnit. „Česká republika nestojí před krachem či bankrotem. Je tisíc věcí, které můžeme kritizovat, ale nepřestřelujme to na druhou stranu," pokáral jednoho z tazatelů za černé myšlenky. Nicméně uznává, že Česká republika si nestojí úplně nejlépe, vzhledem k tomu, že ekonomický růst se v příštím roce očekává slabý až nulový. Žádné katastrofy podle prezidentova ujištění nehrozí.

Budoucí vývoj Evropské unie hlava České republiky už tak slavně nevidí. Francouzský prezident Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová a další „eurooptimisté" si prý vůbec nepřipouštějí žádné alternativní řešení současné krize, a tudíž na něm ani nepracují. „Vidí jenom jeden směr, jenom jednu cestu," napsal Václav Klaus.

Jste mladá Supeergirl. Já se toho snad nedožiji

Čtenářka novinek s přezdívkou Supeeeergirl položila prezidentovi dotaz týkající se přijetí eura. „Není vyloučeno, že někdy společnou evropskou měnu přijmeme, ale teď to vůbec není na pořadu dne. Ale když se podívám, jak se nazýváte - Supeeeergirl - tak vy jste tak mladá, že se toho dožít můžete. Já doufám, že já už se toho nedožiju," uvedl prezident.

Občanům, kterým Evropská Unie leží v žaludku, ale cítí se bezmocní prezident vzkázal: „Nic se nedá udělat okamžitě, jakákoli změna v Evropě bude dlouhodobým procesem a proto i Vy musíte vydržet. Musíte své postoje prosazovat všemi cestami, nerezignovat právě v této chvíli. Rozumím, že většina lidí chtěla vstoupit do EU, protože jsme moc jiných alternativ neměli. Teď jde o to pokoušet se měnit EU zevnitř. Zvenku by to nešlo."

Související:
Prezident Klaus: EU nepotřebuje unifikaci ani centralizaci
Chyba v EU není taková, jak myslí Klaus, míní filosof Žižek
Klaus: EU se při rozšiřování řídí jednotlivostmi, ne podstatou 

reklama

autor: jhe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…