Zlo korupce. Lidé souhlasí s Babišem, ale nevěří mu, ukázal průzkum

25.11.2011 12:41

Většina Čechů souhlasí s kritikou, kterou pronáší na adresu některých vrcholných politiků miliardář Andrej Babiš, ale za poctivého a důvěryhodného jej nepovažují. Ukázal to průzkum společnosti SANEP.

Zlo korupce. Lidé souhlasí s Babišem, ale nevěří mu, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Podnikatel Andrej Babiš vzbudil pozornost české veřejnosti poté, co velmi nahlas začal mluvit o tom, že Česko zamořuje korupce a je s tím třeba něco udělat. Přestože jen opakuje to, co řekla již řada lidí před ním, Babiš šel v tomto směru ještě o krok dál a založil iniciativu ANO 2011, která by se časem mohla přeměnit i v politickou stranu.

Po stopách Věcí Veřejných?

Bohatý majitel celé sítě podniků k tomu dodává, že pokud politická strana vznikne, její program bude postaven na podnětech a problémech obyčejných lidí. Dá se říci, že by takové úsilí šlo již vyšlapanou cestou Věcí veřejných, které se označují za stranu přímé demokracie a podněty ke své politické práci sbírají např. prostřednictvím konání referend svých příznivců. Momentálně se však nejmenší vládní strana netěší přílišné podpoře voličů a je otázkou, zda by Babišův nový objekt neskončil časem stejně.

Z průzkumu společnosti SANEP totiž vyplývá, že lidé nepovažují Babiše za důvěryhodného. Nadpoloviční většina respondentů (53,7%) se nedomnívá, že by podnikatel a vlastník AGROFERT HOLDINGU, a.s. Andrej Babiš, byl natolik důvěryhodnou osobností, aby si mohl dovolit kritizovat stávající poměry v ČR, především pak rozbujelou korupci, do níž jsou zapojeni nejen vrcholní politici a podnikatelé, ale také policie a justice. Ostatně i Andrej Babiš byl mediálně několikrát osočen, že si během budování svého impéria AGROFERT nepočínal standardně či legálně. I to může mít vliv na celkové vnímání Andreje Babiše.

Celý výzkum ZDE

Přestože sám magnát se netěší přílišné důvěře občanů, většina souhlasí s jeho názorem, že korupce se značně rozmohla po nástupu Pavla Béma do pozice pražského primátora a Mirka Topolánka do čela vlády (oba ODS). Stejně tak lidé souhlasí s Babišovým názorem, že Věci veřejné nemohou stát v čele bojovníků s korupcí.

Psali jsme:
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci
Držíme hubu jako za komunistů, hněval se miliardář Babiš v Hydeparku
Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…