Lékaři budou muset zapisovat majetek pacientů. Jinak dostanou pokutu

28.11.2011 7:43

Lékaři by měli do nových registrů zaznamenávat majetek svých pacientů a sociální situaci. Pokud to odmítnou, bude jim hrozit pokuta. Majetek totiž může mít vliv na psychiku člověka a vyvolávat stres, stejně tak rodinné vztahy. Informuje deník MF Dnes.

Lékaři budou muset zapisovat majetek pacientů. Jinak dostanou pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schránka na stížnosti pacientů

Stát bude mít díky novým registrům přehled například o počtu pokusů o umělé oplodnění, počtu potratů, o typu bydlení, vzdělání, o zkušenostech s drogami, chorobách rodičů a jejich sociálním statusu.

V zahraničí jsou registry, které spravují lékaři povinováni mlčenlivostí

Lékaři budou muset takové věci zapisovat povinně. „Nám totiž za nezapsání údajů hrozí stotisícová pokuta," řekl MfD Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

„To co Česku vzniká, nemá nikde ve světě obdoby," komentoval Josef Prokeš, ředitel odboru legislativy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Údaje se budou zaznamenávat bez souhlasu pacientů.

V zahraničí existují registry, které ale spravují lékaři s povinnou mlčenlivostí. Jinak jim hrozí přísné tresty. Jinde registry spravuje firma, co prošla bezpečnostní prověrkou a rovněž nesmí vyzradit informace o registrovaných lidech.

O přístup do registru bude moci požádat kdokoliv

V Česku budou databázi spravovat úředníci, na které se povinná mlčenlivost nevztahuje. Do registru budou moci nahlížet úředníci ministerstva zdravotnictví, Ústavu zdravotnických informací a statistiky a také z Koordinačního střediska resortních zdravotnických informačních systémů.

Povolení k přístupu ale může dostat každý, kdo o něj požádá na elektronickém tiskopisu. Úřad pro ochranu osobních údajů se snaží zabránit této podobě registrů už od roku 2007. „Jenže ministerstvo s námi nekomunikovalo. Teprve když zákon prošel parlamentem, se ozvali, že jsou ochotni diskutovat," uvedl Prokeš v MfD.

„Když už to vydrželo čtyři roky, vydrží to ještě déle, není možné nezpřísnit pravidla pro nakládání s tak citlivými údaji už rovnou v zákoně, je to protiústavní a v rozporu s evropským právem," vysvětlil.

Registry o majetku pacientů budou fungovat během pěti let

Registry pacientů mají být také propojeny do jedné databáze s registry ministerstva vnitra. Například s registrem obyvatel a registrem osob. Z nich si pak ministerstvo zdravotnictví doplní další informace o pacientech.

Zákon začne platit v příštím roce a do dvou let budou fungovat registry. Zabránit tomu může už jenom Ústavní soud.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…