Romové už vědí, kdo může za jejich utrpení: TV NOVA

30.11.2011 9:24

Roma aven jekhetane. Takhle se jmenuje sdružení, které v pondělí zveřejnilo otevřený dopis adresovaný redakci zpravodajství televize Nova. Televizní kanál prý v souvislosti s Romy vyrábí neobjektivní, zkreslené a manipulativní zprávy. V dopise napadají také vládu, že prý nic nedělá, problém neřeší nebo naopak dokonce vůči nevinným Romům nasazuje represivní prostředky.

Romové už vědí, kdo může za jejich utrpení: TV NOVA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Romské sdružení si stěžuje hlavně na jeden konkrétní případ. Ve čtvrtek 24. listopadu odvysílala Nova reportáž z Nového Boru, kde osmičlenná skupinka Romů napadla mladý pár mířící do nedalekého kina. Patnáctiletou dívku a osmnáctiletého chlapce si měli mezi sebou nejprve „rozdělit" a poté je začít mlátit a křičet na ně rasisticky zabarvené pohrůžky.

Nova prý napomáhá neonacismu

„Stát se nyní věnuje jen represivní politice vůči tomuto etniku, pod nátlakem občanského hněvu. Pomůže to snad? Odpovím, nepomůže. Zajímají se politici v čele s naší vládou o tento problém? Opět odpovím - ne. Zajímají se média o tento problém nárůstu fašismu? Ne, jen vesele tomuto problému nahrávají zkreslenými zprávami. Žádná média nečekají na zprávu policie, až případ vyšetří," píše se v otevřeném dopise, který podle vyjádření šéfa zpravodajství Novy televize vůbec neobdržela.

SLEDUJEME TÉMA Romové 

Jak romská iniciativa sděluje dále, „druhá strana nemá ani šanci sdělit, co vedlo k tomuto napadení. Usuzuji, že Vaše zpravodajství přestalo být objektivní a stává se subjektivním. Nechápu, co Vás vede k tomu, abyste označovali celé romské etnikum jako zločince. Ano, označujete celé etnikum, a to ubližuje právě těm slušným, kteří chodí do zaměstnání, kteří žijí slušně. Vaše zkreslené zprávy označují celé etnikum jako zločinecké. Zajímá Vás vůbec, jak se žije menšinám v této zemi? Myslím, že ne. Hledáte jen exkluzivitu, abyste napomohli neonacistickému smýšlení," obviňuje televizi jediný podepsaný autor Jan Cverčko.

Stížnost romského sdružení ZDE

Nesmysl! Před rasismem naopak varujeme

Proti tomu se však velmi důrazně ohradil ředitel PR TV Nova Vladimír Mužík. Podle něho je nesmyslné, když Romové tvrdí, že je Nova všechny ve svém zpravodajství označuje jako zločince. „U nás ve zprávách si dáváme velký pozor na projevy rasismu a naopak o jeho projevech pravidelně informujeme. Ten případ, za který nás to romské sdružení napadá, už dokonce řeší policie a útočníci byli obviněni z trestného činu s rasovým podtextem. Tvrzení, že TV Nova svými zprávami podporuje neonacismus je úplný nesmysl, my si zakládáme na objektivním zpravodajství," sdělil ParlamentnímListům.cz Mužík.

Dále čtěte: Skupina Romů v Klatovech napadla školáky. Stejně jako loni

Romové obvinili také současnou Nečasovu vládu, že problém neřeší a naopak rozdmýchává negativní nálady. Proti tomu se důrazně ohradila poslankyně ODS Lenka Kohoutová: „Pro občana máme jedny práva a jedny povinnosti. Ať už je někdo bílý, černý, žlutý nebo oranžový, pořád je to jeden občan a nikdo z nás nikdy neřekl, že by se tu měla dělat restriktivní opatření vůči Romům, to v žádném případě. Nikdo to neřekl ani půl slovem, to musím rezolutně odmítnout," brání koalici Kohoutová.

Vláda situaci nerozdmýchává, ale uklidňuje

„Vláda se opravdu snaží situaci uklidňovat, aby se tím nenahrávalo nějakým hnědým košilím. My se skutečně moc snažíme o tom, abychom nastavili takový systém v sociální oblasti, který by byl použitelný a aby řekl, že někteří lidé na sobě musí zapracovat daleko víc. Není normální sedět doma a jednou za měsíc si dojít pro dávky a stejně tak není normální přivést na svět pět dětí, když na to nemám a brát to jen tak, že mi za to někdo zaplatí," vysvětlovala dále poslankyně.

K tématu: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

Její občansko-demokratický kolega a poslanec Aleš Rádl shrnul, že za posledních dvacet let se žádné vládě nepovedlo nalézt a prosadit jakýkoliv model integrace, který by skutečně fungoval.

Dále: Příslušníci menšin se musí podílet na správě věcí veřejných, míní Uhl

„Romové jsou geneticky de facto Indové a indická pracovní síla dnes například patří v rámci globální ekonomiky k té nejžádanější. Nemyslím si, že by Romové byli nějak rasově významnější složitější etnikum než například černoši v Americe," je přesvědčen Rádl.

Češi nejsou rasisté, jen se brání

Řešit romskou otázku pouze přes sociální dávky je evidentně nefunkční model a myslím, že s hledáním nějakého jiného funkčnějšího se nikdo celkem nikdy nezabýval, protože k tomu nebyl žádný zvláštní politický důvod a dnes, kdy se ukazují limity a rizika tohoto přístupu naplno, je zase politicky atraktivnější se vůči tomuto etniku vymezovat a tím vycházet vstříc latentnímu rasismu mainstreamové společnosti," doplňuje pro server ParlamentníListy.cz modrý poslanec.

Psali jsme: "Monstrum" z Dělnické mládeže: Nevadí mi Romové, ale arogance vlády

Poslanci za ČSSD Jiřímu Koskubovi je upřímně líto všech opravdu slušných lidí tohoto etnika. „Mají to díky těm druhým, bohužel vždy viditelnějším, opravdu těžké. Je i jejich smůlou, že většinou je slyšet jen a jen ty tzv. nepřizpůsobivé. Právě oni rozdmýchávají jisté

K věci: Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.

náznaky rasismu. To není vina ani vlády, byť tuto vůbec nemusím, ani médií. Je mi líto. Češi rasisté nejsou. Ale všichni slušní lidé se brání těm opačným. Musí. O barvě to není," vidí situaci Koskuba.

Romové protestují, protože se o jejich zločinech mluví nahlas

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava redakci napsal, že kdyby situace nebyla tak vážná, musel by se onomu otevřenému dopisu vysmát. „Nedivím se, že se reportáže nelíbí. Dokud ve sdělovacích prostředcích lumpárny Romů zůstávaly skryty „pod pokličkou" a nedostaly se na veřejnost, žádné otevřené dopisy sdružení nepsalo," říká senátor.

Nepřehlédněte: Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka

„Jsem velmi rád, že se konečně o nich dozvídáme a máme možnost reagovat. Nikdy jsem netvrdil, že jsou vinni všichni bez rozdílu. Ale jestli pan Cverčko Jan a jeho přátelé (takhle se v dopisu podepsal - pozn.red.) souhlasí se zmasakrováním chlapce z Krupky, kterého dlouho dávali dohromady v nemocnici a následky na psychice mu, obávám se, zůstanou do konce života, jestli nevidí masakr v baru v Novém Boru, jestli nevidí zmláceného a okradeného slepce v Ústí n. L., nemohou vidět tu řadu okradených a zmlácených školních dětí, protože jejich rodiče se bojí napadení ohlásit ze strachu, aby se to neopakovalo a tak bych mohl pokračovat na několik stránek," pokračuje ve vyjádření pro náš server Doubrava.

Související: Pracovitý Rom: Nesnáším kradení, černej nebo bílej, sekal bych ruce

O tom, jak pisatelé chtějí problému pomoci a hledat nějaké řešení se však senátor v dopise nedočetl ani čárku. „Nedočetl také jsem se, jak chtějí zamezit krádežím kabelů na provozovaných tratích. Krádeží ohrožující životy desítek a stovek lidí. Ne, to není pane Cverčko žádná diskriminace vaší komunity. Chování sdělovacích prostředků jen dokazuje, že trpělivost už zachází za hranice únosnosti. Přijďte a oznamte i TV NOVA, že jste zjistili, že to, či ono přepadení udělali ti, či oni, že z té, či oné krádeže se mají zodpovídat ti a ti a věřím, že TV takovou informaci ráda zveřejní. A možností účinně pomoci vaší komunitě je podstatně více. Rád vám je sdělím," uzavírá senátor Doubrava.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…