Řezničina v ODS. Tajná schůzka nic nevyřešila

30.11.2011 11:51

Deník Blesk popisuje pondělní údajnou schůzku takzvaných pražských kmotrů v Obecním domě. Podle deníku se tam sešli lidé sešikované kolem Tomáše Hrdličky a Romana Janouška. Nechyběl ani exprimátor Pavel Bém a pražský zastupitel Rudolf Blažek.

Řezničina v ODS. Tajná schůzka nic nevyřešila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Na tajnou schůzku do Obecního domu si pozvali údajně Janoušek s Hrdličkou i náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka, Milana Richtera i předsedu pražské ODS Borise Šťastného.

Podle Blesku zmiňovaní řešili bezpochyby moc nad metropolí, kdy „přechytračil" Svoboda Šťastného a vytvořil bleskurychle novou koalici s TOP 09.

„Pražská ODS je ve válce. Dva znepřátelené tábory bojují o moc nad hlavním městem. Zatím vítězí lidé kolem současného primátora Bohuslava Svobody, který po úspěšné rošádě na radnici začal čistit městské firmy od nepřátel. Dozorčí radu dopravního podniku včera opustili Milan Richter a Dalibor Mlejnský (oba ODS)," popisuje na úvod svého článku nazvaném "Pikle kmotrů: Kdo ovládne Prahu" Blesk a táže se: „Chystá druhá strana kolem kmotra Tomáše Hrdličky odvetu?"

Tomáš Hrdlička ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz rezolutně popřel, že by sešel s Romanem Janouškem.

"Je to celé hloupost. Bylo to foceno v různých časech a pak ex post slepeno dohromady. Legrační je, že ten, s kým jsem tam měl schůzku, není v Blesku vůbec vyfocený. Stejně tak by bulvár mohl psát, že se scházím a kuju pikle s panem Kmentou, kterého jsem tam v Obecním domě také před časem náhodou potkal a jenom jsme se pozdravili. A to je přece nesmysl. Stejně tak média třeba píší, že David Vodrážka je moje loutka a ejhle v dozorčí radě dopravní podniku přežil. A tak bych s těmi mediálními nesmysly mohl pokračovat dál," řekl Hrdlička.  

Bude se psát o koalici s Grebeníčkem? 

Proti informacím Blesku se ohradil i předseda pražské ODS Boris Šťastný. "Je to typický příklad bulvární mediální manipuce, se kterou mohu těžko bojovat. Těžko jsem se mohl sejít s panem Janouškem, který již podle Blesku v 15:13 odjel, zatímco já jsem přišel do Obecního domu někdy v 17.30 na kávu s Milanem Richterem. Když se podíváte na ty časy, které uvádí Blesk, tak naprosto nesedí, že by tam proběhla nějaká společná schůzka," řekl ParlamentnímListům.cz Boris Šťastný. Ten navíc upozornil, že v Obecním domě je pět restaurací. Čili Bleskem vyfocené osoby mohly být v různých z nich.

"Když přijdu na oběd do resturace, kde seděl Miroslav Grebeníček, tak aby se člověk bál, že Šťastný plánuje koalici s KSČM. Prostě v Obecním domě je několik restaurací, kam chodí během dnes různé osobnosti veřejného života, ale ještě to neznamená, že spolu mají schůzku. A pokud si je Blesk tak jistý tou údajnou spikleneckou schůzkou kmotrů, proč nezveřjnil společné foto u jednoho stolu? Nemohl, žádné existuje a žádné existovat nemůže, protože k takovému setkání nedošlo. Proto si to Blesk musel takhle poslepovat," dodal Šťastný.

Témata? Zatčení Kotrouše a čistka v dozorčí radě dopravního podniku

„Jedním z témat hovoru asi bylo - vzhledem k přítomnosti Husáka - dramatické zatčení šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše kvůli úplatkům," zauvažoval Blesk a připojil i hypotézu, že důvodem schůzky mohla být také čistka v dozorčí radě dopravního podniku, kterou musel opustit narychlo Milan Richter.

Většina z aktérů pondělní schůzky mluví ale prý o náhodném setkání. Lidé od primátora Svobody ovšem mají jasno. „Jsme ve válce. Lidé kolem Tomáše Hrdličky chtějí zpět k moci. V nejbližší době se nejspíše pokusí zdiskreditovat primátora a jeho lidi. Budou se snažit vymyslet na něj nějakou špínu," řekl Blesku zdroj z radnice.

Bulvární deník dodává, že ale premiér Petr Nečas se nějakého výrazného štěpení v ODS neobává.

Blesk pak svůj článek doplnil také bohatou fotodokumentací. Na fotkách má totiž zaznamenáno jak a v kolik hodin přítomní odcházeli z Obecního domu

Šťastný: Jednám jen v kanceláři

Jak ale deníku přítomní odpovídali na to, že se takové schůzky účastnili?

„Nová koalice na radnici je naštěstí hotová a není o čem dál v té věci jednat. Zastavil jsem se na odpolední kávu s kolegy. Šlo o neformální rozhovor, žádné jednání. Já nejednám po kavárnách, ale v kanceláři. S panem Husákem, který se tam nevím odkud zjevil, jsem prohodil pár zdvořilostních vět," uvedl Šťastný.

„Nejspíš jste chtěl poslat smsku někomu jinému. Já neměl včera schůzku v Obecním domě s panem Husákem," reagoval textovou zprávou Pavel Bém.

„S Hrdličkou a dalšími jsem neřešil vůbec nic. Jednalo se o náhodné setkání, zahlédl jsem je a chtěl jsem je pozdravit, případně prohodit pár slov, což jsem učinil. To je vše," napsal Vladislav Husák.

Podnikatel, politik a údajný kmotr kmotrů Tomáš Hrdlička (ODS) pak deníku odepsal, že měl v Obecním domě domluvenou schůzku jen s jedním kolegou.

„Za dobu, co jsme v restauraci seděli, se tam vystřídalo asi 15 lidí, se kterými se znám. Tedy žádnou konspirační schůzku (mimochodem, musel bych být blázen) jsem v tomto veřejném restauračním zařízení neměl. A co jsem řešil s Husákem? Nic. Šlo o rozhovor typu ahoj, dlouho jsme se neviděli, co rodina atd. Myslíte, že kdybychom chtěli něco řešit, tak se potkáváme v Obecním domě? Vždyť je to nesmysl," připsal ještě Hrdlička.

„Měl jsem schůzku na kávu s Borisem Šťastným. Neřešili jsme nic pracovního. S panem Husákem jsem tam schůzku neměl," zmínil nakonec Richter.

Jediní Blažek a Janoušek byli úplně zticha a na dotazy bulváru nereagovali.

Padají další hlavy...

I deník Právo si všiml, že se v pražské ODS něco děje. „Pražská ODS v rozkladu, padají další hlavy," má deník dnes článek s tímto titulkem.

„Hned tři vlivné starosty pražských městských částí z ODS odvolali včera noví pražští radní z dozorčí rady dopravního podniku. Jde o šéfa Prahy 10 Milana Richtera a Prahy 11 Dalibora Mlejnského, kteří jako pražští zastupitelé patří do křídla vedeného předsedou pražské ODS Borisem Šťastným," napsalo Právo.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

Deník se také zastavil nad tím, za jakých podmínek odstoupil Rudolf Blažek z ODS z postu předsedy pražských zastupitelů.

„Po bouřlivé diskusi dal Blažek svou funkci k dispozici, informoval starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský. Mimořádné jednání klubu bylo podle něj svoláno na žádost Svobody a osmi zastupitelů, kteří jej podporují. Oficiálně prý kvůli rozpočtu města," uvedlo Právo a připsalo, že ale Svoboda na počátku jednání klubu navrhl další bod a to personální záležitosti klubu. Až později údajně upřesnil, že chce vyslovit nedůvěru Blažkovi.

„Pro zařazení bodu hlasovalo 13 z 19 přítomných," dodal deník s tím, že ale proti takovému postupu protestoval hlavně Mlejnský, podle něhož bod týkající se personálních záležitostí musí být oznámen sedm dní předem.

Právo navíc uvedlo, kdo všechno odchází z dopravního podniku. Je to starosta Prahy 7 a člen regionální rady ODS Marek Ječmének a bývalý náměstek primátora Antonín Weinert (ČSSD).

Zůstal Vodrážka a Ludvík

„Ze stávajících členů zůstal jen David Vodrážka a předseda dozorčí rady Miloslav Ludvík," uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Radní do dozorčí rady jmenovali zastupitele TOP 09 Jiřího Nouzu a Michala Štěpána a starostu Radotína Karla Hanzlíka (ODS).

První náměstek primátora Tomáš Hudeček z TOP 09 ale deníku vysvětlil, že se nejedná o čistku, nýbrž o logickou obměnu, která je dána tím, že za výkon vlastnických práv je zodpovědná daná politická strana.

Nakonec Právo také citovalo názor bývalého primátora Pavla Béma, který býval regionálním stranickým šéfem. „Nevidím do dohod, plánů a strategií ani jedné ze zúčastněných stran, ale fakt je, že jsme roztříštěni, ztrácíme sílu, vliv. Nechci být skeptik, ale vývoj posledních dnů se mi zdá chaotický a partyzánky vedený," sdělil Bém.

K tématu více:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, lp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…