Reformy jsou sociálně šetrné, míní Drábek

30.11.2011 9:58

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si pochvaluje provedení první fáze sociální reformy. Teď bude nejdůležitější vše uplatňovat i v praxi. Ministr mimo jiné prohlašuje, že tyto reformy jsou sociálně citlivé, minimálně v porovnání s jinými zeměmi, které se potýkají se státními dluhy. O dalších škrtech ve svém resortu, které by mohly přijít na pořad jednání už v lednu příštího roku, nechce ministr spekulovat.

Reformy jsou sociálně šetrné, míní Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si může odškrtnout splnění prvního zásadního kroku - první fáze sociální reformy. V roli šéfa resortu se mu podařilo prosadit zjednodušení systému dávek pro zdravotně postižené spoluobčany od prvního ledna příštího roku. Co však přijde dál? Drábek to naznačil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

V lednu se rozhodne o dalších možných škrtech

S ekonomickými problémy se potýká celá EU a je jasné, že jejich dopadům se nevyhne ani Česko. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v minulosti opakovaně připustil, že parametry rozpočtu se mohou po novém roce významně proměnit a jeho stranický kolega Drábek k tomu dodává, že se to může dotknout i jeho resortu. Zdůrazňuje ale, že jakékoli vyjádření v této věci by zatím bylo předčasné a dodává k tomu, že reformní úsilí vlády považuje za šetrné vůči potřebným občanům.

„Když se podíváme do jiných zemí, kde se například musely snížit důchody nebo kde velmi výrazně klesla laťka sociálního systému, tak myslím, že to naše reformní úsilí je velmi šetrné ve vztahu k sociálně potřebným. Byť to někdo nerad slyší a pro jednotlivé občany to může být velmi bolestivé," říká Drábek.

Zásadní teď bude převést schválené změny do praxe. Všichni si budou muset zvyknout na skutečnost, že administrace všech dávek přejde na úřady práce. Ke sjednocení dalších dávek a zjednodušení dalších administrativních procesů dojde až poté, co bude vyhodnocena účinnost první fáze reformy.

„Začali jsme u systému pro zdravotně postižené, který byl nejroztříštěnější a šel nejlépe zjednodušit. Z původních osmi vznikly jen dvě dávky - jedna jako jednorázový příspěvek, druhá jako opakující se. Současně to přinese významné snížení administrativní náročnosti nejenom pro stát, ale také pro příjemce. Kromě toho se rozšíří počet úřadů, kde si postižení mohou tuto agendu vyřídit - z nynějších zhruba 120 na více než 400 míst.," popisuje první zásadní změnu ministr.

Související:

Nevidomý senátor: Postižení vysávají stát a zneužívají dávky

Drábek mírní opatření pro nezaměstnané. Levicová ekonomka přesto hovoří o biči 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …