Estébák a fízl Andrej Babiš, to už možná nevyslovíte. Jde to k soudu

02.12.2011 9:24

Podnikatel, miliardář a v poslední době bojovník proti korupci Andrej Babiš se v nejbližší době obrátí na slovenskou vládu a soudy. "Chci, abych byl vymazán ze svazků StB, nikdy jsem nic nepodepsal," řekl pro ParlamentníListy.cz. Reaguje tak na to, co poté, co vystoupil ostře na veřejnosti se svými výroky proti korupci v zemi, je mu připomínána jeho minulost. Ta by mu pak mohla v mnoha ohledech komplikovat jeho snahy o cestu vzhůru do vyšších politických pater.

Estébák a fízl Andrej Babiš, to už možná nevyslovíte. Jde to k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Nebyl by první ani poslední, kdo by v takovém sporu uspěl. Z minulosti je známo hned několik případů známých osobností, které se proti uvádění jejich jmen v seznamech bývalé komunistické Státní bezpečnosti, ohradili a uspěli. Například herec Jan Kanyza, Radek John či Jiřina Bohdalová. U každého však byla jejich žádost i verdikt nakonec poněkud odlišná. Například jméno herečky Jiřiny Bohdalové ze svazků mělo zmizet, zatímco u Jana Kanyzy se i přesto, že žádný vázací akt nalezen nebyl, jméno vyškrtnout nepodařilo.

SLEDUJEME téma ANO 2011

"Já pevně doufám, že se svojí žádostí u slovenské vlády a soudů uspěji. Nikdy jsem také nic StB nepodepsal, chci proto, abych byl ze svazků vyřazen," sdělil ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš, který hodlá se svým občanským hnutí ANO 2011 bojovat proti korupci v zemi. Vzhledem k tomu, že připustil i politické ambice, ocitl se pod tlakem médií a veřejnosti. Jeho minulost spojovaná právě s propojením se Státní bezpečností je pak jedním z hlavním bodům, které zaznívají od jeho oponentů a případných politických protivníků.

SLEDUJEME téma Babiš

Cesty, jak někoho zdiskredftovat, jsou různé - nekončí jen ve spisech StB

Podle senátorky za Sveročechy.cz Aleny Dernerové, která proti korupci začala vystupovat po boku politoložky Vladimíry Dvořákové jako jedna z "žen proti rozkl(r)ádání státu" , jde ve snaze o očištění jména o akt, který pomůže především samotnému Andreji Babišovi. "Veřejnost to podle mě zcela nedocení, ani to nepokládá za tak důležité. Jeho image se tímto krokem příliš v očích lidí nezmění. Bohužel, je třeba pamatovat na to, že ty cesty, jak osobnost, která vystoupí otevřeně proti boji s korupcí zdiskreditovat, jsou prakticky neomezené. Já osobně jako žena bych se asi nesoudila, ale mluvím opravdu jen za sebe. Ženy prostě přemýšlejí v těchto záležitostech poněkud jinak," reagovala pro ParlamentníListy.cz senátorka Dernerová.

V záznamech StB figuruje Andrej Babiš pod krycím jménem Bureš. Internetový portál Finančníci.cz také uvádí, že se třetí nejbohatší Čech, narodil 2. září 1954 v rodině komunistického prominenta Štefana. Ten pracoval například jako obchodní poradce při OSN či zastupoval ČSSR v jednání GATT. Díky postavení otce vystudoval kvalitní gymnázium ve švýcarské Ženevě a následně Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě.

Co je minulost před rokem 1989 ve srovnání se současností? Ptá se politoložka

Poté Babiš pracoval pro slovenskou firmu Petrimex, která se zabývala zahraničním obchodem. V této souvislosti byl při jednom z obchodů vyšetřován StB, která ho dále vedla v záznamech. Babiš však popíral již před časem, že by kdy byl agentem StB či s ní spolupracoval.

Čtěte také:

To, že byl vedený ve svazcích StB, mu však zřejmě v minulých letech nevadilo, nebyl ani důvod to připomínat na veřejnosti. V okamžiku, kdy se však začal hlasitě ve svém boji proti korupci projevovat, stalo se to velmi aktuálním problémem, připomínaným po každé, když dojde zmínka o jeho osobnosti. Může tedy Andreji Babišovi jeho minulost v plánech ublížit?

"Je potřeba, aby boj proti korupci dělaly takové osobnosti, které nebude možné hned zkompromitovat. Protože jakmile kdokoli o těchto věcech začne hovořit, okamžitě se na něj objeví spousta věcí, které dělal nebo naopak nedělal. To ho tím pádem i jeho snahy dehonestují. Ano, na osobnosti také záleží, to ano. Samozřejmě i ta minulost sehrává roli. Ale v tomto momentě stojí za posouzení to, co je vůbec minulost, která by se v takových momentech měla být brána v úvahu jako fakt, který by mohl protikorupční snahy a aktivity upřímně myšlené, zbrzdit," říká pro ParlamentníListy.cz politoložka z VŠE Vladimíra Dvořáková.

Čtěte také:

A upozorňuje na to, že je třeba brát v potaz i to, jak nahlížet na minulost před rokem 1989, když se nyní dohadujete o tom, kdo rozkradl tři miliardy, deset miliard? "Odhaduje se, že tu mizí sto miliard ročně, jen kvůli korupčnímu prostředí. Pak jsou připomínky o minulosti před rokem 1989 někoho, kdo se tomu chce postavit, ve své podstatě asi irevelantní," myslí si politoložka Dvořáková v souvislosti s Andrejem Babišem.

To, že se právě on dal do boje proti korupci ve státní správě, vítá.  "Těch výrazných lidí musí být i v různých i nevládních organizacích více. A musí být změněná i atmosféra ve společnosti. Snahy zkompromitovat lidi, co se korupčnímu prostředí postaví, by prostě veřejnost neměla brát. I proto záleží také na novinářích, jak a jak často budou podobné snahy prezentovat," uzavírá Dvořáková.

Čtěte také:

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…