Voda bude dražší a dražší. A nic s tím neuděláte, padlo u Jílkové

01.12.2011 23:01

Vodné a stočné se rok od roku zdražuje. A jinak tomu nebude ani zhruba za měsíc, kdy se prosinec přehoupne do ledna. Proč? Musí se zaplatit údžba a úpravy vodovodní sítě. A tak tomu bude pořád.

Voda bude dražší a dražší. A nic s tím neuděláte, padlo u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

"Voda bude zdražovat pořád," řekla na rovinu Miroslava Melounová, výkonná ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. "Voda nám zdražuje každý rok, protože se zdražují provozní náklady na výrobu vody. A ty se budou zdražovat pořád."

Levnější voda nás tedy nečeká. Proč je tak drahá, co na ní tolik stojí a o kolik zase napřesrok zdraží se vedla diskuse ve čtvrtečním pořadu Máte slovo. Moderátorka Michaela Jílková si jako hosty pozvala kromě Melounové ještě poslance Věcí veřejných a a předsedu představenstva Severočeské vodárenské společnosti Petra Skokana, šéfa Svazu měst a obcí a starostu Kladna Dana Jiránka, místopředsedu Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit a Svatopluka Kvaizara, člena rady města Mladá Boleslav. Za veřejnost přišla debatovat bankovní úřednice Jiřina Danihelková.

Vodárny: Investovali jsme a chceme své peníze zpátky

Když se privatizovaly vodovody, byly prý v katastrofálním stavu. Společnosti musely nalít miliardy do jejich oprav, revitalizace, výměn jednotlivých součástí a následně rok co rok vynakládají další peníze na jejich údržbu. "V době, kdy se kupovaly vodárny, byla situace zařízení v hrozném stavu, my jsme jen do oprav investovali dvě miliardy," přiznal Kvaizar.

Monitorujeme pořady Michaely Jílkové

Letos se prý rozhodli cenu vody nezvyšovat, ve finále se jim to ale nepodaří, protože do situace zasáhne lednové vyšší DPH. S tím souhlasil i Skokan, na což Axamit reagoval kousavě. "Tady pan Skokan je poslanec i vodárenský lobbista, tak proč by nezdražoval."

Fixní náklady tvoří 80 procent ceny

Pravdou je, že fixní náklady na výrobu a distribuci vody tvoří největší součást její ceny. "Je to přibližně 80 procent," podotkl Kvaizar. "A ty trubky stojí přinejlepším pořád stejně, většinou ale ještě zdražují," dodal Jiránek. Zdražuje materiál, výroba apod.

Evropská unie navíc očekává, že Česko vybuduje nové moderní často až nadstandardní čističky, které v podstatě nepotřebuje. Vyplývá to z nařízení Evropské unie, které před lety dohodla vláda. "Svolili jsme se k tomu, že budeme čistit i to, co nečistí ani Německo. To Špidlova vláda tehdy spáchala dost hrozně," poznamenal Jiránek.

Na náklady na výstavbu čističek byla obcím přislíbena dotace. Na ni ale většina z nich nedosáhne. "To je dobře," konstatoval Axamit. "Dotace jsou dary od ďábla, prodražují každou investici."

Obecně by napřesrok měla voda zdražit o deset procent. "Severočeská vodárenská zdraží o sedm procent," upřesnil Skokan. Podle Jiránka jsou čtyři procenta z toho jen samotné vyšší DPH. "Přibližně deset procent," doplnila Melounová své informace. "Kromě Plzeňského kraje, tam to bude asi 25 procent, protože se tam musí proplatit dodatečné investice." Podle ní voda už nikdy nezlevní, naopak bude každý rok jen zdražovat.

Sledujeme pořad Máte slovo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…