Vláda projedná vyslání vojenských lékařů na Slovensko

02.12.2011 6:25

Případné vyslání českých vojenských lékařů na Slovensko bude dnes na mimořádném jednání probírat česká vláda. Na Slovensku dalo výpověď v akci podobné českému protestu Děkujeme, odcházíme! přibližně 1200 lékařů. Dnes se sejde také Bezpečnostní rada státu, která má projednat situaci v severních Čechách a materiál o podobě protivzdušné obrany země v příštích letech. Jednání rady se zúčastní prezident Václav Klaus.

Vláda projedná vyslání vojenských lékařů na Slovensko

 Češi v případě potřeby poskytnou Slovensku až 30 vojenských lékařů. České nemocnice na rozdíl od vlády neprojevily zájem své lékaře východním sousedům poskytnout, uvedl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Kvůli rozsahu a formě pomoci se Heger sešel ve čtvrtek s ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS). Češi vojenské lékaře poskytnou, pokud o ně Slovensko projeví zájem.

Jednat se bude i o stíhačkách

Zhruba 1200 slovenských lékařů uplynula ve čtvrtek dvouměsíční výpovědní lhůta. Hromadnými odchody si doktoři chtějí vynutit razantní navýšení platů. Otázku budoucnosti ochrany vzdušného prostoru země dnes probere Bezpečnostní rada státu. Na programu je také aktuální problematika Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti.

Materiál, který obsahuje analýzu současného stavu a zabývá se jednotlivými částmi celého systému protivzdušné obrany, doporučuje podle informací ČTK zachování stíhacího letectva. Po projednání v radě se utajovaným materiálem bude zabývat vláda jako celek, která také rozhodne o dalším postupu včetně případného vyhlášení výběrového řízení na nové stíhací letouny.

O pokračování stíhacího letectva v českých ozbrojených silách i po roce 2015, kdy končí nynější pronájem stíhaček Jas-39 Gripen, se zmiňují už existující koncepční dokumenty ministerstva obrany.

Související:

Odboráři, spojte se. Lékaři ze zemí V4 odejdou najednou

ČR potřebuje stíhačky. Kde na ně vzít? ptá se Hamáček Vondry

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…