Nečas: Nestrašte, eurozóna se nerozpadne

03.12.2011 18:24

Předseda vlády a ODS Petr Nečas věří, že se eurozóna kvůli současné dluhové krizi nerozpadne. "Jsem přesvědčený, že k tomuto krizovému scénáři nedojde a na úrovni eurozóny mu bude zabráněno," řekl Nečas novinářům na dnešní programové konferenci ODS v Ústí nad Labem. Podle premiéra ale v politice platí, že "je lépe být překvapený pesimista, než zklamaný optimista", proto je třeba počítat s nějakými negativními jevy.

Nečas: Nestrašte, eurozóna se nerozpadne

Dluhová krize až donedávna zasahovala jen menší okrajové země jako Řecko, Irsko a Portugalsko, v poslední době se ale pozornost zaměřila i na Itálii či Francii. Ministr financí Miroslav Kalousek v této souvislosti nedávno v tisku uvedl, že pokud padne euro, čeká Česko boj o přežití. Krach eurozóny si Kalousek nepřeje, ale není podle něj "vůbec nereálný" a měl by osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Podle Nečase by ale i určité strašení mohlo situaci ještě zhoršit. "Měli bychom být s poplašnými zprávami velmi opatrní a nestrašit s nějakou apokalypsou," prohlásil dnes premiér.

Zvýšení daní to jistí

Řešení případného výpadku příjmů státního rozpočtu Nečas vidí ve zvyšování daní. "Za situace, kdy hrozí výpadek příjmů, je třeba příjmovou stránku rozpočtu posílit. A je lepší zvyšovat nepřímé daně, nedusí tolik ekonomický růst," řekl Nečas na dotaz novinářů.

Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera by dopady současné krize eurozóny na českou ekonomiku ale neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008. Důvodem pro optimismus je to, že tuzemský finanční sektor je v dobré kondici, prohlásil minulý týden Singer.

Čtěte více:

Premiér Nečas: Potřebujeme kvalitní české hlavy, měli bychom je udržet

Výzkum: Téměř polovina Čechů očekává rozpad eurozóny

Mach (Svobodní): Eurozóna se rozpadnout může. Zbavte se eur

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…