Byl Babiš agentem StB? Slovenský Ústav paměti národa za to neručí

05.12.2011 15:24

Slovenský Ústav paměti národa, jenž má v držení dokumenty, které popisují miliardáře Andreje Babiše jako spolupracovníka StB, tvrdí, že pravost dokumentů neověřoval a ani ji ověřovat nemusí. Je tedy možné, že Babiš agentem nebyl. Konečné slovo však může vyřknout až soud, pokud se na něj miliardář obrátí. Nebyl by zdaleka prvním člověkem, který by tak učinil. Za zmínku ovšem stojí, že polovinu sporů před soudem nakonec vyhraje Ústav paměti národa.

Byl Babiš agentem StB? Slovenský Ústav paměti národa za to neručí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Miliardář Andrej Babiš se brání, že agentem StB nikdy nebyl a hrozí žalobou každému, kdo to o něm bude tvrdit. Listiny, které mají jeho spolupráci s StB dokazovat prý leží ve slovenském Ústavu paměti národa. Babišův spis však není kompletní a šéf ústavu Ivan Petranský navíc tvrdí, že instituce nenese odpovědnost za to, zda jde o dokumenty vyjadřující skutečný stav věcí nebo jen smyšlenky. Zprávu přináší server Týden.cz

Související:


Ústav vítězí asi v polovině sporů

"Všechny naše archivní dokumenty jsou přístupné na základě zákona. My neneseme žádnou odpovědnost za pravdivost údajů, které se nacházejí v dokumentech StB," uvedl Petranský, jenž stojí v čele správní rady Ústavu paměti národa.

Ústav paměti národa je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, a stejně jako česká instituce, ocitá se Ústav paměti národa pod palbou těch, kteří bývají označováni za bývalé agenty komunistické Státní bezpečnosti. Od roku 2003, kdy slovenský ústav vznikl, do konce roku loňského, podalo na instituci žalobu 24 lidí. Z tohoto počtu vyhrál Ústav paměti národa přesně v polovině případů. V současnosti ústav vede deset až patnáct podobných sporů.


Čtěte také:

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…