Ve středu bude stávkovat 20 tisíc učitelů. Dobeš nečeká křivdy

06.12.2011 18:36

AKTUALIZOVÁNO Do středeční stávky učitelů se zapojí 20 tisíc lidí, tedy asi pětina všech vyučujících. Až do 09:00 zůstane zavřeno 1600 škol. ČTK to sdělila místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková s tím, že nejvíce nespokojenců je z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Naopak Praha se připojí spíše symbolicky. Kantoři tak protestují proti změnám v platových tarifech, o výši platu by měl nově rozhodovat ředitel školy, nikoliv délka praxe.

Ve středu bude stávkovat 20 tisíc učitelů. Dobeš nečeká křivdy
Foto: Richard Beneš
Popisek: Škola v Lišťanech

"V další tisícovce škol sice do práce nastoupí, ale učit nebudou," uvedl šéf školských odborů František Dobšík. Učitelé prý budou žáky jen "hlídat". Odbory začaly svolávat stávku minulý týden v pátek, stovky škol prý odpověděly, že je to pro ně narychlo, ale že by podpořily třeba celodenní stávku v příštím roce. Ve středu bude zrušení takzvaného věkového automatu projednávat vláda. Kantorům se od ledna zvýší plat o 500 až 1500 korun.

Ministr školství Josef Dobeš tvrdí, že ředitelé mají čtyři miliardy korun navíc a mají podle tarifů přidávat. "Na účtech mají ředitelé peníze na platy. Je to nyní na nich, mají mít větší manažerské pravomoci. Nečekám křivdy," reagoval na požadavky odborářů Dobeš v ČT.

Škola začne v devět

Jen z Jihomoravského kraje se ke stávce připojilo 600 škol a přes 6000 zaměstnanců, v Moravskoslezském pak přes 200 škol a 4000 učitelů. Zřejmě nejslabší bude účast v hlavním městě. "Praha je v tomto konzervativní," komentoval to Dobšík. Mateřských, základních, středních a speciálních škol je v České republice celkově kolem 10 tisíc, učí v nich přes 100 tisíc pedagogů.

"Učitelky přijdou na ráno do práce, na tři čtvrtě na sedm. Školka se ale otevře až od devíti. Pokud někdo přivede dítě před devátou, přijmu ho," popsala ČTK stávkový plán ředitelka pražské Mateřské školy Šumavská Marie Marxtová. Žádné negativní reakce od rodičů prý nezaznamenali. Připustila ale, že většina rodičů jejich dětí stejně chodí do práce až na devátou, a pozdější otevření školky tak pro ně nebude problém.

Čtěte více:
Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář
Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…